Львів'ян закликають писати про пам’ятки архітектури України для Вікіпедії

1881 0
За час проведення фотозмагання у Вікісховищі назбиралось понад 280 тис. світлин під вільними ліцензіями.
Фото: Катя Москалюк

Фото: Катя Москалюк

До 29 лютого у Вікіпедії проходить акція з написання та покращення статей про пам'ятки культури. Цей проєкт є логічним продовженням конкурсу «Вікі любить пам'ятки» в Україні. Про це повідомляє ГО «Вікімедіа Україна».

За роки проведення фотозмагання у Вікісховищі вже назбиралось понад 280 тис. світлин під вільними ліцензіями, на яких показали майже 34 тисячі об’єктів культурної спадщини – культових споруд, будинків, палаців тощо. Проте у Вікіпедії багато з них досі не представили статтями.

Читайте також: Фото Львова очолило рейтинг найкращих світлин пам'яток культури України

Наприклад, про віллу Бачевського у Львові, де нещодавно знесли незаконно збудовану скляну «шпаківню», чи житловий флігель початку XX століття у Києві на вул. Саксаганського, де нові власники будують собі додатковий поверх, у Вікіпедії немає інформації. Щонайменше про 67 споруд в історичному центрі Львова, понад 80 пам’яток національного значення у Рівненській області, понад 400 об’єктів у Києві ще не написати у найбільшій онлайн-енциклопедії.

«Вікіпедія є одним з найпопулярніших сайтів в Україні та важливим джерелом інформації. Щороку ресурс переглядають понад 60 мільйонів разів. Ми прагнемо, аби про якомога більше українських пам’яток можна було прочитати у Вікіпедії: про історію та сучасний стан, а можливо для когось і, взагалі, дізнатися про їхнє існування та ширше подивитися на культурну спадщину України», — каже адміністраторка української Вікіпедії, членкиня організаційного комітету конкурсу «Вікі любить пам’ятки» Наталія Тимків.

Читайте також: Площу Ринок спланували не поляки. Як у Львові археологи розвінчують міфи та шукають артефакти

У межах акції можна писати про наявні або втрачені об’єкти культурної спадщини, покращувати та ілюструвати вже створені раніше статті. Найактивніші учасники отримають призи за свій внесок.

Нагадаємо, що 1 вересня розпочався щорічний міжнародний конкурс фотографій об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки». Конкурс, під час якого збирають світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії, проходить у 30-ти країнах, Україна цьогоріч бере у ньому участь увосьме. Конкурсний список складається з понад 87 тисяч пам’яток історико-культурної спадщини України.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!