Чи корисні ранні фрукти та де краще купувати кавуни. Пояснення нутриціолога

1415 0
Досі існують упередження про те, що їсти ранні офочі і фрукти не можна, однак це більше пов'язано з людськими звичками.
ФОТО: МАРТА БАЙДАКА/ТВОЄ МІСТО

ФОТО: МАРТА БАЙДАКА/ТВОЄ МІСТО

Ринки та торговельні мережі у Львові вже багаті ранніми фруктами, ягодами, привезеними здебільшого з-за кордону. Так, уже деякий час є черешні, полуниці, подекуди і кавуни, дині, персики різного сорту. За словами нутриціологині Ольги Дорош, досі існують упередження про те, що їсти їх не можна, однак це більше пов'язано з людськими звичками. 

«Насправді, деякі фрукти доступні в Україні протягом року. А упередження, мовляв всі вони містять багато нітратів, це щось хімічне, ГМО-продукти, склалося давно. Натомість жодна організація, яка займається вивченням здорового харчування та проводить на цю тему дослідження, не дає прямої заборони. Усе-таки науковці схиляються до того: якщо норми нітратів не зашкалюють, то більше користі буде від вживання, ніж не від вживання»,  пояснює вона у стрімі Tvoemisto.tv з львівського ринку. 

Читайте також: Дефіциту солі не буде, але зміниться ціна, – експерт

Нітрати  це солі азотистої кислоти або селітра, вони від природи є у воді, а також у гної, грунті, тому, слід зважати на те, де вирощений той чи інший продукт. Від цього буде залежать кількість нітратів у ньому. Це – ті речовини, які і нам потрібні для серцево-судинної системи, навіть в нас в організмі вони утворюються, це не хімічна шкідлива сполука, яка утворилася.

Ефективний спосіб позбутися нітратів  це прибрати листя та стебла з овочів, у фруктах їх менше. При термообробці за 40 хвилин втрачається 50-80% нітратів. Нейтралізує їх вітамін С, який теж міститься у деяких продуктах. 

Читайте також: На Львівщині відновив роботу консервний завод

Окрім цього, за словами нутриціологині, варто звертати увагу на сезон та сорт фруктів. Приміром, в Україні ще не має персиків, але в іншій країні вже може бути розпал сезону, їх сюди привезли і можна їсти. Полуницю і черешню, які нині користуються попитом, везуть з Іспанії, Туреччини тощо. У продавчинь можна з'ясувати, звідки ця продукція, а тоді дізнаватися, чи в тій країні справді триває сезон цих фруктів. 

Ольга Дорош радить купувати овочі, фрукти на ринку або в магазині, де можна отримати сертифікати якості. Не купувати вже розрізані кавуни, оскільки складно зрозуміти, скільки вони лежать у такому вигляді та яким ножем були порізані. Це також убереже від інфекцій. 

«Часом виникає діарея, блювота, але ми забуваємо, що це може бути не від нітратів, пестицидів, а отруєння внаслідок потрапляння кишкових бактерій. Так, миття  це саме той спосіб, який нас убезпечить від неприємних моментів і дозволить отримати більше користі», – говорить фахівчиня.

Читайте також: Євросоюз на рік скасував мита на весь експорт із України

Обов'язково потрібно мити куплені продукти і пам'ятати, що фрукти – не овочі. Якщо овочів, зелені можна їсти більше (згідно з дослідженнями, корисно 500 г на день), а фруктів в середньому – усього 200 г. Важливо дозувати і не переїдати

«Якщо плануєте купувати ранні фрукти для дитини, то радила б запитувати у продавців, звідки їх привезли. Починала би з невеличких порцій, а потім дивилася б на реакцію. Те, що відомо науці  найбільше реагують на нітрати діти до 6 місяців, тому важливо, щоби мама теж не переїдала», – додає вона.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ціни практично на всі продовольчі товари різко зросли. На півдні, звідки вивозили продукцію в регіони, йдуть активні бойові дії, а частина територій перебуває під окупацією. Через це чимало товарів імпортують до України з різних куточків Європи. Tvoemisto.tv побувало на ринках «Шувар» та «Галицький» і дізналося про підвищення цін, імпорт товарів і можливий дефіцит сезонних овочів. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Ольга Коваль

Фото і відео Марти Байдаки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!