Батьки протестують проти закриття молодшої школи у Винниках

2945 0
Батьки налаштовані продовжувати боротьбу як на рівні області, так і вже готуючи звернення до Міністерства освіти.
ФОТО: LVIV1256.COM

ФОТО: LVIV1256.COM

У Винниках переформатували санаторно-курортну школу у науковий ліцей. Цим рішенням ліквідували початкові класи. Проти цього виступили батьки учнів, адже у місті не вистачає початкової школи. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла місцева мешканка та мати майбутнього першокласника Світлана Муравська.

Рішенням Львівської обласної ради від 29 листопада 2022 року Винниківську санаторно-курортну школу переформатували у Винниківський науковий ліцей. Набір учнів у перші класи 2024-2025 навчального року у Винниківській санаторно-курортній школі не відбудеться згідно зі структурою ліцею.

У Винниках сформувалася ініціативна група батьків, які планували віддавати своїх дітей до ВСКШ. Їхні старші діти вже відвідують цю школу.

«Розумієте, влада закриває молодшу школу, абсолютно не переймаючись, де будуть навчатися діти. Ходять розмови про відкриття додаткового першого класу у школі № 47 - однак там немає повноцінного укриття. У школі «Берегиня» ще у січні було завершено набір. У школі № 29 у початкових класах більше, ніж по 37 дітей. Про яке навчання може йти мова», – зазначила Світлана Муравська.

Натомість за словами керівника департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олега Паски, школу реформують відповідно до ст.21 Закону України «Про освіту», п5 ст.35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» у системі спеціалізованої освіти здобуття повної загальної середньої освіти забезпечують заклади спеціалізованої освіти, серед них- науковий ліцей.

Відповідно п.25 ПКМК від 22 травня 2019 року  № 438 «Про затвердження Положення про науковий ліцей» науковий ліцей незалежно від підпорядкування і форми власності може мати у своєму складі структурні підрозділи (крім структурних підрозділів, що забезпечують здобуття дошкільної або початкової освіти), у тому числі філії. На території Винників функціонують ще два заклади загальної середньої освіти, крім наукового ліцею.

«Це є санаторна школа, у якій має бути змінний контингент, винятково хворі на туберкульоз», – вказав Олег Паска.

Читайте також:  На Львівщині до наступного року має з'явитися нова школа на 360 дітей 

Водночас батьки майбутніх школярів звернулися з листом до головного освітянина та не отримали належного пояснення. Також вони подали ще два звернення до голови Львівської ОВА Максима Козицького та в.о. голови Львівської обласної ради Юрія Холода. Доки рішення немає, батьки налаштовані продовжувати боротьбу як на рівні області, так і вже готуючи звернення до Міністерства освіти.

Нагадаємо, що одним із профілів нового наукового ліцею буде робототехніка, тому в межах трансформації там облаштували STEM-кабінет – кабінет робототехніки. 

Для довідки

Згідно зі змінами до Закону «Про повну загальну середню освіту», які вступили в силу у 2021 році, до 2027 року в Україні мають впровадити реформу системи освіти (або реформу Нової української школи (скорочено – НУШ)). Відповідно до неї, з 2027 року шкільна освіта має поділятися на три рівні:

  • початкову (1-4 роки навчання);
  • базову (5-9 роки навчання). Базова школа називатиметься гімназією;
  • старшу профільну школу (10-12 роки навчання) – називатиметься ліцеєм.


В окремих випадках початкова школа може входити в склад гімназії або ліцею. Так само ліцей може містити в собі гімназію і початкову школу.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!