6 альтернатив газу для львів'ян. Поради експерта

5574 0
Європейські країни вже давно користуються альтернативними джерелами енергії. Україна зіткнулась з гострою потребою пошуку альтернативи газу цього року – через війну з Росією, чий газ ми купуємо. Окрім того, що цього року газ доведеться економити, надалі також треба шукати йому заміну, наголошують експерти. Про те, яка ефективна альтернатива газу існує і чи підходить вона львів'янам, розповів у ефірі tvoemisto.tv експерт з питань теплопостачання, опалення та енергозберігаючих технологій Микола Ореньчук.

«На жаль, досі газ залишався найефективнішим джерелом опалення. Європейські країни вже давно користуються альтернативними джерелами енергії. У Європі тим, хто переходить на альтернативні джерела енергії, держава надає значну підтримку. У Швеції, наприклад, проблема опалення стоїть достатньо гостро, і тому комунальна сфера була побудована таким чином, що у них завжди є вибір з декількох джерел палива", – каже Микола Ореньчук.

З його слів, є 6 ефективних альтернатив російському газу:

вугілля, торф. Експерт розповідає, що, теоретично, вугілля, що видобувають у Червонограді на Львівщині, мало б вистачити не лише для Львівщини, а й для Західної України. "Налагодити застосування вугілля можна, і такі проекти не є нові. Свого часу їх було достатньо багато, але вони не реалізовувалися через те, що вугілля – суттєво дорожче, ніж газ", – сказав Микола Ореньчук;

пелети, дрова, енергетична лоза. Пелети виробляють з дерев’яних відходів, тому для цього потрібен постійний доступ до сировини. Дрова потрібно заготовляти наперед, а от енергетичну лозу можна зрізати раз у півроку чи в рік-два. "Однак таке паливо потребує обладнання – спеціальних печей, котлів. Крім того, інфраструктури для доставки цих дров, для їх зберігання", – пояснив Микола Ореньчук;

сонячні колектори. Експерт розповів, що вони достатньо ефективні, але економічно не виправдані. Вони більш екологічні, не здійснюють викидів, але мають свої "мінуси". "Найбільше тепла вони дають якраз тоді, коли його не потрібно, тобто влітку", – пояснив експерт. Ще один "мінус" – їхнього тепла вистачає хіба для підігріву води, на опалення цього недостатньо, особливо взимку;

масляні калорифери. Експерт вважає це можливим варіантом обігріву квартири, однак такий прилад споживає багато електроенергії.

теплові насоси. «Це, фактично, той самий кондиціонер тільки навпаки», – розповів Микола Ореньчук. З його слів, ними опалювати вигідніше, але є й недоліки: при -15, чи -20 такі системи споживають надто багато електроенергії. Тому вони є оптимальними для використання восени при зовнішній температурі 0, +5.

земельні теплові насоси. Їх закопують у вертикальні свердловини, такі системи можуть працювати і взимку. Проте, зауважив експерт, це економічно неокупний спосіб, навіть при максимальній ціні на газ.

Читайте також: Як лікарні Львівщини економитимуть газ цієї зими?

Щодо того, які альтернативи газу є найбільш екологічними, Микола Ореньчук сказав: «Це були і є сонячні колектори, тому що вони ніяких викидів не дають взагалі. Це також теплові насоси, тому що вони використовують електричну енергію. інша річ, як наші електростанції працюють і що вони викидають. Крім того, це таки газ: дерево, пелети чи вугілля дають викидів в атмосферу на порядок більші, ніж це робить газ».

Читайте також: Як скоротити витрати газу в побуті і у промисловості: поради

Використано фото: dw.de, green-light.bg, lvivbud.com.ua, rate1.com.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!