Мирослав Маринович про те, коли Львів позбудеться совковості

2739 0
Львів має багато ознак совковості, і головна з них – це страх перед іншою ідентичністю, вважає Мирослав Маринович, правозахисник та віце-ректор УКУ. Як це подолати він розповів Tvoemisto.tv.

«Львів ще має дуже багато ознак цього старого, і для мене ознакою Homo Sovieticus є страх перед Іншим (саме з великої літери). Страх перед носіями іншої ідентичності, оскільки вони становлять загрозу моїй ідентичності. Коли Львів нарешті стане настільки європейським, що буде так: «Я настільки певний своєї ідентичності, що мені не страшна інша», – тоді Львів позбудеться совковості», – сказав Мирослав Маринович.

Водночас він зауважив: «Мені дуже подобається Львів як колиска яскравої української особистості, як колиска яскравого українського духу – незалежного, творчого, світлого. Отакий Львів мені близький. Але я часом бачу Львів якимось згірклим, Львів, який є буркотуном, який постійно невдоволений чимось. Такий Львів мені чужий. Такий Львів не любить себе і, відповідно, всіх інших. Проте такий Львів теж є… Мене вражає, що Львів я можу любити і бути до нього критичним водночас. Це не сліпа любов до Львова, а любов, яка розуміє дивний чар міста, який, без сумніву, є, але й бачить зморшки, ями на дорогах…».

Більше думок і спогадів Мирослава Мариновича про Львів читайте у проекті «Люди Твого міста».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!