Банки можуть блокувати видачу готівки з карток при підозрілих операціях

2569 0
Національний банк вимагає від українських банків ретельніше проводити фінансовий моніторинг тих випадків, коли фізособа переводить гроші, що надійшли від компанії. Для фізосіб це означає, що при підозрілих операціях (наприклад, коли користувач систематично переводить великі грошові надходження від юрособи) такі операції можуть блокуватися до з'ясування деталей платежу.
Фото: vsluhblog.ru

Фото: vsluhblog.ru

В НБУ побоюються, що подібні схеми часто служать прикриттям для відмивання грошей або фінансування злочинної діяльності, тому закликають банки моніторити подібні операції.

Такі приписи містяться в телеграмі НБУ «Про фінансові операції з отримання готівки» №25-0004 / 31760 від 13 квітня цього року. Документ є в розпорядженні AIN.UA.

Під систематичним зняттям готівки мається на увазі ситуація, коли кошти, які надходять на рахунки фізосіб або суб'єктів господарської діяльності від значної кількості контрагентів щодня або по кілька разів на день, в той же самий або на наступний день переводяться в готівку через каси банку або банкомати.

«Особлива увага звертається на випадки, якщо такі операції здійснюються тимчасово безробітними або клієнтами, які належать до соціально незахищених верств населення», - відзначає Лариса Буринь, начальник управління комплаенса в сфері боротьби з відмиванням доходів UniCredit Bank.

Читайте також: Українські банки змусять повертати кошти, викрадені з карток

У підозрілих випадках банк повинен спочатку зупинити рух по рахунку – не дати людині, яка отримала велику суму грошей, ні перевести її далі, ні зняти в банкоматі або через касу. Потім банк повинен зв'язатися з власником рахунку і запитати у нього детальну інформацію про мету такої транзакції.

«Якщо людина повідомить, що компанія надала йому матеріальну допомогу для лікування, то від нього буде потрібно надати направлення медзакладу і рахунок за послуги. Тільки якщо банк отримає всі ці документи, то він зможе "відпустити" рахунок: дозволить перевести гроші за призначенням або зняти їх готівкою », – пояснює директор департаменту казначейства Євробанку Василь Невмержицький.

Серед ознак, які можуть вказувати на ризиковість операції: компанія, яка переводить кошти, зареєстрована близько року, в ній одну особа є одночасно засновником і керівником (або бухгалтером), перед відкриттям рахунку в банку в компанії змінилися власники, кошти, які компанія переводить фізособі, переводяться в готівку в той же день або на наступний день.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!