Фото: protips.dickssportinggoods.com

Фото: protips.dickssportinggoods.com

Як тренуватись у холодну пору року. Поради від фахівців

7865 0
Tvoemisto.tv разом з лікарем та тренерами розповідають, як правильно тренуватись у холодну пору року.

Осінь, як і будь яка холодна пора року у багатьох асоціюється з поганою погодою та депресією. Втім, багато фахівців вважають осінь одним з найкращих періодів для початку фізичної активності. Ранкова пробіжка восени дозволяє тримати себе в тонусі протягом всього робочого дня, а постійні фізичні навантаження сприяють росту енергії та витривалості організму, що також важливо у період загального зниження імунітету.

Розминка

Цей атрибут тренувань є незмінним у будь-яку пору року, однак, коли на вулиці холодно варто робити розминку у закритих приміщення або вдома, перед виходом на вулицю.

Читайте також: Як почати займатись бігом. Типові помилки початківців

«Якщо температура повітря ззовні є надто екстремальною, то варто своє тренування відкласти або обійтися біговою доріжкою. Якщо ж ні, то слід розуміти, то при низьких температурах наше тіло розігрівається повільно і затрати енергії є вищими. Необхідно добре розім’ятись (довше), прогріти суглоби та м’язи й тоді починати бігти. Взимку, восени тривалість пробіжки суттєво скорочується, через те, що довго перебувати на холоді небезпечно – можна захворіти. Завершувати пробіжку заминкою можна вже в приміщенні, поступово зігріваючись», – зазначає лікарка медичного центру «Innovo» Олександра Колотело.

Одяг

Важливо заздалегідь потурбуватись про правильний та зручний одяг. Не потрібно бути одягненим, як «капуста», адже в процесі бігу тіло розігрівається. Надмірна кількість одягу може спричинити рясне потовиділення і, як наслідок, ви будете бігати мокрі в холод.

«Одяг це звичайно сугубо індивідуальна річ, а тому ви повинні тверезо оцінювати можливості свого організму і, у випадку, якщо дуже холодно, взагалі не вибігати на вулицю. Для тих, хто хоче і може бігати в мороз, то моя порада використовувати якісну термобілизну та термоодяг. Щодо кросівок, то тут підійде будь-яке взуття з системою Gore-Tex», – ділиться порадами тренер клубу Run4U Олександр Ченікало.

Читайте також: Чому важливо відновлюватись після занять спортом: поради фахівців

Важливо під час тренувань закрити вуха, які найбільше мерзнуть під час пробіжки. Після тренування варто якомога швидше замінити одяг на сухий.

Харчування та вода

«Звичайно, що в спеку люди п’ють більше води і тому, якщо холодно чи мороз, їм здається, що воду пити не обов’язково. Це не так – питний режим залишається важливою частиною тренувань», – розповідає Олександр Ченікало.

Лікарка медичного центру «Innovo» Олександра Колотело зазначає, що навіть, якщо не хочеться пити, необхідно перед і після тренування пити воду, адже вона забезпечує транспортування поживних речових в організмі, що важливо у період зниження імунітету та регулює температуру тіла.

Читайте також: Чому після занять спортом болять м’язи і що з цим робити

Гігієна шкіри

Щоб захистити шкіру від обвітрювання можна і варто користуватись захисними ліпідними кремами та гігієнічною помадою. Важливо – ні в якому разі не використовувати косметичні зволожувальні засоби, які є малоефективними.

Зазначимо, що у зимовий період основна мета пробіжки чи тренування – оздоровлення організму, а не покращення результатів. Краще знизити періодичність тренувань, через велике навантаження на організм та зосередитись на підтримці власного здоров'я. 

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Спортивне місто». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральні партнери проекту — медичний центр фізичної терапії та медицини болю Innovo та клуб спортсменів-аматорів, популяризаторів здорового способу життя у Львові, Run4USwim4U тa Ride4U.

Фото Jenny Hill та Justyn Warner by Unsplash та Dick's Pro

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!