Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

2982 0
Поки не маєте планів на ці вихідні? Твоє місто знає, що порадити.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Театр

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) 18 листопада, на 18:00 запрошує на гала-концерт «Зірки світової слави».

польсько-український гала-концерт

Цим концертом вшановують пам’ять Ігнаци Яна Падеревського, Марцеліни Сембріч-Коханської та Соломії Крушельницької.

У програмі:

Популярні оперні арії та дуети, а також, твір написаний спеціально з нагоди фестивалю Відкриваємо Падеревського (Пасакалія для фортепіано з оркестром Кшесіміра Дембського).

Вартість квитків: 50-250 грн

 

Також у суботу о 16:00 та у неділю о 15:00 та 16:00 Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) запрошує на цикл концертів з екскурсіями «Музика дзеркальної зали»

Тривалість: 1 год

Вартість квитків: 100 грн

 

В суботу, 18 листопада у театрі Лесі ( вул. Городоцька 36) о 19:00 ставитимуть виставу-дослідження «Любов» за мотивами драми «Блакитна троянда» Лесі Українки.

Кожен з нас когось любить, любив, або ще буде. Це прекрасно, це нормально. Проте, інколи любов переходить межі нормального і перетворюється у ризиковану, руйнівну гру, де вже не можна відрізнити реальність від ілюзії. Натомість, завжди є інший шлях –  вибір на користь спокою та комфорту. Ну, майже завжди.

Перша драма Лесі Українки «Блакитна троянда», котра досі вважалася «несценічною», стає прекрасним ґрунтом для роздумів на тему різноманітності любові. Підсилена засобами фізичного театру та документальними свідченнями акторів, вистава демонструє кілька схем стосунків, поширених в сучасному світі: несамовита приречена любов, що має фатальні наслідки, зручне «міщанське» пристосування, любов з холодною головою, що ні до чого не зобов`язує, приємний флірт. Безліч варіантів – кожен може вибрати те, що йому чи їй пасує. Питання у тому, як бути щирим і чесно вибрати між спокійним, впорядкованим життям і варіантом «блиснути враз і згоріти, наче ніж на вогні», а також у тому, чи маємо ми, в принципі, такий вибір.

Тривалість:1 год 20 хв. без антракту

Вистава для глядачів, котрим виповнилось 16 років

Вартість квитків: 50-80 грн.

 

Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3) 18 листопада, о 19:00 запрошує на виставу «Формули екстази».

Вистава, приурочена до 100-річчя від дня народження визначного українського поета Богдана Ігоря Антонича.

Вистава «Формули екстази» є драматичними замальовками за текстами Богдана Ігоря Антонича та Луїджі Піранделло. Режисером вистави є Олег Цьона, художником світла – Володимир Стецькомич, а спонсором художнього оформлення Юрій Кох.

Вартість квитків: 80-100 грн

 

Музика

Львівська обласна філармонія (вул Чайковського 7) у суботу, 18 листопада, о 19:00 запрошує на гала-концерт, присвячений Марцеліні Сембріх-Коханській та Соломії Крушельницькій

Кульмінацією Шостого міжнародного фестивалю Відкриваємо Падеревського є урочистий польсько-український гала-концерт за участі Кшесіміра Дембського, одного з найвидатніших польських музикантів сучасності.

Цим концертом організатори вшановують пам’ять Ігнаци Яна Падеревського, Марцеліни Сембріх-Коханьської та Соломії Крушельницької.

У програмі:

Популярні оперні арії та дуети, а також, твір написаний спеціально з нагоди фестивалю:

Кшесімір Дембський (нар. 1953) – Пасакалія для фортепіано з оркестром (пам'яті І. Падеревського)

 

19 листопада 2017 року о 19:00 годині у Львівській обласній філармонії (вул. Чайковського, 7) відбудеться концерт Гражини Аугусцік.

