Архітектор Чаплінський про осучаснення Львова

12708 2
Обов’язки начальника управління архітектури Львівської міської ради з кінця лютого виконує Юліан Чаплінський. Про скандальні забудови Львова, про те, яким має бути історичний центр міста та як бути із пам’ятником митрополиту Андрею Шептицькому, він розповів в інтерв’ю Tvoemisto.tv.
фото: architector.ua

фото: architector.ua

Про архітектуру у Львові

Якщо говорити про архітектуру у Львові, то у цій сфері довгий час не відбувалося нічого. А от у сфері будівництва навпаки, відбувалося дуже багато. Коли міський голова Андрій Садовий запропонував мені зайняти цю посаду, я погодився, аби спробувати, чи є шанси сферу будівництва перетворити в сферу архітектури. Наразі ці речі між собою не пов'язані.

Я зіткнувся з тим, що у нас, грубо кажучи, витирають об архітектора ноги. Архітектори дуже дешево себе продають. Я не кажу за всіх, але ті проекти, які роблять, – дуже низької якості. Цьому сприяють забудовники.

Є таке правило в світі архітектури: хороша архітектура є там, де є великі гроші, і тут немає нічого антисоціального. До прикладу, Лондон або Сінгапур. Однак в Україні зараз грошей нема. Але закласти якісь фундаменти цивілізованої забудови ми можемо. Не гнатися за зірковою архітектурою, а, власне кажучи, усталити певні правила і закони, які би не порушувалися.

Про незаконні забудови у Львові

Я побачив шалений волюнтаризм в сфері планування. У Львові маємо купу незаконних будівництв. Мені виглядає так, що схеми, відпрацьовані в Києві, просто спускають на Львів, тому що Львів, як не дивно, сильно розбудовується. Люди просто займають певну земельну ділянку, викуповують її, а далі…

До прикладу, наразі у місті з’являються біг-борди, починаються рекламні кампанії на радіо по продажу квартир у нових будівлях. У цивілізованому європейському місті люди не можуть припустити, що це може бути незаконно. І, власне кажучи, навіть я не думав, що таке можливо. Я вирішив подивитися, які видавали містобудівні умови і обмеження мої попередники. Виявляється, одна новобудова без містобудівних умов і обмежень, друга, третя… Я думаю, що це пов’язано із сильними зв’язками на рівні уряду країни. Я тільки висловлюю припущення, не можу цього стверджувати. Але виглядає так, що забудовники настільки не шанують місцеву владу, що діють по-своєму. Крім того, тут можлива ще спроба з боку певних політичних сил ослабити авторитет місцевого самоврядування.

На сьогодні я нарахував близько шести незаконних забудов, але треба уточнити ці дані. Я дуже хочу зустрітися із цими забудовниками. Я не ставлю собі на меті воювати з ними, адже воювати із великим капіталом в нашій державі неможливо. Ще не всі судді і не всі прокурори увірували в ідеали Майдану. Однак, можливо, ці справи зараз розглядаються в судах, тому передчасно ставити діагноз я не можу. Я обов’язково планую розібратися у цьому питанні і оприлюднити всю цю інформацію.

От, до прикладу, такі речі, як «Avalon Garden», «Набережний квартал» та інші виглядають досить сумнівно. Як на мене, це велика фінансова піраміда, адже квартири там пропонуються за ціною за метр квадратний, нижчою від собівартості. Не може в країні, де долар доходить до 30-40 гривень, метр квадратний коштувати 8 тисяч гривень. Як би у Львові не було такої ситуації, як із київською забудовою «Еліта-Центр».

Як можна вплинути на ситуацію? На жаль, управління архітектури не займається контролем, як це було раніше. На початку проектування будь-якої будівлі ми видаємо містобудівні вимоги і обмеження згідно з Генеральним планом міста, зазначаємо, який то має бути будинок, яка має бути поверховість. Але надалі за дотриманням цих вимог має стежити управління Державної архітектурно-будівельної інспекції, яке підпорядковане Києву, а не нам. Забудовники знають, що питання вирішує Київ, а місто мовчки, зі сльозами на очах спостерігає, як це все робиться.

