Новорічні ялинки у Львові: живі чи штучні?

6241 0
Щороку у очікуванні та підготовці до новорічних і різдвяних свят хочеться прикрасити своє помешкання. Декого надихає запах мандаринок та свіжої ялинки, інші – дбають про екологію, тому купують штучну.

Tvoemisto.tv дізналось про переваги живих та штучних ялинок, їхні особливості, різновиди та ціни.

На Львівщині є 6 лісових підприємств, які заготовляють новорічні ялинки. «Цьогоріч заплановано продати 14 990 ялинок.  Ми маємо значно більші можливості, але орієнтуємось на досвід минулих років. Колись ми реалізовували і заготовляли дуже багато.  У  80-му році ми заготовили близько мільйона штук. А от за попередні роки ми реалізовували в середньому 13-15 тисяч ялинок», – розповів tvoemisto.tv заступник начальника обласного управління львівського лісового та мисливського господарства Ярослав Целень.

Він каже, що динаміка купівлі ялинок спадає. Відтак, немає потреби готуватись до зрубу великої кількості ялинок. «Можливості у нас значно більші. Ми маємо 25 га плантацій, де вирощуємо ялинки. На них росте близько ста тисяч ялинок. Якщо виникне потреба, то можемо забезпечити і більшою кількістю», – пояснив Ярослав Целень.

Ялинки лісові господарства не зрубують наперед, а продають в залежності від замовлень покупця. До прикладу, дехто хоче малесеньку, аби поставити її на стіл в офісі, а хтось – велику, триметрову. Одну ялинку на замовлення привезли з Дрогобича, вона мала близько 20 метрів. «До нас, зазвичай, звертаються покупці і вони ж зазначають, яку кількість ялинок якої висоти і породи їм потрібно. Звернутись, до речі, може будь-хто, не тільки підприємці. Звичайні мешканці також можуть подзвонити до наших лісництв і сказати, що хочуть таку-то ялинку на такий-то день», – додав заступник начальника обласного управління львівського лісового та мисливського господарства.

Опісля замовлення лісники її зрубають, причеплять спеціальну бирку і продадуть. Вибір ялинок на плантаціях є досить великий. Адже щороку насаджують нові деревця. Загалом вирощують три види ялиночок – ялиця біла, смерека і сосна. До прикладу, двохметровій ялинці, яка вважається стандартною, потрібно рости не менше 10 років.

Аби не пропадали гілочки, з них в’яжуть маленькі ялинки, екібани, віночки на двері тощо. У передноворічний час, лісництва торгують деревами на своїх подвір’ях.

Крім того, міська рада Львова дала перелік дозволених місць для продажу ялинок. Середня ціна за живу ялинку від метра до трьох – 50-150 гривень. Лісництва, зазвичай, самі встановлюють ціну. Однак, аби бути конкурентними на ринку, обласне управління може рекомендувати господарствам певну цінову політику.

Згідно із законом України, кожне лісництво повинно таврувати та маркувати свої дерева при зрубуванні. Це ж стосується і новорічних ялинок.  У лісництві, при зрубі дерева, мають поставити клеймо на плаский торець дерева та причепити бирку. Підробити її неможливо, принаймні поки що з такими випадками не стикались. Перевірити законність бирки можна на сайті «Укрлісконсалтингу».

«На превеликий жаль, така система впроваджена тільки в державних лісгосппідприємствах. Комунальні, військові лісгоспи свої дерева не маркують», – пояснив Ярослав Целень.

Щодо штучних ялинок, то їх є велике розмаїття. Виробники пропонують штучні сосни, класичні та литі ялинки, з шишками або без шишок, покриті інеєм, з вбудованими в гілочки різнокольоровими лампочками, а також віночки різної висоти та вартості. Колір у штучної ялинки може бути будь-який - від світло-зеленого, до темно-смарагдового. У продажу є також золоті, срібні, білі, червоні – на будь-який смак.  Деякі види мають шарнірну конструкцію і розкриваються як парасолька, інші – збираютьсяз гілок, які вставляються на стрижень-стовбур ялинки. 

«Сосну, зазвичай, виготовляють із жилки, а от класичні ялинки виготовляють із плівки, литі – з пластмаси. Також вони різняться розміщенням гілочок: у сосен гілок менше, бо вони пухнастіші, а на ялину треба більше гілок. Для литої ялинки гілки розміщують почергово більші-менші, аби вона була більш схожою на справжню. На інших же деревцях – від найменших гілочок до найбільших», – розповіла Tvoemisto.tv приватний підприємець Марія. Вона продає штучні ялинки вже близько десяти років. Розповідає, що, в зв’язку з подіями в країні, східні області дуже мало замовляють ялинок, натомість на Львівщині ситуація не змінилась.

«Ціна штучної ялинки чи віночка може варіюватись від 20 до 2 000 гривень. Вона залежить від матеріалу, висоти, кількості гілочок, якості самої конструкції», – зазначила підприємець. Також сніг, іній, шишки чи вбудовані гірлянди додаватимуть дереву вартості. Середня вартість за двометрову ялинку – 400-700 грн. Служити вона може багато років.

Однак від штучних ялинок може виникнути алергія. Адже деякі з них виготовляють із дешевої сировини, яка при нагрівання в приміщенні може виділяти отруйні речовини та мати неприємних запах. Тому при купівлі штучної ялинки варто запитати про сертифікат якості у продавця, звернути увагу на запах ялинки та матеріал, з якого вона виготовлена. Також варто перевірити чи не залишають гілочки фарби на руках.

Автор: Ірина Скіць.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!