Де взяти лопату, або Що б мали зробити чиновники у снігопад замість фото

2674 0
Просто закликати «люди, приберіть сніг, бо ми не справляємся» — це зняти з себе відповідальність і перекласти на інших. Кожна толока вимагає організації.
Фото: Вікторія Савіцька

Фото: Вікторія Савіцька

Двірники не винні у нерозчищених хідниках, а містяни могли би їм допомогти з огляду на кількість опадів. Якби, звісно, мали лопати. Львів’янка Уляна Дідич – про те, як міська рада могла б налагодити комунікацію та логістику на час негоди без витрачання купи грошей на організацію штабів.

Насправді, ініціатива «розчисти сніг біля дому» з фоточкою Москаленка, який розгрібає вулицю Федорова, — чудова. Бо опади дійсно аномальні, і комунальні служби впоратися не можуть. Для таких ситуацій залучення громадян — нормальна практика в усьому світі. Та й для нас толоки є традиційними.

Але є одне «але».

Щоб розчистити сніг, потрібно мати принаймні лопату. З приватним сектором все зрозуміло. Там у кожного такий реманент є, бо треба принаймні з подвір'я вигрести.

А от якби умовна я захотіла розкидати сніг у себе в дворі, що я маю робити? Грести невідомо куди до господарського магазину, де лопат, скоріш за все, вже немає? Купити задля двох днів у році? І де її потім тримати в міській квартирі?

Читайте також: Як Львів втрачає гроші через снігопади, або Чому все потрібно робити вчасно

Просто закликати «люди, приберіть сніг, бо ми не справляємося» — це зняти з себе відповідальність і перекласти на інших. Кожна толока вимагає організації. І про цей снігопад попереджали заздалегідь. Киньте клич ОСББ і ЖЕКам — люди, закупіть реманент, буде сніг! У майже кожному будинку є технічне приміщення, де прибиральниця тримає свої речі. Домовтеся, що воно буде доступним. Щонайменше, водії охоче візьмуть ці лопати і порозкидають сніг для виїзду своїх авто. А заодно і хідник розкинуть, щоб до того авто можна було дійти. Три-чотири додаткові лопати на будинок – і все.

Після одного такого снігопаду кілька років тому я завела собі лопату, яку тримаю в гаражі і на зиму забираю на балкон. Але два роки сильних снігопадів не було і цьогоріч я лишила лопату в гаражі – тепер нікуди не виїду. Та якби був доступ до лопат – розчистила би виїзд.

Це нормально, коли у такі аномальні снігопади не вистачає рук і двірники не справляються. Мені часом образливо за комунальників, коли люди пишуть, що вони не прибирають. Навіть якщо двірничка дуже хороша – а у нас в будинку, наприклад, вона така, – вона фізично не в силах усе розгрести, коли постійно сипле сніг. Для мешканців не проблема зробити це самим. Але як я маю це зробити?

Читайте також: Львів у полоні снігу. Оперативна інформація в один клік

Тримати цілий штаб з можливістю оперативного реагування заради одного снігопаду – економічно невигідно. Та якщо в прогнозах є великі снігопади, то мала би бути відповідна реакція влади і продумана логістика. Можливо, варто було б навіть додатково найняти людей з погодинною оплатою. Це вже питання до тих, хто займається комунальними службами міста.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!