Історичний центр міста – в ногу із часом

Львів є унікальний тим, що завжди змінювався в ногу з часом. Хорошою ілюстрацією є колишній костел Кларисок на площі Митній, у якому зараз знаходиться музей сакральної барокової скульптури Пінзеля. Його будівництво починалося у стилі Ренесансу. А в 30-х роках минулого століття поляки встановили там вежу-дзвіницю в стилі функціоналізму. Вони не робили стилізаційних «закосів».

Серед професіоналів вважається, що робити репліки – це бутафорія. Архітектура не може творити неправду. На сьогоднішній день ми живемо у XXI столітті. Ходячи з IPhone-ами і їздячи на автомобілях, а не на каретах, носячи модерні зачіски, ми не можемо ходити в будинки, стилізовані під старовину.

Світова спільнота реставраторів-захисників архітектурної спадщини, яка видає рекомендації з приводу того, як мають розвиватися міста, засуджує стилізацію нових забудов під стиль сусідніх. Адже це підриває цінність справжньої забудови. Безперечно, існує таке поняття, як будівництво в контексті забудови: необхідно витримувати пропорції, ознаки Генерального плану.

Львову притаманна квартально-периметральна забудова, і бажано це підтримати. Бажано витримувати певні пропорції вікон. Хоча і це не є догма. Європа показала приклад дуже радикально інакших впливів. 

Ми дуже цінуємо історичну забудову, маємо її зберігати і реставрувати. І я вважаю, що Львів – не на останньому місці серед міст України, які пильнують історичне середовище. А от у питанні вкраплення нових забудов у нас багато вибитих зубів. Є такі речі, які потрібно пломбувати.

Хоча, наприклад, багато скандалів точиться довкола проекту будинку на вулиці Богуна. Я подивився на проект і нічого протизаконного не побачив. Витримана висотність, витримана інсталяція відносно сусідніх будинків. Зараз ми бачимо там закинутий МАФ, смітники. Відповідно до Генерального плану, там має бути будинок. Але люди звикають, що можна будь-що «заклеймити позором» і будь-яка ініціатива сприймається негативно. Це теж неправильно. Хоча, звісно, потрібно піднімати питання законності будівництва, витримання загального ансамблю. 

Наприклад, скандальний «Укрсоцбанк», який нікому не дає спокою, з містобудівельної точки зору виглядає дивно з вежею на куті. Комусь це подобається, комусь – ні. Однак цей об'єкт – не з найгірших за якістю матеріалів. На ньому немає тріщин, він доглянутий. Чого не скажеш про житло, яке зараз будують, а через рік все вже тріщить. 

Ми не вказуємо, в якому стилі зводити будинки в історичній частині міста. Будівництво у таких випадках починається з роботи з управлінням історичного середовища. Забудовник має зробити містобудівне обґрунтування, звернутися до реставраторів. Всі об’єкти, які будуються в історичному середовищі або розміщуються поряд із пам’ятками архітектури місцевого значення, належать до 4-ї категорії складності. Це означає, що треба затвердити проект у багатьох інстанціях, навіть в Міністерстві культури. Тобто фактично процедура непроста. Але у нас люди обирають інший шлях: спочатку зроблять, а потім через якийсь умовний Печерський суд Києва просувають це питання, аби узаконити будівництво.

Читайте також: 5 скандальних забудов у Львові, які погоджував Мінкульт

Пам’ятник як інструмент політичного піару

Що так пам’ятники? Це інструмент для певного політичного піару. Наразі сказати, що у Львові є якийсь волюнтаризм з пам’ятниками, не можна. Пам’ятник Данилу Галицькому встановили через конкурс, Бандері – те ж саме. Ясно, що завжди залишаються люди, які чимось незадоволені, які звинувачують в необ’єктивності журі чи кажуть, що умови конкурсу були неправильні.

Я взагалі проти пам’ятників у тому вигляді, в якому вони є зараз у баченні суспільства. Захід давно показав, що пам’ятник не обов’язково має бути скульптурою. Пам’ятником може бути озеро, алея, світлова інсталяція, фонтан. У Львові теж є позитивний приклад: пам'ятник Люблінській унії – пагорб на Високому замку. Там же немає скульптур коней, князів, царів, королів.

 

Змучив такий банальний погляд: якщо вшановуємо Героїв Небесної Сотні, давайте зразу накидаємо касок, шин, у бронзі відлиємо якогось янгола, який сумує. А таких ідей багато. 

