Напиши лист політв’язню: адреси українців у російських тюрмах

2456 1
Нині, коли Україна підбиває підсумки другою річниці Євромайдану, четверо українців і досі перебувають у російському ув’язненні. Декотрим вже «визначили міру покарання», а дехто – продовжує чекати на вирок. Пропонуємо адреси Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченко та Геннадія Афанасьєва, що перебувають у тюрмах та СІЗО Російської федерації, щоб хоч словом підтримати їх складних умовах.
фото: hromadske.tv, nv.ua, 24tv.ua, investigator.org.ua

фото: hromadske.tv, nv.ua, 24tv.ua, investigator.org.ua

Надія Вікторівна Савченко, 11 травня 1981, Київ

Українська військова, штурман-оператор вертольота Мі-24 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України, старший лейтенант. Герой України (2015).

Під час війни на сході України 2014 року брала участь в антитерористичній операції як доброволець батальйону «Айдар». При цьому залишалася діючим офіцером ЗСУ, беручи участь в АТО в межах двох відпусток. Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де, йдучи за пораненими, потрапила в полон терористів 18 чи 19 червня.

Утримувалась у полоні терористами батальйону «Заря». 19 червня в мережі набув поширення відеозапис, у якому вона, прикута наручниками до труби, гідно й сміливо відповідає під час допиту. На початку липня 2014 р. опинилась на території Росії і звинувачена у вбивстві російських журналістів. Рішенням ПЦ «Меморіал» Надія Савченко офіційно визнана політичним в'язнем.

5 жовтня 2015 року Ростовський обласний суд (Росія) розглянув апеляцію і не змінив термін арешту Надії Савченко. Апеляційне засідання було закритим, а в залі були присутні лише суддя, секретар, адвокат, прокурор і перекладач. Нині справа Савченко нараховує 60 томів. Оголошення остаточного вироку адвокат Надії прогнозує на грудень 2015 року.

 

Олег Геннадійович Сенцов , 13 липня 1976 року, Сімферополь, АР Крим

Український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії «Край Кінема».

11 травня 2014 року співробітники російських окупаційних силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм було пред'явлено звинувачення у підготовці терористичного акту. За інформацією спецслужби, затримані готувалися «у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічного вогню» і пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації «Русская община Крыма» та представництва партії «Единая Россия» в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року».

Згодом Сенцова було етаповано до Лєфортово (сучасний район Москви). Багато відомих українських, російських та іноземних діячів кіно та театру виступають за звільнення Олега Сенцова і вважають його затримання незаконним. Ада Роговцева у своєму відеозверненні закликає усіх допомогти звільненню невинної людини. 10 червня 2014 лист до російського президента Володимира Путіна та інших високопоставлених чиновників РФ написали члени ради Європейської кіноакадемії.

25 серпня о 14:30 за київським часом у Ростові-на-Дону суддею Сергієм Михайлюком Олега Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Сенцов, до якого долучився інший обвинувачуваний у його справі Олександр Кольченко, під час оголошення вироку заспівав гімн України та вигукнув «Слава Україні!».

 

Олександр Олександрович Кольченко, 26 листопада 1989, Сімферополь

Активіст лівих організацій Криму та всієї України, студент. 16 травня 2014 року заарештований у Сімферополі за звинуваченням у підпалі офісів «Єдиної Росії» і «Російської общини Криму» та підготовці вибуху біля меморіалу Вічного вогню. 23 травня вивезений до Москви. Терміни слідства було подовжено судом до 20 жовтня, пізніше – до 16 травня 2015 року.

Також Кольченка звинувачують у належності до організації «Правий сектор», а також у змові з Олегом Сенцовим, Геннадієм Афанасьєвим і Олексієм Чернієм з метою скоєння терористичних актів. Олександр Кольченко не йшов на співпрацю зі слідством і заперечував власну провину. Його адвокатом є Світлана Сидоркіна.

Захист Кольченка наполягає, що він є українським громадянином, але сімферопольський суд заперечив це, мотивуючи тим, що Кольченко не встиг вчасно відмовитися від російського громадянства. Через це йому забороняють зустрітися з українським консулом

25 серпня о 14:30 за київським часом у Ростові-на-Дону суддею Сергієм Михайлюком Олександра Кольченка було засуджено до 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

 

Афанасьєв Геннадій Сергійович

Геннадій закінчив Таврійський національний університет за спеціальністю «право» і працював фотографом. До анексії Криму громадською діяльністю не займався, але під час військового вторгнення Росії на півострів став брати участь в акціях протесту і ходити на збори, на яких планувалися дії громадськості проти окупації.

Афанасьєв проходив як обвинувачуваний у тій самій справі, що і Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Він визнав провину і пішов на угоду зі слідством. Після вироку він виступив свідком на процесі у справі Сенцова і Кольченка, він оголосив, що обмовив їх під тиском. 20 жовтня Афанасьєва доставили до виправної колонії номер 25 в Сиктивкарі і помістили в штрафний ізолятор.

Адвокат Геннадія Афанасьєва Олександр Попков розповів подробиці тортур та психологічного тиску, якому його підзахисного піддавали після зізнання, що всі його свідчення проти Сенцова й Кольченка були дані з примусу.

Нині Афанасьєва відправили на зону у російську республіку Комі, де, за словами, адвокатів продовжують знущання над ним. Днями у Росії Верховний Суд відмовився розглядати апеляцію захисту Геннадія Афанасьєва щодо повного перегляду його справи.    

За матеріалами: pravda.com.ua, hromadske.tv, uk.wikipedia.org.       

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
6 Березня, 2016 16:31
Дед Друзья,
Я только что создал петицию и надеюсь, вы ее подпишете – она называется:
Президенту России Путину В.В.: Прекратите геноцид руссого народа. Киевская Русь непобедима!
Эта проблема кажется мне очень важной, и вместе мы сможем ее решить! Если вы подпишете петицию и расскажете о ней друзьям и знакомым, мы сможем собрать 100 подписей, чтобы повлиять на принятие решения по этой проблеме.
Нажмите здесь, чтобы узнать больше и подписать петицию:[***]s://secure.avaaz.org/ru/petition/Prezidentu_Rossii_Putinu_VV_Prekratite_genocid_russogo_naroda/?launch
Подобные кампании всегда начинаются с небольшого количества подписей, но набирают силу, когда подключаются такие люди, как мы - пожалуйста, уделите пару минут, чтобы помочь кампании: подпишите петицию и расскажите о ней другим.
Большое спасибо,
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!