Житло для переселенців. Як викуповуватимуть на Львівщині та хто отримає першочергово

4147 0
Житло викуповуватимуть за кошти держсубвенції, яку розраховуватимуть залежно від кількості переселенців на Львівщині.
Фото: budport.com.ua

Фото: budport.com.ua

Уряд затвердив постанову №495, яка визначає механізм викупу та будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб. Це відбуватиметься за кошти субвенції з держбюджету місцевим бюджетам. Як повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, область спільно з громадами формує перелік житла та подають його в Міністерство розвитку громад та територій.

Тоді Мінрегіон, який є розпорядником субвенції, розглядає пропозиції та передає на затвердження Кабінету міністрів. Після цього Держмолодьжитло, сільські, селищні, міські ради чи уповноважені ними органи купуватимуть житло у відчужувачів.

Читайте також: У Львові почали будувати житло для вагітних жінок, які рятуються від війни

Козицький зазначив, що першочергово житлом забезпечать багатодітні сім’ї, сім’ї з дітьми, вагітних жінок, людей, які втратили працездатність, осіб пенсійного віку, житло яких зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок воєнних дій рф.

Для того, щоб отримати нову домівку, вимушено переміщена особа має подати заяву уповноваженому органу у межах території, де вона перебуває на обліку в ЄІБД про внутрішньо переміщених осіб.

Під час розподілення субвенцій уряд буде враховувати кількість переселенців в кожній області, зокрема на Львівщині.

«За кількістю переселенців Львівщина випереджає інші області. Останні дані свідчать, що в Єдиній інформаційній базі внутрішньо переміщених осіб зареєстровані понад 221 тисяча людей. Львівська обласна військова адміністрація спільно з територіальними громадами та забудовниками уже напрацювала базу житлового фонду під викуп. Маємо 85 житлових будинків (як багатоквартирні, так і котеджного типу). Є можливість викупу 1669 квартир. З них уже 220 ввели в експлуатацію», – каже він.

Читайте також: У Львові планують збудувати реабілітаційний центр для важкопоранених на війні українців

Він додав, що вартість будівництва 1 м кв загальної площі житла не має перевищувати граничну вартість житла й на Львівщині вона становить 15 916 грн (визначена Мінрегіоном станом на 17 лютого 2022 року). Для міст з населенням понад 300 тисяч, для населених пунктів, прилеглих до меж обласних центрів чи інших населених пунктів ця вартість може бути більшою.

Ще однією вимогою для придбання житла для переселенців є те, що таке житло має бути прийняте в експлуатацію та придатне для постійного проживання.

Нагадаємо, у Львові на вул. Уласа Самчука вже розгорнули одне модульне містечко із 88 будиночків, де заселилось близько 350 вимушено переміщених українців. Водночас завершують роботи в модульних містечках на вул. Пулюя та у Сихівському районі, які забезпечать тимчасовим житлом ще орієнтовно 700 переселенців. Репортаж із модульного містечка для переселенців у Львові читайте тут.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!