Чому мешканці на Львівщині виступили проти введення спецдозволів

2975 0
Село Мшанець на Старосамбірщині розташоване у п'ятикілометровій зоні біля кордону і його мешканці проти дозволів.
ФОТО: УНІАН

ФОТО: УНІАН

Село Мшанець на Старосамбірщині розташоване у п'ятикілометровій зоні біля кордону. Жителі села виступають проти оформлення спеціальних дозволів. Про це пише Суспільне

Надія Яворська каже, що про такі дозволи, люди дізналися нещодавно, коли в селі з’явилися заяви на оформлення:

«Я та більшість мешканців дізналися з заяви, яку принесли, залишили в магазині для того, щоб брати і йти оформлювати перепустки. То мене найбільше шокувало – проживання, в'їзд, перебування. Найбільше вразило проживання — як то, брати дозвіл на проживання? В мене зразу така асоціація — брати дозвіл на ковток повітря. Я розумію, що війна і кожен, пересуваючись, має мати паспорт чи документи, які підтверджують особу. Для чого тоді зайві клопоти людям? То ж і щоб приїхали до мене мої діти чи мої родичі, теж треба виробляти пропуск».

Читайте також: У селах на Львівщині виступили проти введення спецдозволів

Житель села Ярослав Стецькович показує цитує зразок заяви спецдозволу:

«Прошу надати дозвіл на проживання...«Я тут живу від народження, в кого я ще маю брати дозвіл, скажіть мені, люди добрі. Та чи в нас немає комп'ютерів? Та є паспорти, та перевірив його на комп'ютері, або їдеш, або не їдеш».

«Заяву отримав, взяв, пом'яв та й викинув під кухнею, добре було розпалити дрова. Якщо я помру, я вже казав, що треба наперед визначити дату свої смерті й повідомити всіх, щоб за 10 днів ви пропуски зробили», — каже житель села Леонард Волочанський.

Окрім села Мшанець, до Стрілківської територіальної громади належить ще три села, які входять до п'ятикілометрової прикордонної зони.

«Ми думаємо, що найближчим часом організуємо громадські слухання в цих населених пунктах. Запросимо представників Державної прикордонної служби, щоб вони нам роз’яснили до кінця і в першу чергу жителям про всі нюанси даної постанови. Люди збурені й наша громада буде від цього мати збитки, тому що це вплине на розвиток туризму», — розповів виконувач обов'язків секретаря Стрілківської сільської ради Андрій Соджак.

Читайте також: Для перебування у прикордонній смузі Львівщини потрібен дозвіл. Як його отримати

Наразі, за словами жителів, ніхто з села Мшанець не подав заяви на спеціальні дозволи. Їх наявність у них також поки ніхто не перевіряв. Начальник відділу організації прикордонної служби Сергій Курило розповів, що дозволи перевірятиме підрозділ охорони кордону:

«Щодо відповідальності за порушення правил перебування і за правила прикордонного режиму – є відповідальність кодексу України про адміністративне правопорушення, 202 стаття за порушення прикордонного режиму та режиму у пункті пропуску».

За словами Сергія Курила, у Львівській області вже видали понад 300 дозволів і стільки ж зараз опрацьовують. 

Нагадаємо, 14 квітня мешканці сіл, що на Самбірщині у Львівській області – Мшанець, Плоске та Галівка, провели громадські збори, на яких виступили проти запровадження спеціальних дозволів на перебування у 5-ти кілометровій прикордонній смузі.

Спецдозволи для прикордоння: що варто знати

У зв'язку зі змінами до постанови Кабінету Міністрів «Про прикордонний режим», жителі 5-кілометрової прикордонної смуги повинні оформити спеціальні дозволи для перебування в даній зоні.

Згідно з новими вимогами, всі особи, які проживають у прикордонній смузі, повинні отримати відповідний дозвіл для забезпечення безпеки та контролю за рухом в цій області. Також такий дозвіл потрібно буде зробити тим, хто приїжджає на роботу на територію неподалік державного кордону. Спеціальні дозволи будуть запроваджені Державною прикордонною службою України для перебування в прикордонній смузі орієнтовно з лютого. 

Зокрема, щоб оформити дозвіл тим, хто живе у 5-кілометровій прикордонній зоні, потрібно звернутися за роз’ясненням до органів місцевого самоврядування.

До прикордонної смуги не включаються населені пункти та місця масового відпочинку населення, які визначені органами місцевого самоврядування. Тому режимні обмеження для прикордонної смуги там не діють.

Де можна отримати спецдозвіл:

Кому не потрібний спецдозвіл: 

  • українцям, які перебувають в прикордонній смузі з ціллю перетнути кордон у пунктах пропуску,

  • для водіїв, яке керують вантажівками з метою мультимодального перевезення (супроводжуючих осіб це також стосується),

  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!