Найкращий пам'ятник Небесній Сотні у Львові – міст

У Львові відбувся конкурс на ідею стосовно вшанування Героїв Небесної Сотні, і я вважаю міст найпереконливішим варіантом. Цей об'єкт має багато символів: міст на Інститутській, під яким гинули люди, міст між Сходом і Заходом, між Києвом і Львовом. А вже на ньому можуть бути і обличчя, і щось інше. Місце встановлення моста ще буде уточнюватися. Однак декілька учасників звернули увагу на Гетьманські вали у Львові, які зараз у занедбаному стані. Я думаю, це місце буде найоптимальнішим, адже там буде майданчик для туристичних автобусів біля церкви кармелітів босих (тепер Церква Святого Михайла, УГКЦ - ред.), а також пішохідний спуск від Порохової вежі в центр.

Наступним кроком має бути оголошення конкурсу на реалізацію проекту, підготовка всієї необхідної документації. 

Читайте також: Озеро чи пам’ятник? Як у Львові вшанують Небесну сотню. Відео 

Пам’ятник Шептицькому як показник «війни світів»

Святоюрська гора – це дуже цінний об’єкт. Церкву Святого Юра збудували дуже потужні майстри: Бернард Меретин, Пінзель. Хотілося б мати там щось особливе, на рівні Пінзеля.

За питанням із пам'ятником Шептицькому я спостерігаю із 2009 року, коли оголосили конкурс. Я не є спеціалістом у цій сфері, однак у затвердженому проекті чітко простежується побажання замовника зробити площу Святого Юра пішохідною, збирати там мирян, провести якусь службу. Але містобудівельна ситуація диктує інші моменти. І знайти компроміс – це, як на мене, завдання архітектора. Міська влада і замовник визнали цей конкурс. Якщо є архітектор-переможець, то, як кажуть, він має право «першої ночі», тобто він має право вирішувати, яким саме буде проект. Але чи має він слухати суспільство? Однозначно, має. Це надскладна задача, тому особисто я йому не заздрю.

В останньому варіанті проекту, який мені показував автор Ігор Кузьмак, він «причесав» багато деталей, все розписав детальніше.  А щодо зміни руху у тому районі, то нова дорога, на мою думку, буде зручнішою для транспорту, ніж та, що є зараз. 

Але насправді мова йде не про пам’ятник, а про зміну цільового призначення площі і скверу.Сквер із функції соціальної, студентсько-розважальної «з’їжджає» в сторону церкви Юра в прямому значенні (хоча за об’ємом лишається той самий) і набуває функції сакрально-церковної. Відбуваєтсья «війна світів»: світу молоді, з певними ідеалами і вільнодумством, і церкви, яка вважає, що осакралити площу буде правильно. І в цій ситуації немає неправих, тому що всі розуміють, що пам’ятник Шептицькому мусить бути. 

Шептицький навряд чи хотів би, щоб  пам’ятник йому через 150 років ставили із такими скандальними інтригами. Але виглядає так, що немає сили, яка то може зупинити або навпаки, прискорити. Крім того, є всі шанси, що долар буде коштувати не 30 гривень, а 60. І гроші, виділені на будівництво пам'ятника в гривнях, перетворяться в попіл. Ми отримаємо зрізані дерева і незакінчену площу. Всі будуть плюватися, а видатний митрополит буде стояти серед усього того. Не варто було би зазіхати на будівництво такого масштабу в такий непевний час. 

Звісно, пам’ятник можна відлити. На площі Юра з 90-х років стоїть камінь, на якому написано: «Тут постане пам’ятник митрополиту Шептицькому». Можна встановити його там або ж  у сквері, і хай стоїть, поки не знайдуть гроші і не вгамуються всі непорозуміння. До прикладу, встановлення пам’ятника Міцкевичу тягнулося 18 років, але він неперевершений, такого пам'ятника більше ніде немає. На непорозуміннях монументи будувати не варто.

