Зеленський у Львові зустрівся з прем’єр-міністеркою Данії. Про що домовились (Оновлено)

1102 0
Данія – перша зі скандинавських країн, яка підписала з Україною безпекову угоду на 10 років.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У п’ятницю, 23 лютого, президент України Володимир Зеленський прибув до Львова, де зустрівся з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен. Під час зустрічі Україна та Данія підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки на наступні 10 років – це гарантії, які вже працюють і будуть працювати до вступу України в НАТО, інформує Tvoemisto.tv.

Читайте також: Зеленський приїхав до Львова

«Маємо продовжувати тиск на путінську систему і всі путінські елементи й посилювати санкції. Кожен, хто допомагає росії обходити санкції, має нести за це відповідальність», – сказав президент Зеленський.  

Читайте також: Байден оголосив понад 500 нових санкцій проти рф

Зауважимо, що Данія – перша держава за межами «Групи семи», з якою підписали таку безпекову угоду. Крім того, цьогоріч вона виділить Україні 1,8 млрд євро допомоги, а до 2028 року – 8,5 млрд євро.

«Модернізація та зміцнення арсеналів на основі досвіду сучасної війни. Це один із спільних пріоритетів», – наголосив президент.

До слова, Данія першою розблокувала надання літаків F16 для України і зобов’язалась надати 15 пакет військової допомоги. Українських пілотів вже почали готувати, але питання передачі літаків зараз здебільшого через відсутність спеціальної інфраструктури в Україні.

Також в Данії розробили спеціальну «формулу миру» і планують провести перший глобальний саміт миру на рівні лідерів.

«Нам потрібна сильна об’єднана Європа і трансатлантичний альянс. Росії не вдасться зупинити Україну, союзники і партнери повинні діяти просто зараз. Ми будемо діяти стільки, скільки потрібно», – сказала прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

Оновлено:

Офіс президента опублікував текст угоди з Данією. Документ має 62 пункти, що входять до тематичних блоків за кожною зі сфер: у ньому детально прописаний блок щодо підтримки України у подальшій протидії російській збройній агресії, співробітництво у сфері ОПК, розвідки та безпеки, кібербезпеки, блок про європейську та євроатлантичну інтеграцію та інші.

Крім того, у ній закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів.

Також в угоді традиційно зафіксували механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої зі сторін у разі майбутнього збройного нападу росії.

Читайте також: Зеленський у Львові: українська делегація сьогодні прибуде на кордон

Нагадаємо, що перед цим президент України Володимир Зеленський із прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен на Личаківському кладовищі вшанували пам’ять загиблих захисників України.

Сьогодні, 23 лютого, на Львівщині також відбувається виїзне засідання Уряду. Серед ключових питань – це ситуація з блокадою на кордоні. 

До слова, з візитом до Львова сьогодні прибув і лідер більшості в Сенаті США демократ Чак Шумер.

Ірина Давосир, Софія Шавранська

Фото: Твоє місто 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!