Шостий міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського» презентуватиме у Львові класичну й сучасну польську музику у виконанні відомих митців. 19 листопада, у останній день фестивалю, відбудеться концерт польсько-американської вокалістки, аранжувальниці та композиторки Гражини Аугусцік. Лауреатка престижних конкурсів, засновниця проекту Chopin World Sound та фундації Sounds and Notes, музикантка записала вже 19 сольних дисків. Її музика поєднує класику з етнічними мотивами та джазом, а американські критики зараховують Гражину Аугусцік до найцікавіших постатей на джазовій сцені світу. У Львові вона співатиме супроводі інших гостей з Польщі. У філармонії гратимуть джазовий піаніст Ніколя Колодзєйчик, контрабасист Мацєй Щиціньський та саксофоніст Себастіян Франкєвіч. Вони об’єднають в програмі вечора джазові твори й композиції Вітольда Лютославського та Фридерика Шопена.

У програмі твори В. Лютославського, Ф. Шопена, джазові композиції.

Вартість квитків: 70-150 грн.

 

Львівська національна галерея мистецтв (вул. Стефаника, 3) 18 листопада, о 18:00 та 19 листопада, о 15:00 запрошує на концерт «Трансцендентні етюди Ліста»

Унікальний фортепіанний цикл видатного угорського композиттора, піаніста-віртуоза Ференца Ліста. Яскраві поетичні образи, ремінісценсії, передані засобами роялю. Вражаюча віртуозність переростає в катарсичний стан. Тут стирається грань між виконавцем та музикою.

Андрій Макаревич – фортепіано

Ференц Ліст -Трансцендентні етюди

Етюд Nº1 «Прелюдія»

Етюд Nº2

Етюд Nº3 «Пейзаж»

Етюд Nº4 «Мазепа»

Етюд Nº5 «Блукаючі вогні»

Етюд Nº6 «Видіння»

Етюд Nº7 «Героїка»;

Етюд Nº8 «Дике полювання»

Етюд Nº9 «Спогад» Етюд Nº10 без назви — фа мінор;

Етюд Nº11 «Вечірні гармонії»

Етюд Nº12 «Заметіль»

Вартість квитків: 80-100 грн

 

Культурно-мистецький центр «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35) 18 листопада, о  19:00, запрошує на концерт блюзмена Роберта Лайтхауза.

Robert Lighthouse — людина-оркестр, родом зі Швеції, проживає у США. Його музичній кар’єрі понад тридцять років, вісім з яких він провів у паломництві знаковими місцями Дельти Міссіппі, де народжувався блюз.

Протягом тривалого творчого шляху Роберт брав участь у найпрестижніших блюзових фестивалях світу і зіграв з багатьма відомими музикантами, серед яких Robert Cray, Taj Mahal, Mick Fleetfood, David Lindley, John Hammond.

Вартість квитків: 100 грн.

 

Гурт «Миклухо Маклай» запрошує усіх поціновувачів морської пісні на благодійний концерт «Шанти у Львові», який відбудеться за адресою: вул. Клепарівська 18, 19 листопада о 19.00.

Співатимуть D.Zukowska i Andrzej Korycki, The Nierobers, Klang, Миклухо Маклай

Зібрані кошти підуть на підтримку козацької чайки «Пресвята Покрова»

Благодійний внесок: 60 грн.

 

18 листопада о 18:30 Сенсотека (вул Уласа Самчука 22) запрошує в RebootRoom: кімнату перезавантежень.

Ви поринете в атмосферу забутих пісень одного з найкультовіших рок-гуртів ХХІ століття, коли you become so numb , you can feel you there, you become so tired so much more aware. Ми згадаємо , як дешеве пиво і сухе вино, робили нас щасливими людьми, і ніби чудо польське радіо, нам відкривало той незнаний світ. Може, хтось принесе білі айстри, скаже хтось: життя прекрасне, а ви за грою в теплій компанії, затамувавши подих , слухатимете відверті розповіді з чоловічих вуст і просто насолоджуватиметеся домашньою атмосферою , гріючись смачненьким чайочком .

Гарантія на затишок , піднесений настрій і повне задоволення дійсна протягом усієї зустрічі.

