Фото Підгорецького замку увійшло у топ-10 на конкурсі Вікіпедії

1905 0
У 2021 році на конкурс учасники подали понад 25 тисяч світлин та відео пам’яток культури України.
Фото Сергія Зиська, Вікі любить пам

Фото Сергія Зиська, Вікі любить пам'ятки

Журі фотоконкурсу пам’яток культурної спадщини «Вікі любить пам'ятки 2021» оголосили переможців. У топ-10 кращих світлин увійшло фото Підгорецького замку, що на Львівщині.

Так, світлина палацу у Підгірцях у Львівській області Сергія Зиська посіла п'яте місце на фотоконкурсі.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До палацу, де знімали кіно

У 2021 році на конкурс учасники подали понад 25 тисяч світлин та відео пам’яток культури України.

Зазначимо, що найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки 2020» стала фотографія Церкви Святого Юрія, розташованої у місті Дрогобич Львівської області. Авторкою фото є Олена Курило. 

Нагадаємо, що Підгорецький замок, що у Бродівському районі Львівської області потрапив у список покинутих і занепалих грандіозних і величних будівель світу, його опублікувало британське видання «Дейлі Мейл».

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

Для довідки

Палац збудований у 1635-1640 рр. коронним гетьманом Польщі Станіславом Конецпольським під керівництвом відомого архітектора з Венеції Андреа дель Аква за проектом по типу «Palazzo in Fortezzo», тобто «палац у фортеці». Напис латиною при вході «Вінець ратних трудів – перемога, перемога – тріумф, тріумф – відпочинок» відображує призначення маєтку у Підгірцях «для втіхи після тягот військових». Замок був поєднанням магнатської резиденції і оборонної фортеці.

У різні часи тут правили Конецпольські, Собеські, Жевуські та Санґушки. Його красою зачаровувалися королі та митці. Поступово він перетворився в гармонійний унікальний для цієї території ансамбль з багатоярусним парком і костелом, багатими інтер'єрами і великою колекцією картин.

Проте, у часи II Світової війни та після, цей неймовірний палац піддавався руйнації: був розграбований, пережив пожежу та слугував санаторієм. І тільки після 1996 р. замок став частиною Львівської галереї мистецтв та почав довгий шлях до відновлення.

Детальніше про секрети Підгорецького замку, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!