Львів’ян запрошують на «Вертеп», у якому грають лише жінки

1457 0
За основу взяли текст «Сокиринського вертепу» 1774 року.
Фото: Перший театр

Фото: Перший театр

Львів’ян запрошують на прем’єру містерії звуку «Вертеп», що відбудеться 14-15 січня у Першому театрі. Участь у дійстві взяли лише жінки, щоб підкреслити історичний період в житті України, що змусив чоловіків взяти зброю в руки та покинути свої домівки, а жінок – воювати на мистецькому фронті.

Джерело: режисерка вистави Ірина Ципіна у коментарі Tvoemisto.tv

«Традиційно в Україні з вертепом ходили чоловіки, проте зараз, коли чоловіки боронять країну на фронті, жінки воюють і на культурному фронті, оберігають традиції/ Cаме тому наш «Вертеп» – це лише жінки. Задум нашого «Вертепу» тісно пов’язаний із подіями – на першому плані боротьба з жорстоким тираном, чиї нелогічні дії, продиктовані хворобливою уявою, призводять до трагедій», – зазначили у Першому театрі.

Читайте також: Де у Львові можна відчути дух Різдва. Підбірка локацій

Кожна дія «Вертепу» має свою історію. За основу автори взяли текст «Сокиринського вертепу» 1774 р., який записаний в Полтавській області. У першій дії розповідають класичну різдвяну історію: народження Ісуса і розповідь про царя Ірода. А друга історія написана за мотивами фольклору, який виник під час війни.

«Ми з Уляною Горбачевською, яка є співавтокою та музичною режисеркою вистави, придумали такий хід, що в кінці першої частини смерть не забирає Ірода, адже він звалив усю провину на вояків і залишився нібито чистим. Другу частину ми називаємо сучасним фольклором, але насправді це меми, які виникли з початком війни в соцмережах. Ми використали жарти про жінок з Конотопа, насіння в кишенях, Ізюм та бакалію», – каже режисерка вистави Ірина Ципіна.

Художницею-постановницею вистави стала Віра Задорожня, режисеркою з пластики – Людмила Пернепесова, а асистенткою режисера – Богдана Бончук. Вертепниками стали народна артистка України Ольга Гапа, заслужена артистка України Тетяна Максимюк, заслужена артистка України Олена Крилова, Богдана Бончук, Надія Лисак, Наталія Білан, Катерина Мусієнко, Анастасія-Марія Хавунка, Лариса Діденко, Ірина Занік, Любов Кузь, Мар’яна Кривдик, Леся Шкап’як. 

«У нас в театрі є чоловіки, які пішли на фронт. Наприклад, наш директор, головний режисер та кілька акторів. Але це не означає, що немає кому грати чоловічі ролі у «Вертепі». Проте через історичний період, у який створюється вистава, ми вирішили застосувати таку концепцію», – додала вона.

Зазначимо, що серед митців Першого театру, які пішли на фронт захищати Україну, є Андрій Сілецький, Юрій Мисак та Ігор Задніпряний. Загалом на передовій зараз 20 львівських митців. Раніше Tvoemisto.tv підготувало підбірку «культурних захисників» зі Львова, які відважно захищають країну в боротьбі за своїх і своє.

Також нагадаємо, що Tvoemisto.tv пропонує підбірку локацій у Львові, де можна відчути дух Різдва.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!