Як на Львівщині замінюють херсонські кавуни та з чим незабаром може бути дефіцит

7535 0
Через тимчасову окупацію частини Півдня України ситуація з постачанням не лише кавунів, а й помідорів, цибулі змінилася.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Кавуни цього року в Україну, зокрема і на Львівщину, здебільшого постачають з-за кордону. Приміром, їх везуть з Болгарії, Азербайджану, Туреччини. Також є українські кавуни з Одеси, Миколаєва та Кропивницького, хоча традиційним центром виробництва баштанних культур тут була Херсонська область. Через тимчасову окупацію російськими загарбниками ситуація з постачанням не лише кавунів, а й помідорів, цибулі змінилася.

«Кавуни везуть з усього світу: і турецькі є, і болгарські є, і азербайджанські, а також українські. Кожен регіон в тій чи іншій країні має свій смак. Уже хтось звик до болгарських, інші кажуть, що нікуди не годиться. Азербайджанські теж мають непоганий смак. Щодо ціни, то вона доволі висока, враховуючи сезонність, але зараз вся продукція зросла в ціні, усе наклалося: і пальне, і курс долара», – каже у коментарі Tvoemisto.tv експерт продовольчого ринку Іван Стефанишин.

Читайте також: Як вберегтися від нітратів у кавунах та динях. Поради МОЗ

Стосовно інших продуктів, то, наприклад, помідори доставляють з Одеси, Миколаєва, ті, що використовують зараз для консервацій. Стосовно них вже ситуація вирівнялася. А от щодо цибулі, то вона, за словами експерта, найбільше наразі буде в дефіциті, оскільки основним постачальником був Херсон. Нині на ринку можна знайти цибулю переважно імпортну: польську, німецьку – щоправда, її вартість гуртом буде в межах 26 грн/кілограм. 

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ціни практично на всі продовольчі товари різко зросли. На півдні, звідки вивозили продукцію в регіони, йдуть активні бойові дії, а частина територій перебуває під окупацією. Через це чимало товарів імпортують до України з різних куточків Європи. Tvoemisto.tv побувало на ринках «Шувар» та «Галицький» і дізналося про підвищення цін, імпорт товарів і можливий дефіцит сезонних овочів. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Ольга Коваль

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!