Спілкувалася Олена Марченко


Читайте також:
17 Квітня, 2016 01:17
Юлік Про цинічного архітектора.
21.05.2015 р. Ухвалою ЛМР № 4657 було затверджено План зонування території Залізничного р-ну м. Львова згідно якого земельна ділянка по вул. Залізничній, 7, де зараз ведеться будівництво ЖК Веселка, була розділена на дві зони і віднесена до:
- громадської забудови – Г - 3-1 – зона дитячих дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл;
- житлової зони – Ж – 3 – зона багатоповерхової житлової забудови (5-9 пов.).
Попри це, вже 15.06.2015 р. п. Чаплінський на ділянку, відведену під дитячу дошкільну установу (Г - 3-1), видає містобудівні умови і обмеження для будівництва 10-ти поверхового житлового будинку (№3 по генплану).
В районі з місцями в садочках гіперпроблема - усього два дитячих навчальних заклади у яких на планову місткість 199 чол. наповненість сягає понад 340 дітей!
Зараз він відмазується - посунув ділянку під садочок, зменшивши її в розмірі, впритул до вул. Залізничної. Але згідно генплану Львова, вул. Залізнична є магістраллю районного значення. І Чаплінському плювати на норми (ДБН 360-92.) де вказано про те що ділянки дитячих дошкільних установ не повинні примикати безпосередньо до магістральних вулиць. Нехай діти дихають вихлопами - адже Я ВЕРХОВНИЙ АРХІТЕКТОР, Я КЕРУЮ У ЛЬВОВІ!
Зонінг Залізничного р-ну:
[***]://[***]/lmr/images/stories/arhitect/plany_zonuvannya/zaliznychyy/Zoning_Zaliznychnuy_10000_sesiya-20_04_2015_256.jpg
План розташування будинків ЖК «Веселка»: [***]://ekskombud.com/Vplan.html
Містобудівні умови по будинку №3 з підписом Чаплінського: [***]://ekskombud.com/Vfond.html або за запитом до ЛМР.
Запитання до п. Чаплінського: за скільки так ненавидите дітей і їхніх батьків?
22 Березня, 2015 23:08
Ірина Щодо будівництва на вул.Богуна,11
Міському голові Львова п.А.Садовому
Прокурору Франківського району міста Львова
В І Д К Р И Т И Й Л И С Т
Ухвали Львівської міської ради № 2862 від 09.07.2009р та №3179 від 28.01.2010р. прийняті з численними порушеннями прав людини, Конституції України, Законів України, будівельних, санітарних, містобудівних, пам'яткоохоронних, природоохоронних та загальнолюдських норм.
Ми звертаємось до Вас, пане голово, та в прокуратуру, з 29 січня 2010р., але до сьогоднішнього дня - 4 грудня 2014 року, ухвали так і не скасовано. 20 серпня 2014р. мешканцями навколишніх будинків подано скаргу до Президента України. Проходить перевірка… 10 жовтня 2014 року ми знову звернулися до Вас, пане голово. Мовчанка…
Ми описали десятки порушень, але нам весь час відповідають, що ухвали законні, бо вони прийняті на сесії депутатами. Сміхота та й годі!!! Дайте нам , і собі!!! , відповідь на кожен з пунктів наших доказів. Якщо ми пишемо неправду, то скажіть - «Ви брехуни!», і ми обіцяємо офіційно перед Вами вибачитися. Чого ж Ви мовчите, якщо наші звинувачення безпідставні? Але якщо є порушення Законів, то ухвали є незаконними, а отже підлягають скасуванню.
Впродовж п'яти років люди терпляче чекають від суду та прокуратури справедливого і неупередженого розгляду наших заяв. Але якщо за поданням прокуратури відкривають провадження по справі, а потім через неявку прокурора його закривають, то яким словом називаються такі дії? До того ж заявників до участі в справах не долучають і про їх розгляд в суді не інформують.
Ми в и м а г а є м о скасування:
• незаконних ухвал ЛМР
• договору оренди землі
• рішення третейського суду
• незаконної реєстрації договору купівлі-продажу
• декларації про виконання будівельних робіт
• та всіх решти договорів, погоджень, висновків, дозволів, які надавалися ТзОВ «ЄВРОЛЬВІВ» при відведенні земельної ділянки на вул.Богуна,11 у м.Львові
Вчергове звертаємо Вашу увагу на найвагоміші порушення:
1. МІСТОБУДІВНЕ ОБГРУНТУВАННЯ розроблено на підставі ДБН Б.1.1-4-2002. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження містобудівного обгрунтування, які втратили чинність 1 жовтня 2009 року
2. З 2008р. передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, здійснюється за результатами аукціонів, крім випадків, коли на земельній ділянці є нерухомість (ст.134 Земельного Кодексу України).
