Нейрохірург Генрі Марш у Львові про успіх, медицину та роботу в команді

12162 0
Усесвітньо відомий лікар-нейрохірург Генрі Марш, автор книги «Історії про життя, смерть та хірургію головного мозку», говорив з львів'янами про систему охорони здоров’я, самоосвіту та успіх. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.
фото: zbruc.eu

фото: zbruc.eu

Освіта – це свого роду довготривала критика. Ніхто не любить, коли його критикують. Але фішка в тому, що інші люди краще бачать мої помилки, ніж я. Уся справа у тому, що у них нема таких когнітивних упереджень, як у мене.

Успіх – це погано. Бо тоді ми стаємо задоволені собою і починаємо робити помилки. Якщо ви надмірно пишаєтеся собою, то невдача обов’язково спіткає вас. Також ви почнете помилятися, якщо оточите себе людьми, які завжди і в усьому з вами погоджуються.

Читайте також: Генрі Марш у Львові: Що мені найбільше імпонує в українцях? Ваша впертість!

Охорона здоровя – проблема у всіх країнах. Медицина розвивається, стає кращою, але й платити за неї доводиться більше. Хірург не має боятися ризикувати. А після операції варто обов’язково радитися з колегами. Бо це найкращий спосіб не робити помилок. Дуже важливою є командна робота – обговорення, дебати, дискусії. І, безумовно, підтримка один одного. Бо морально складно, коли перед палатою сидять родичі пацієнта і кажуть, що вб’ють тебе, якщо з ним щось трапиться. Пам’ятаю, коли я оперував у Катманду й операція завершилася невдало, то розлючені родичі повибивали усі вікна у палатах.

Лікарі – дуже складні люди. Ми вважаємо себе ледь не богами. Якщо є 9 лікарів, то буде 9 різних думок. А от журналісти мають критикувати лікарів. Бо нам потрібні хороші «білі халати». У Британії ми поважаємо лікарів автоматично. В Україні – навпаки. Це пов’язано з радянським минулим та недовірою до медиків у СРСР.

У політиці панує синдром завищеної самооцінки. З ним політики не народжуються. Вони його набувають з першими успіхами. Починають зневажати критику чи поради з боку інших, у них формується культ особистості, стають занадто самовпевненими.  Політики втрачають зв'язок з реальністю (як свого часу трапилося з Януковичем).

Найкращий захист від корупції – свобода слова і свобода преси. В Україні люди часто не вірять ЗМІ, бо пам’ятають радянські часи. Тоді пресі абсолютно не довіряли. Як відновити довіру? Немає легких відповідей на складні запитання. Вам потрібен час і правда.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини 

Моя найбільша помилка – це страх звернутися за порадою. Коли я чогось не знав, то боявся запитати і в результаті чинив неправильно. Велика розкіш мати колег, між якими панує не конкуренція, а співпраця.

Якби я давав пораду собі молодому, то сказав би: «Вчи мови!» Я єдиний зі свої сім’ї не знаю німецької. Погано читаю французькою, говорити не можу взагалі. Хоча вважаюся міжнародним фахівцем, володію лише англійською. Хто знає, може згодом вивчу українську.

Навряд комп’ютер зможе скопіювати наш мозок. Він – не комп’ютер, це дуже складна система, ми його ще до кінця не розуміємо. Часто приймаємо рішення емоційно, це нас відрізняє від машин. Коли порівняти те, як грає у комп’ютерну гру людина, а як – робот, одразу видно відмінності.

Ми обмежені у нашому мисленні. Таке явище називається «когнітивний ліміт». Тобто люди не мають безкінечного потенціалу для прийняття рішень. Наш мозок еволюціонував, щоб вирішувати усе швидко. Деніел Канеман (американо-ізраїльський психолог, – ред.) виокремив Систему 1 і Систему 2. Перша – легша, це автоматичне прийняття рішень, які часто є помилковими. Друга – важча, вимагає витратити більше часу та зусиль, рішення приймаємо довше, але вони є виваженішими та більш обдуманими.

Мені подобається Україна. Ви боретеся зі своїм радянським минулим, тут багато енергії. У Європі такого нема, вона уже стомлена. А Україна – це дуже важлива країна, такий собі вододіл між Сходом і Заходом. Я уже 25 років приїжджаю сюди і пишаюся, що можу хоч на краплинку щось змінити. Пишаюся тим, що був на Майдані.

Читайте також: Уляна Супрун у Львові: Усі громадяни матимуть доступ до усіх лікарень

Довідка. Генрі Марш – усесвітньо відомий нейрохірург з Великобританії. Нагороджений Орденом Британської імперії. Серед іншого він знаний довготривалою просвітницькою роботою в Україні, де провів десятки блискучих операцій на мозку. У 2014-му році видав книгу мемуарів «Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery». Мемуари Марша отримали всесвітню популярність та визнання серед літературних критиків за «напрочуд елегантний стиль написання». У 2015-му нейрохірург Андрій Мизак переклав книгу українською мовою, цього ж року книга «Історії про життя, смерть та хірургію головного мозку» вийшла у Львові.

Підготувала Ірина Ладика


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!