5 скандальних забудов у Львові, які погоджував Мінкульт

13436 6
Останній гучний будівельний скандал у Львові викликали роботи на вулиці Січових стрільців – у проїзді Крива липа. Тут, у пам’ятці архітектури, з вікна першого поверху «зробили» двері, а з іншого боку будівлі – прибудували терасу. У міській раді скаржаться: винне Міністерство культури, яке надало дозвіл на роботи, а міська влада взагалі усунена від цього процесу. У Києві ж знайти винних складно, адже левову частку дозволів видали у департаменті, який в Мінкульті розформували ще влітку…

Tvoemisto.tv з’ясувало, які ще об’єкти у Львові зазнали змін таким чином та як львів’янам на це впливати. Ми зібрали 5 випадків забудов, які погоджували у Мінкульті в різні роки, і до яких мали зауваження пам’яткоохоронці або чиновники міського управління охорони історичного середовища і які активно обговорювали львів’яни. Зауважимо, що перелік таких об’єктів не є вичерпним.

1. Арсенал. 2013 року на музеї, що є пам’яткою архітектури XVI століття, нібито в межах розвитку музею почали добудовувати вежу. Йдеться про Шевську вежу, яка була раніше зруйнована. Тоді начальник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищено заявила, що ці роботи погоджені у Міністерстві культури України (від 06.12.2012 №1053-10-61-12) та в управлінні з питань охорони культурної спадщини Львівської ОДА. Водночас, із міським управлінням охорони історичного середовища нічого не погоджували, пише ZAXID.NET. Чиновниця зверталась до правоохоронних органів, проте у порушенні провадження відмовляли, посилаючись на наявність дозволів. У межах такого розвитку музею Арсенал згодом у підвалі самого музею відкрили ресторан, проте, він закрився і на його місці зараз функціонує інший заклад.

Фото: mapia.ua

2. Пиво і пам'ятка. Йдеться про будівельні роботи у пасажі площа Ринок,16 – вул. Староєврейська. Загалом, непорозуміння тут почались 2012 року, а влітку минулого року переросли у гучний скандал: мешканці прилеглого будинку виступили проти сусідньої новобудови, заявивши про «захоплення» їхнього підвалу. Тоді ж Лілія Онищенко говорила, що ці роботи становлять загрозу для пам’ятки архітектури національного значення, пише ZAXID.NET. Міська міліція порушувала кримінальне провадження за ст. 298 (нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури). Проте станом на сьогодні там таки працює ресторан. Дозвіл на будівельні роботи, за словами адвоката власника цього об’єкту, видали у міністерстві культури.

Фото: vgolos.lviv.ua

3. Висотка-сусідка зони ЮНЕСКО. Дозвіл на багатоповерховий житловий будинок, збудований на вулиці Підмурній, також отримали в Мінкульті, каже пам’яткоохоронець Андрій Салюк. Експерти кажуть, будинок хоч і не належить безпосередньо до охоронної зони ЮНЕСКО, знано перевищує сусідню давню забудову. «Висотка на вул. Підмурній, яка просто не вкладається в межі здорового глузду. Ця територія є поза межами зони ЮНЕСКО, але це буферна зона, де теж заборонено таке будівництво. Будинок проглядається з площі Ринок, вулиць Краківської, Галицької. Він став на вісь основних артерій історичного міста. Ми бачимо церкви, костели, і раптом така велика «бандура». Натомість, у документах усе гаразд, вони погоджені. А яким чином — це вже інше питання», – каже старший науковий співробітник ДП «Укрзахідпроектреставрація» Оксана Бойко, пише газета «Ратуша».

Читайте також: Скандал у Кривій липі: у Львові до пам’ятки прибудували терасу

4. «Перлина» в культурній перлині. Ще одна висотка, яку збудували на вулиці Личаківській, 33а у Львові, минулого року викликала велике обурення серед львів’ян. А Лілія Онищенко взагалі заявила, що ця будівля псує панораму історичного міста. Новий будинок височіє над кварталами, сформованими тут ще близько століття тому. А згори вулиці Личаківської – взагалі відволікає увагу від вежі Ратуші та вежі Корнякта, інформує ZAXID.NET. Проектант будинку Ярослав Бурило заявляв, що погодження проект отримав «у Києві». І попри те, що міський голова, зважаючи на суспільну реакцію, сказав, що 2-3 поверхи будівлі треба знести, очевидно, цього не відбудеться, адже досі таких прецедентів навіть щодо зони ЮНЕСКО у місті не було.

Фото: alex-shutyuk.livejournal.com

5. Біля храму і школи. Ще дин скандал 2013 року – «літній майданчик» під стінами школи №62 та Гарнізонного раму святих апостолів Петра і Павла (Костелу єзуїтів). Міністерство культури і ЛОДА погодили будівництво павільйону на проспекті Свободи, 16-18. Міські чиновники заявили, що він руйнує пам’ятку – адже фундамент цього об’єкту заливали прямо під стіну костелу, якому понад 400 років. Відтак, літнім майданчиком назвати його можна лише умовно, адже фундамент свідчить, що це – капітальна споруда, пише Галінфо. На сьогодні там працює кафе.

Фото: galinfo.com.ua

Голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк вважає, що, аби змінити ситуацію, треба, перш за все, реформувати процедуру погодження схожих робіт.

