Грудне вигодовування дітей: 7 порад фахівців

6648 0
Лікарі запевняють – вигодовування дітей грудьми позитивно впливає не лише на малюка, а й на здоров’я матері. Як правильно прикладати дітей до грудей, якої дієти слід дотримуватись мамам, як часто потрібно зважувати немовля - про це в ефірі tvoemisto.tv розповіли керівник Львівського обласного центру підтримки лактації та грудного вигодовування та начальник відділу материнства і дитинства департаменту охорони здоров’я ЛОДА Любомира Кутневич.
Фото: lvivpost.net

Фото: lvivpost.net

Теоретичні навички годування грудним молоком жінка отримує ще під час консультацій при вагітності. А вже після народження немовляти лікарі та медсестри мають прикласти усіх зусиль, аби навчити матір годувати дитину. 15 хвилин навчання та постійна емоційна підтримка – це саме те, що потрібно жінці.

Експерти дають декілька порад для молодих матусь:

1.      Годування за вимогою. Багато матусь переймаються про те, що у них недостатньо молока. Рушійною силою достатньої кількості молока є часте прикладання дитини до грудей, адже під час годування працюють груди, стимулюється сосок і ореола. Не варто нехтувати годуванням вночі, адже саме у цю пору доби виробляється більше молока, хоча дитина споживає його менше.

2.      Правильне прикладання. Маля має захоплювати і сосок, і ореол. Якщо дитина захоплює лише сосок, то в результаті вона не доїдає, втрачає у вазі, а у матері болять груди.

3.      Психологічна підтримка і емоційний спокій. Матусям варто пам’ятати, що при неспокої кількість молока зменшується.

4.      Дурники та догодовування. До 6 місяців дитині повністю вистачає молока матері, тому не варто привчати маля до дурників, догодовувати його водою. Після півроку можна починати поступово додавати у раціон дитини інші продукти.

5.      Зважування. Не варто зважувати малечу після кожного вигодовування. Якщо є бажання, то можна це робити 1 раз на добу щоразу у той же час. Після першого місяця життя потрібно прийти на зважування до лікаря, аби він дав точну оцінку.

6.      Дієта. Часто зі сторони можна почути багато пересторог. Лікарі стверджують – всього потрібно їсти в міру, а раціон поступово розширювати. Обмеження в харчуванні не потрібні – не варто харчуватися лише кашами. Щодо алергії: якщо батьки схильні до неї, то у дитини вона теж є. І одним із перших продуктів, на які дитина може мати алергію є коров’яче молоко. Твердження про те, що у дитини може бути алергія на материнське молоко не завжди достовірні, хоча таке трапляється у поодиноких випадках. Щоб уникнути алергічної реакції у дитини, матері варто стримуватися від червоних продуктів-алергенів: помідорів, риби, деяких цитрусових, полуниці тощо. Щодо інших продуктів – аби перевірити алергічну реакцію, страву варто з’їсти зранку, і якщо до вечора реакції немає, то норму можна збільшити у 2 рази. Ще один міф – кількість випитої води впливає на кількість молока. Води треба пити стільки, щоб втамувати спрагу.

7.      Як припиняти вигодовування. Ніяких «випий таблетку або перев’яжись» – стверджують спеціалісти. Для початку варто по трохи вводити інші продукти харчування. Наступний крок – рідше прикладати дитину до грудей (тоді і кількість молока зменшиться). Спершу радять забрати денні, потім ранкові, вечірні, і на кінець – нічні годування.

Щодо переваг, то діти, яких годували природнім шляхом, у дорослому віці не мають надмірної ваги. Грудне вигодовування також є профілактикою хронічних захворювань, психоемоційним контактом матері і дитини, завдяки якому діти виростають більш стійкі і врівноважені.

Нагадаємо, з 1 по 7 серпня  на Львівщині проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Акція проводиться для того, щоб популяризувати та відновити втрачену традицію – годування дітей грудьми. 

Більше порад фахівців - у повному записі прямого ефіру


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!