На вулиці Козланюка у Львові відреставрували дерев’яну браму. Фото

1299 0
Фахівці реставрували її більше двох місяців.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

Львівські реставратори відновили дубову браму на вулиці Козланюка, 23, що є бічною Личаківської. Про це повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

Раніше ця брама була зафарбована і забита фанерою. Фахівці реставрували її більше двох місяців.

«Ця брама дійшла до нас в поганому стані, її конструкція покосилась, частково були зруйновані завіси, не вистачало дерев’яних елементів. На її поверхні залишилось безліч слідів від врізання замків», – розповів реставратор Андрій Федоришин.

Окрім цього, фахівці відновили засклення брами, яке було забите фанерою, за зразком тих елементів, що збереглися.

«Брама була пофарбована в непримітний зелений колір, ми його "зняли" і повернули автентичний блиск дерева. Додатково покрили браму антивандальним лаком, що захистить поверхню від механічних пошкоджень і написів», – додав реставратор.

Браму відновили в межах програми співфінансування з мешканцями.

«Загальна вартість реставрації становила понад 37 600 грн, із яких місто оплатило майже 26 400 грн, а іншу частину – мешканці», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!