Контактний телефон: 0991728610

Вхід: 10 грн (на смаколики та чай)

Вечірки

!FESTrepublic Club (вул. Старознесенська, 24-26) на 22:00 запрошує на виступ Lenzman (Metalheadz).

Справжній подарунок для джангл масіву прямісінько з Амстердаму. Платиновий артист лейблу Metalheadz – LENZMAN (NL). Музика Лензмана виходять яскравою та відразу впізнається на танцполі.

Lviv support djs:

Derrick [FunkMasters]

Tonika [FunkMasters]

MaxNRG [FunkMasters]

Architect

Gakonda

Space Diver

Вартість квитків: 160 грн.

 

Кіно

Перший Фестиваль документального кіно «Скарб Солідарності», який відбудеться 18-19 листопада в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ (вул. Хуторівка, 35а). У програмі покази фільмів, дискусії та конкурс короткометражок.

Нагадаємо, що 9-15 жовтня в УКУ проходила Школа документального кіно, організована Центром думки Івана Павла ІІ (Варшава) та Українським Католицьким Університетом (Львів). Учасники школи представлять власні кінострічки під час Фестивалю, а вже зараз тривають активні зйомки фільмів. Наприкінці фестивалю 19 листопада журі вибере найкращу з них, яка й отримає головну нагороду.

Програма

18 листопада, субота

16:00 - 16:30 ‒ Показ фільму «Батько, Син і Друг, єдність і солідарність» (Ojciec, Syn i Przyjaciel – pojednanie po Solidarności), режисер Кароль Василевський

16:30 - 17:30  ‒ Показ фільму «Почуйте мій крик» («Usłyszcie mój krzyk»), режисер Матей Дриґас

17:45 - 19:00  ‒ Відкрита дискусія «Мистецтво і Солідарність: вплив мистецтва на суспільні процеси & вплив суспільних процесів на мистецтво». До участі запрошені Роман Зілінко, Лев Скоп, Кароль Василевський, Матеуш Шродонь.

19:00 - 19:15  ‒ Перерва на каву

19.15 - 21.30 ‒ Показ фільму «Жінки Майдану», режисер Петро Дідула

19 листопада, неділя

14:00 - 16:00  ‒ Показ фільму «Жіноча Солідарність», режисери Марта Дзідо, Пьотр Шлівовський.

16:00 - 16:15  ‒ Перерва на каву

16:15 - 17:30  ‒ Дискусія «Трансформація суспільства і Солідарність»

До участі запрошені: о. Михайло Димид, Міхал Лучевський,

Юрій Підлісний, Володимир Склокін

18:00 ‒ Показ короткометражних документальних фільмів від учасників Школи «Скарб солідарності»

19:30 ‒ Оголошення переможців конкурсу короткометражок, завершення фестивалю

Вхід вільний

Реєстрація за посиланням

Виставки

Виставка ретро-листівок «Carte postale: жінка на зламі епох» триватиме у Львові до 29 листопада у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3)

Виставка ретро-листівок кінця ХІХ – початку ХХ століття з приватної колекції Оксани Бобошко-Вандеховен. Ілюстровані поштові листівки, найчастіше з зображенням жіночої постаті – зробили значний вклад у розповсюдження сецесії. Саме «прекрасна стать» пропагувала новий стиль, який мав виразне феміністичне забарвлення. Вітальні могутні сили природи і жіноцтва, як їх втілення – це улюблені мотиви сецесії.

Кінець ХІХ-початок ХХ століття – час становлення стилю модерн на теренах Галичини. У Кракові та у Львові особливості модерну мали віденське забарвлення й увійшли в історію мистецтва як явище сецесії.

Характерними як на предметах декоративно-ужиткового мистецтва так і в ужитковій графіці на почтових листівках зокрема, були зображення струнких, вигнутих, як стебло, жінок, з розпушеними пасмами волосся у дивних кучерях. Сецесійні художники обожнювали гармонійну єдність людини і природи, яка слугувала скарбницею, творчо інтерпретованих декоративних мотивів та форм.

