Перинатальний центр у Львові вже рік закритий. Лікарі вимагають ремонту

4431 0
У Львові майже рік закритий на ремонт Львівський державний обласний перинатальний центр. Масштабну реконструкцію за майже 100 млн грн тут пообіцяли провести ще за президентства Віктора Януковича, проте досі ремонту так і не провели. За рік у закладі приймали по 3,5 тис. пологів та супроводжували вагітних з ускладненнями. Наразі практично без роботи залишається 500 працівників перинатального центру.
Фото: zaxid.net

Фото: zaxid.net

Як розповіла tvoemisto.tv голова первинного профспілкового осередку перинатального центру Лариса Побережник, завтра, 8 липня, з вимогою виділити кошти та завершити ремонт центру, аби він відновив роботу, на акцію протесту вийдуть лікарі закладу (о 10:00 під стіни Львівської облдержадміністрації).

Зі слів Лариси Побережник, термін ремонту вже вичерпався. Але змість оновленого центру – «руїна».

«500 медиків, а також їхні родини залишились без засобів існування на невизначений термін. Вагітні жінки з патологіями, а також ризиком передчасних чи складних пологів з усієї Західної України залишились без шансів на оперативну медичну допомогу для себе і своїх малят», – каже вона.

Реконструкцію перинатального центру запланували провести в межах національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства». На базі вже діючого обласного державного перинатального центру мали створити новітній заклад III рівня перинатальної допомоги. Тут планували збільшити кількість місць для важкохворих і недоношених діток, відкрити нове відділення реанімації новонароджених та підвищити кваліфікацію медичного персоналу. Центр мав стати регіональним і обслуговувати пацієнтів західних областей.

«Медичний заклад повністю закрили, на час ремонту працівники залишились без роботи – їх перевели на 2/3 зарплати через простій. Втім, реконструкцію припинили з початку 2014 року, пояснили відсутністю коштів, які мали б виділятися. Обладнання, яке закупили, теж не можуть доставити у Львів через відсутність фінансів. Куди скерували державні гроші і чи скеровували взагалі – лікарі не можуть дізнатись», – каже Лариса Побережник.

Для вирішення цієї ситуації депутати Львівської облради пропонують через сесію Львівської облради звернутися до Кабінету міністрів та Президента України, пише ZAXID.NET.

Крім того члени бюджетної комісії вважають, що кошти на завершення реконструкції можна скерувати з продажу майна, яке через сесію Львівської облради також будуть виносити на аукціон.

На засіданні комісії також було озвучено ще одну пропозицію – оскільки фірма, яка виграла тендер на виконання робіт з реконструкції приміщення Львівського перинатального центру, не виконує своїх зобов’язань, то, відповідно, замовник робіт (управління капітального будівництва ЛОДА) має розірвати договір із цією фірмою.

Довідка:

Львівський обласний клінічний перинатальний центр (вул. Дж. Вашингтона, 6) був заснований у 1986 році як пологовий будинок №2. У 1990 – реорганізований в перший в Україні перинатальний центр. На 2011 рік таких в Україні було лише чотири.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!