Політична реклама

Львів буде Культурною столицею Європи ще до вступу України в ЄС

2954 0
Львів вперше є офіційним партнером польського Вроцлава, який здобув статус «Культурна столиця Європи-2016». «Тепер ми маємо спільні з Вроцлавом проекти до реалізації з 2014 до 2016 року», – повідомила tvoemisto.tv заступник начальника управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш.
Фото: histmag.org

Фото: histmag.org

«Цей статус для нашого міста, фактично, означає, що ми – також Культурна столиця Європи. Тільки через формальності в ЄС ми наразі так не можемо називатися і вважаємось офіційним партнером. Але якщо нам вдасться реалізувати усі проекти, то це буде серйозний прецедент – включення міста з-поза ЄС у конкурс», – пояснила Ірина Магдиш.

Серед спільних проектів Львова та Вроцлава запланована постановка спектаклю з дітьми та літніми людьми.

«Це – оперна постановка із людьми, які виключені з культурного життя. Створено робочу групу і всі охочі можуть долучатися. Будуть потрібні волонтери: соціальні працівники, психологи, аніматори культури, вокалісти», – сказала Ірина Магдиш.

Як інформує Рolskieradio.pl, діти візьмуть участь разом з зірками театру та естради у показі спектаклю «Generation Р: Прокоф’єва» – театралізованої вистави під музику композитора Сергія Прокоф'єва за сценарієм відомого режисера Міхала Знанєцкого.

«У таких проектах основне, аби вони не стали одноразовоми. Ідеєю Культурної столиці Європи є вибудувати певну мережу між мешканцями, масовою культурою та людьми, які не мають доступу до культури», – каже Міхал Знанєцкі.

Довідка:

«Культурна столиця Європи» – статус міста, який призначає ЄС на один рік. Автором такої ідеї була грецька актриса, міністр культури Греції Меліна Меркурі. Вона запропонувала щорічно в одному з європейських міст демонструвати всі прояви сучасної європейської культури. Першим таким містом стали Афіни у 1985 році.

2004 року комітет з культури Європарламенту змінив процедуру вибору майбутніх європейських культурних столиць року: тепер формується графік та системи відбору, згідно з якою від 2009 року щороку два міста ставатимуть в Європі культурною столицею: одне місто – від країни, яка нещодавно вступила до Європейського Союзу, а друге – від країни, що вже певний час була членом ЄС.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!