«Як тільки призначили нового міністра культури, ми звернулися до нього з проханням провести аудит наданих дозволів і перевірити їх відповідність чинному законодавству. У нас інвестори (забудовники) посилаються на те, що вони отримали дозвіл Мінкульту. І далі ніхто не бере до уваги, чи він правомірно наданий, чи ні. І часом такий дозвіл стає як своєрідна індульгенція на злочини. Тому ми пропонували міністерству перевірити законність наданих на такі роботи дозволів», – розповів він Tvoemisto.tv.

Проте, каже пам’яткоохоронець, аудиту міністерство не провело. «Та цього далі треба домагатися від міністра, адже в їхню компетенцію входить і охорона культурної спадщини. Не лише театри, не лише кіно», – зауважив Андрій Салюк.

Він додав: «Я не раз звертався до попереднього і нинішнього міністрів, що треба відновити процедуру, аби будь-яке погодження мало б виглядати наступним чином. Свій висновок мало б надати міське управління охорони історичного середовища, після цього – погодження мав би надати відділ охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА. І лише після цього – Міністерство культури, зважаючи на ці два погодження, мало б прийняти своє рішення. Тобто, воно мало б врахувати позицію органів охорони культурної спадщини на місцях. Натомість в нас зараз можна поїхати в міністерство і якимось чином погодити всі ці речі, обходячи місцеву владу», – сказав Андрій Салюк.

Якщо дотримуватись запропонованої ним процедури, то при негативному висновку місцевої влади, Міністерство не мало б одноосібно погоджувати таке будівництво: «У разі конфліктної ситуації є науково-методична рада, яка складається з дуже професійних людей. Вони розглядають там саму заявку на погодження, а також висновки органів міцної влади, а вже тоді Міністерство культури приймає рішення, опираючись на думку ради», – пояснив Андрій Салюк.

Крім того, варто відновити громадські обговорення таких питань, вважає він: «Це – неймовірно важливий нюанс. Але треба, щоб на результати цих слухань зважали, а не просто казали: ми пройшли громадське обговорення проекту, а як проголосувала на цих слуханнях громада – ніхто й не згадує».

P.S.: Після публікації низкою ЗМІ заяви міського голови Львова Андрія Садового про те, що дозвіл на роботи на Січових стрільців, 3 (Крива Липа) видали в Мінкульті, сайт міністерства оприлюднив заяву про те, що погодив лише частину документації для цих робіт.

«Понад рік тому було погоджено лише проект влаштування входу в нежитлові приміщення будинку № 3 по вул. Січових Стрільців (від пр.Крива Липа). Погодження було надано вже після і з урахуванням погодження науково-проектної документації місцевим органом охорони культурної спадщини – Львівської обласної державної адміністрації».

Автор: Лілія Кузік


Читайте також:
20 Грудня, 2015 13:22
Олег Допущена помилка! На Підмурній будують не житловий будинок, а офісно-медичний центр!
30 Листопада, 2014 21:06
зацікавлений цікаво, що свого часу, на весні, активно воював психдиспансер із забудовою у себе не подвір'ї. Чомусь тоді ніхто не реагував. Зараз все затихло - купили лікарів, заткнули їх подарунками. Чому Ви затихли, пане Гривул?
29 Листопада, 2014 12:16
Небайдужий Живу в будинку який примикає до добудови № 3. У вас не правильні дані, оскільки там є ряд значних попушень, в поверховості(мало бути 4 поверхи, натомість 9), в розміщенні будинку (це мала бути реконструкція проте забудовник збудував новий будинок з зовсім іншим проектом), з порушенням ДБН (будинок знаходиться за буквально 3 метри від іншого будинку, і на цю сторону виходять вікна, тобто у випадку пожежі машини МНС не зможуть навіть туди заїхати щоб її погасити. Сам будинок може і погодженний, проте ці всі вищевказані порушення мають місце, і мінкуль міг погодити лише місце, поверховість і решта порушень мала б відслідковувати Держ АРх Буд Інспекція
27 Листопада, 2014 15:08
Семен Чомусь ніхто не згадує 7ми поверхову диво-будову у проїзді Крива липа, що примикає до Гранд готелю.
26 Листопада, 2014 14:31
Маркіян з статті може скластися враження, що у всьому винен Мінкульт, а львівська влада біла і пухнаста....
отут [***]://mincult.[***]/mincult/uk/publish/article/378763 висвітлена позиція Мінкульту з цього питання "Жодних дозволів на проведення будь-яких робіт за наведеними вище адресами Мінкультури не надавало, тим більше, що, відповідно до норм статті 6 Закону України "Про охорону культурної спадщини", надання таких дозволів належить до повноважень органу охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації.
Нагадуємо, що історико-містобудівне обгрунтування є лише науковою концепцією можливості архітектурних та містобудівних перетворень, яка повинна бути обов'язково врахована при подальшому розробленні відповідної проектної документації, і аж ніяк не є підставою для безпосереднього проведення будівельних робіт. Мінкультури поінформувало про це власника об’єкта, а також, в робочому порядку, – мера Львова пана Садового."
26 Листопада, 2014 13:08
Роман Дякую, дуже інформативно
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!