 

Читайте також: Як виглядають відреставровані фрески костелу єзуїтів у Львові. Фото

 

Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6) до 26 листопада кличе на виставку «(не)означені».

Виставка поєднує рефлексії художника Нікіти Кадана, істориків та інших дослідників щодо тем пов’язаних зі злочинами нацизму та сталінізму, етнічними чистками та іншими актами насильства в 30-40- роках ХХ століття.

Спадками ХХ століття серед іншого є незліченні та неозначені могили і мільйони убитих. Їхні імена часто невідомі. А якщо відомі, то насамперед у родинних переказах. Безіменні у числах, вони стають символами та об’єктами пам’ятей, політик та досліджень. Водночас теми пов’язані з масовим насильством, все ще є мало осмисленими, особливо локально. Їх й надалі використовують та підпорядковують вузьким ідеологічним рамкам та політичним цілям. Виставка «(не)означені» покликана дати імпульс ширшим рефлексіям та осмисленню травматичних і все ще не проговорених тем про наше минуле.

Основою виставки є роботи Нікіти Кадана, які складаються з трьох серій: «Хроніки», «Погром» та «Національний ландшафт». Через мистецьке опрацювання фотографій жертв найстрашніших масових злочинів ХХ століття, Нікіта звертається до теми насилля і ставить питання про небезпеки заідеологізування і маніпулювання, витіснення «незручної історії» та наслідків «конкуренцій пам’ятей».

Вхід вільний

 

З 2 по 26 листопада о 16:00  у приміщенні Історичного комплексу Національного музею у Львові ім. А. Шептицького (вул. М. Драгоманова, 42) триватиме виставка творів викладачів, студентів та випускників кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв «Під патронатом  Св. Луки»

Церква вшановує святого Луку не тільки як апостола і євангеліста, а як першого іконописця, автора Богородичної ікони. Тому різні мистецькі кола чи майстерні, а особливо ті, які працюють в ділянці сакрального мистецтва, обирають його своїм покровителем. Саме до дня вшанування св. Євангеліста Луки – 31 жовтня – приурочена виставка кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, яка відкривається у стінах Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

 

Читайте також: Львівська сецесія. Екскурсія під’їздами, де збереглись унікальні розписи

 

Виставку під назвою Кульчицької «Олена Кульчицька (1877-1967). Народний одяг західних областей України. Акварелі. Малярство» відкрито в Художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької  (вул. Листопадового Чину, 7).

Експонують 49 творів, на яких зображено український стрій із різних регіонів країни.

Водночас доктор мистецтвознавства Олена Никорак зауважила, що на картинах художниці зображено ті типи одягу, яких уже немає, відтак завдяки детальній роботі мисткині можна достовірно відтворити вишивку, яку одягав той чи інший регіон. Над цією виставкою, серією народної творчості, Кульчицька працювала ледь не півстоліття. Всього у цьому доробку налічується 429 одиниць. Як уже зазначено вище, у музеї представлена лише частина.

Експозиція працюватиме до 30 листопада.

 

До 19 листопада експонуватиметься виставка Остапа Лозинського «Тривога. Шкіц до пейзажу» у галереї сучасного сакрального мистецтва «IconArt» (вул. Вірменська, 26).

Малярством, на відміну від іконопису, який на рівні підсвідомості є певною втечею від навколишньої реальності, пошуком абсолюту, так направду, займаюсь доволі рідко. Воно для мене слугує радше засобом розмови. Споглядаючи життя, проблеми людини, її взаємодії з світом та ближніми, Богом викликають у мені масу запитань, відповіді на які знайти вкрай складно (та чи й потрібно?). Лише тоді, коли визріває потреба глибшого діалогу – засоби малярства допомагають мені в цьому. (с) Остап Лозинський

 

В листопаді кав’ярня-галерея «Штука» (вул. Котлярська, 8) запрошує на виставку живопису Ксенії Дацюк «Романтична». Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 22:00, вхід вільний.

