Політична реклама

На ринках подешевшали овочі

1449 0
Борщовий набір за місяць подешевшав на 10%.

Про це свідчать дані Міністерства економічного розвитку. Найбільше подешевшала капуста і морква – на 20% (до 1,72 грн/кг) і на 18% (до 3,11 грн/кг), відповідно. Буряк втратив в ціні 8% (до 2,64 грн/кг), а картопля – 5% (до 4,12 грн/кг).

Найменше впали ціни на цибулю – лише на 3% (до 4,87 грн/кг).

У першу чергу зниження цін пояснюють дефіцитом потужностей зі зберігання овочів. «Зараз закінчується збиральна кампанія, і фермери відпускають овочі з полів за нижчими цінами, тому що овочесховищ тотально не вистачає», – пояснюють фермери. До того ж через вересневі дощі прибирання овочів затрималася майже на місяць, і культури довго перебували у вологому грунті. «Тому якість овочів гірша за торішню і зберігати їх довго не можна. Ось фермери і намагаються максимально збути продукцію», – розповів «Вістям» експерт плодоовочевого ринку асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук.
Але борщовий набір дешевшає не скрізь: в основному ціна знижується на оптових ринках, де вона і так вдвічі нижча за роздрібну. «Зокрема, картопля на оптових ринках коштує близько 2,5-3,5 грн/кг, в той час як на роздрібних ринках її ціна сягає 6,0-7,0 грн/кг.

Експерти запевняють, що зниження цін скоро зупиниться. «Причин для подальшого здешевлення борщового набору немає. Це об’єктивна нормальна ціна на овочі, на якій фермери зможуть заробити», – зазначає Марія Колесник.

Джерело: Вкурсе


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!