Підставою для безоплатного виділення землі на Богуна,11 стало незаконне Рішення Постійно діючого третейського суду при Львівській асоціації учасників ринку нерухомості від 29.09.2008р. №28Ю-58/07.08, яким незаконно визнано тимчасову споруду об»єктом нерухомості(де документи продавця?) і незаконно присвоєно йому поштову адресу. Судом було фактично вирішено питання про права і обов»язки 1) Львівської міської ради, 2) «ОКП ЛОР БТІ та ЕО та 3) мешканців навколишніх будинків. Ніхто з них не брав участі у справі (ст.51 ЗУ «Про третейські суди»).
3. Реєстрація права власності (2 жовтня 2008р) на об»єкт нерухомого майна – торгівельний кіоск на вул.Богуна,11 в ОКП Львівської обласної ради БТІ та ЕО здійснена з порушенням законодавства, оскільки, відповідно до приписів ст.55 ЗУ «Про третейські суди»(у редакції 14.05.2006 №1701, що діяла на момент реєстрації права власності) виконання рішення третейського суду, якщо воно потребує вчинення дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх службовими особами, здійснюється виключно за умови видачі компетентним судом виконавчого документа, який видано в даному випадку не було
4. Не враховано громадські інтереси та вимоги власників квартир у будинках, що оточують місце планованої забудови – порушена ст.ст.1,5 ЗУ «Про основи містобудування»
5. Громадські слухання не проводились. Порушено ст.ст. 30-3 - 30-6 ЗУ «Про планування і забудову територій» {закон втратив чинність 17.02.2011р.}
6. Порушено права мешканців, як власників квартир, на належне користування житлом та прибудинковою територією (ч.5 ст.10 ЗУ «Про приватизацію державного жилого фонду», ст.42 Земельного кодексу України 2001року), ст.22 Конституції України
7. Оскільки ЗД знаходиться в межах історичного ареалу і відноситься до земель історико-культурного призначення, то проект землеустрою підлягає обов»язковій державній експертизі землевпорядної документації. Експертизи немає. Порушена ст. 123 ЗК України та ст.9 ЗУ «Про державну експертизу землевпорядної документації».
8. Ухвали ЛМР прийняті всупереч вимогам ст.ст.20, 53, 54, 118, 123, 124, 150 ЗК України, Закону України "Про охорону культурної спадщини", Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини, ратифікованої Україною.
9. Не дотримано хоча б однієї норми вищеперелічених законів – порушена ст.24 ЗУ «Про місцеве самоврядування»
10. Договір оренди землі № Ф-1516(а не № Д-1516, який оскаржував прокурор) від 07.06.2010р. містить недостовірні дані та недооформлені невід»ємні додатки
А також, у відповідності до п.44 серед невід»ємних частин договору повинен бути акт визначення меж земельної ділянки в натурі(на місцевості) та проект відведення земельної ділянки, який розроблено. Натомість долучено акти встановлення та узгодження меж землекористування, а проект землеустрою, який має бути погоджений Комісією з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою відповідно до ст.186-1 (ПОСТАНОВА від 23 грудня 2009р. N 1420) Земельного кодексу України , не долучено
Відповідно до ст.19 Конституції України Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до ч.1 ст.58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Як зазначено в Офіційному тлумаченні частини першої статті 58 Конституції {див. Рішення Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99} щодо дії нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.
Неприпустимість зворотної дії нормативно-правового акта полягає в тому, що запроваджені ним нові норми не можуть застосовуватися до правовідносин, які існували до набрання ним чинності.
Тобто, приписи нового нормативно-правового акта не можуть змінити обсяг прав, який було встановлено попередніми нормативно-правовими актами.
Отже, ухвали ЛМР по земельній ділянці на вул.Богуна,11 № 2862 від 09.07.2009р. та №3179 від 28.01.2010р повинні відповідати вимогам законодавства, яке діяло на момент винесення ухвал, в т.ч. і нормам ЗУ «Про планування і забудову територій» {закон втратив чинність 17.02.2011р.}.
А, ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» вступив в дію з 17.02.2011р. і тому жодного стосунку до винесення ухвал 09.07.2009р. та 28.01.2010р. немає.
МЕШКАНЦІ БУДИНКІВ №№ 9, 11, 13 вул. Котляревського, №№ 11а, 13 вул. Нечуя-Левицького, № 13 вул. Богуна
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!