Львів чи Одеса? Де легше придбати приміщення на торгових вулицях

1968 0
У 2015 році обсяг пропозиції торгових приміщень найпопулярніших туристичних центрів України – Одеси і Львова – склав 460 і 330 об’єктів відповідно.
фото: md-eksperiment.org, goodrest.com.ua

фото: md-eksperiment.org, goodrest.com.ua

За даними Colliers International, для дослідження були обрані головні вулиці в історичній частині кожного міста.

В Одесі для дослідження було обрано район, який обмежений Ланжеронівською і Пушкінською, Преображенською вулицями, а також вулицею Жуковського. У Львові були обрані проспект Свободи та проспект Шевченка, а також вулиці, що примикають до Площі Ринок.

В цілому структура пропозиції на головних торгових вулицях Одеси і Львова відображає різний рівень туристичної привабливості цих міст: в Одесі fashion-оператори формують значну частину попиту і займають близько 28% приміщень, в той же час у Львові частка fashion-операторів становить лише 17% приміщень.

Кафе та ресторани займають в Одесі близько 19% приміщень, у той час як у Львові вони формують основну частину попиту на центральних вулицях, займаючи понад 30% приміщень. Сувенірні крамниці мають достатньо вагому частку у Львові (близько 7%), але в Одесі вони займають незначну частину приміщень.

Більше третини приміщень стріт-рітейлу займають «інші оператори»: продуктові магазини, магазини електроніки, квіткові магазини, сервісні центри, страхові та туристичні компанії.

Вакантність на торгових вулицях в центральній частині Львова на кінець 2015 року знаходилася на мінімальному рівні – близько 1%. В Одесі даний показник склав 9%. Однак, відзначили експерти, в частині вакантних приміщень проводилися ремонтні роботи і можна припустити, що в перспективі двох місяців показник вакантності в Одесі знизиться до 5-6%.

Заявлені орендні ставки (не включаючи комунальні та операційні витрати) для приміщень стріт-рітейлу в Одесі на кінець 2015 року становила 25-30 доларів за 1 кв. м c ПДВ. У Львові орендні ставки майже досягли рівня орендних ставок столиці – 40-55 доларів за 1 кв. м c ПДВ.

Тим не менш, в залежності від місця розташування, площі та планувальної структури орендні ставки істотно варіюються.

Нагадаємо, вчора розпочався демонтаж дерев’яних будиночків на площі Ринок та на проспекті Свободи.

Джерело: news.finance.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!