10 тез про те, як криза змінила ІТ-сферу Львова та України

4398 0
Сфера ІТ є однією з пріоритетних у Львові. З початку року вона поповнилась новими компаніями, в тому числі 10 офісів переїжджає зі Сходу чи Криму. Попри те, як і будь-який інший бізнес, вона відчуває вплив кризових явищ. Про те, що зараз відбувається в ІТ-сфері і які плани розвитку в компаній, розповів General Manager Limelight Networks Ukraine Іван Бабічук.
Фото: softserve.ua

Фото: softserve.ua

1. Більшість ІТ-компаній в Україні – це аутсорсингові підприємства, і серед них публічних мало – це EPAM та Luxoft – наразі інших немає. Серед відомих продуктових компаній в Україні це також Samsung в Києві, решта – не чисельні і не такі потужні. Для Limelight піти в Україну та відкрити тут центр розробки було серйозним рішенням. Ми стали першим іноземним R&D центром компанії (Research&Development – дослідження і розвиток).

2. Чи вплинула на галузь ситуація в країні? Однозначно вплинула. Якщо ми є підрозділом Limelight Networks і відчули зміни на собі в межах єдиної компанії, то ми уявляємо, наскільки складно працювати в умовах, що склалися, аутсорсинговим компаніям. Недовіра до країни зросла, усі компанії диверсифікують ризики та шукають надійнішого, спокійнішого місця. Однак, як можемо бачити, усі ми даємо собі раду – і Limelight, і інші компанії на ринку.

3. Інвестори, перш за все, дивляться на країну. Вони не знають конкретно про Львів, вони отримують інформацію про Україну. Звідси сумніви і побоювання. Тим, хто має більше інформації або попередній досвід співпраці з Україною, легше приймати рішення щодо розташування свого бізнесу в місті та оцінювати привабливість осередку.

4. Геополітична загроза, що постала перед країною, стала загрозою і для компаній. Компанії високого рівня диверсифікують свої офіси, створюють нові центри за кордоном – поза Україною – для того, щоб втримати існуючих замовників та привести нових клієнтів. Все це відбувається тому, що бізнес любить тиху гавань, а не вир подій.

5. Думаю, галузь буде рости, можливо, не такими темпами як раніше, але ріст все одно буде. Нові замовники приходять на ринок, і будемо сподіватися, що й намагання держави підтримати галузь не будуть марними, що якісь рішучі кроки дадуть новий, потужний поштовх до розвитку індустрії.

6. Ми розвиваємо наш офіс, ми починаємо працювати з новими продуктами та напрямками, з якими раніше не працювали. Зараз Львів став стратегічним офісом, адже фактично це є найбільший R&D центр Limelight серед шести існуючих. Тобто фокус на Україні наразі тримається, тому у нас є плани як на коротку, так і на довгу перспективу.

7. Безробіття в ІТ індустрії країни немає. Однак, в кожної компанії свої вимоги до працівників, перш за все ми оперуємо спільними вимогами до рівня інженерів, які працюють в Америці та інших країнах. У нас немає такої специфіки підбору персоналу, як в аутсорсингових компаніях чи тих компаніях, які зародилися в Україні. Це трохи звужує наші можливості у пошуку талановитих інженерів. До того ж, ми шукаємо інженерів, які вже мають серйозний комерційний досвід. Зараз це для нас найбільша складність – знайти відповідних людей в Україні, фахівців, які б могли працювати з технологіями, з якими працює наша компанія.

8. Перш за все ми дивимось на людей з хорошою технічною вищою освітою – це основна вимога по освіті. Однак більш важливим для нас є те, що дійсно людина вивчила і який загальний досвід має, з чим працювала. Ми не працюємо зі студентами, надто молодим персоналом. Це більше області аутсорсингових компаній.

9. Наш успіх – це більш внутрішня річ. Ми зібрали дуже сильних і талановитих інженерів, які можуть розробляти дуже серйозні, конкурентоздатні продукти, які фактично є лідерами ринку. Натомість загальноукраїнська галузь в основному сфокусована на аутсорсингу, звідси – інші пріоритети і напрямки.

10. Працюючи більше як замовник з боку аутсорсингу, я бачу, що сильна сторона української ІТ індустрії в якості людей – інженерів. Це є великий плюс і головний диференціатор для компаній в Україні – сильні фахівці, працівники-професіонали. Цю сильну сторону слід розвивати й надалі, на цьому фокусуватися, адже колектив, команда – це основа.

Нагадаємо, у Львові через події на Сході України відкрилось або ж у процесі відкриття 10 нових ІТ-офісів. Це – близько 1 000 нових ІТшників.

Довідка:

Львівський кластер інформаційних технологій та бізнес-послуг – це спільнота провідних компаній з галузі інформаційних технологій (IT) та аутсорсингу бізнес-процесів (BPO), які спільно взяли на себе ініціативу з проведення системних змін у бізнес-середовищі міста.

Limelight Networks – це американська публічна компанія, що торгується на NASDAQ з 2007 року. В Україні компанія представлена з 2010 року. Особливість Limelight Networks полягає в тому, що це не аутсорсингова компанія, а R&D підрозділ американської компанії.

За матеріалами Львівського кластера інформаційних технологій та бізнес-послуг


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!