У збірці представлено портрети і натюрморти, над якими Ксенія Дацюк працювала впродовж останнього року. Помітне тяжіння до монохромності увиразнює образи і спонукає до зосередження. Схожий ефект спостерігаємо з ретро-фотографіями – зачепившись поглядом, уважно роззираємось в пошуках знайомих деталей.

 

З 31 жовтня по 5 грудня Музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня» (вул. Клепарівська, 18) кличе подивитися виставку Василя Придатка-Доліна «Імпресії художника експедицій»

Художник і вчений Василь Придатко-Долін небезпідставно називає свої картини «інформаційним живописом»: йому доводилося брати участь в експедиції в Арктику і на власні очі побачити землі південноамериканської Патагонії. Незрівнянні образи полярних краєвидів залишили сильний відбиток у творчості митця. Уважний глядач помітить, що його картини — не лише екзотичні ландшафти, але й карпатські пейзажі разом з київськими вулицями — немовбито дихають арктичною свіжістю.

 

Виставка «Театр Заньковецької. Перші 100 років» експонується в приміщенні Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20) з 10 листопада по 6 грудня 2017 року. Рідкісні експонати до виставки надав Музей театрального, музичного та кіномистецтва України. Цей найдавніший на українських теренах музей театрального профілю в співпраці із заньківчанами створив експозиційний простір, що репрезентує невідомий широкому загалу рух театру в часі і просторі.

 

Ще одна виставка, присвячена історії Національного театру ім. Марії Заньковецької розташована у фойє цього театру, на другому поверсі. Ця виставка знайомить глядача з історією формування стилю театру – від авангарду 20-х років, крізь в’язницю соціалістичного реалізму, до наших днів. Окрім цього, у ній вперше глядач зможе познайомитися з, невідомою досі, сторінкою історії театру – розстріляними і репресованими наприкінці 30-х років XX століття заньківчанами.

Глядач, який протягом осінньо-зимового сезону відвідає вистави Театру є головним глядачем цієї експозиції. Поціновувачі театральної культури, які прагнуть побачити виставку в незалежний від репертуарного розкладу час – теж мають таку можливість.

Лекції та майстер-класи

18 листопада, о 18:30 у книгарні «Є» відбудеться лекція-дискусія за участю французької журналістки Стеффані Труяр.

Книгарня «Є» та Альянс Франсез в Україні запрошують на лекцію-дискусію за участю журналістки телеканалу France 24 Стефані Труяр (Франція) з показом документальних

фотоматеріалів та демонстрацією репортажу «Якщо я колись повернусь. Віднайдені листи Луїзи Піковскі».

 

Лекція Зоряни Жук «Музи Belle Epoque: Клео де Мерод та Ірена Сольська» відбудеться у відділі «Європейського мистецтва ХІХ-ХХІ ст.» ЛНГМ (вул. Василя Стефаника,3) у суботу, 18 листопада, о 12:00.

La Belle Epoque (кін. XIX – поч. XX ст.) – це період розквіту промисловості, науки та мистецтва. Це був час змін саме для жінок в усіх сферах культури. Не можливо оминути саме муз, які надихали багатьох художників, скульпторів і фотографів цієї епохи. Ідеальними символами еротичності, екстравагантності, неоромантичної сецесії, відвертого еротизму стають такі зірки як: Клео де Мерод та Ірена Сольська.

 Французьку балерину Клео де Мерод називали феноменом ікони стилю та краси на межі XIX - XX ст. та найбільш фотографованою жінкою у світі. Ексцентричну актрису Ірену Сольську вважали втіленням сецесії. Вона підтвердила свої таланти у виставах сучасних та класичних. Кохання актриси з Станіславом Еліашем Радзіковським залишило серію поштових листівок з сильветами (з польської sylwetka – силует), які були видані у 1911р. Сильвети із зображенням Ірени Сольської відкривають чарівний та містичний світ образів польської діви.

Вартість: 30 грн.(з особи) + екскурсійний квиток (на групу).

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!