Жива, штучна, у горщику. Як обрати ялинку і не зашкодити довкіллю

2726 0
Найменший екологічний слід матимуть різноманітні маленькі декорації, як-от ялинкові гілочки, композиції з соломи, книжкові ялинки тощо.
ФОТО: PMG.UA

ФОТО: PMG.UA

Незмінний атрибут різвяних свят – це ялинка. Щороку виникають дискусії про те, яку краще обрати: живу чи штучну. Уже кілька років популярності набирають і ялинки у горщиках. Мовляв, потім її можна буде пересадити. Виконавча директорка ГО Zero Waste Lviv Ірина Миронова розповідає, які ялинки та прикраси справді найменше зашкодять природі і посянює, що робити з тими, що продаються в горщиках.

Найменший екологічний слід матимуть різноманітні маленькі декорації, як-от ялинкові гілочки, композиції з соломи, зв’язані у формі ялинки на стіні палички, а на них фото чи іграшки, книжкові ялинки тощо. Звичайно, що такі альтернативи з підручних матеріалів – найкращі. Добре було б використати по максимуму ті матеріали, що в нас були.

Читайте також: Гід різдвяним Львовом. Головні святкові локації

фото з відкритих джерел

Однак якщо хтось дуже хоче нову ялинку, то тут раджу брати живу, невеличку за розміром. Вона має бути куплена в представників лісгоспів на офіційних ялинкових ринках. Чим менша – тим вона молодша, їх або спеціально вирощують, або зрубують в ході прорідження лісових насаджень. А коли свята закінчилися, то слід пам’ятати, що є місця, де їх можна віддати на компостування.

фото з відкритих джерел

Категорично не можна живі ялинки купувати на стихійних ринках, бо тут найбільше зловживань. По-перше, вони можуть мати походження з парків. По-друге, є випадки, коли, здавалося б, гарна маленька ялинка, а, насправді, зрубали верхівку дорослої ялинки, що фактично призводить до загибелі дерева в майбутньому. Інколи також продають ялинки, які нелегально заготовані. Тому, якщо ваш вибір – це жива ялинка, то шукайте тільки легальні місця продажу. Їхій перелік у Львові дивіться тут.

Альтернативою живій є пластикова. Якщо ви обираєте таку для себе і будете користуватися нею протягом багатьох років, то подбайте, щоби вона була сертифікована. Проблема в тому, що багато ялинок в кінці не переробляються, бо це суміш і металу, і пластику, а треба враховувати вплив на здоров’я. Штучна ялинка має мати сертифікати, де зазначено, що вона зроблена з нетоксичних матеріалів.

фото: hdwallpaper2013.com

Ялинка в горщику – гарний варіант, але доволі кропіткий. Не можна вважати, що, коли ви взяли ялинку в горщику, то можете поставити вдома і з нею все буде добре. Вони потребують специфічного режиму догляду, з тепла на холод їх виносити точно не можна. Якщо вдома дуже тепло, то це теж шкодить дереву. Тут треба консультуватися з продавцями, як її доглядати та куди потім повертати.

Читайте також: Цьогорічну ялинку до Львова привезуть з села Оброшине

Не раджу їх висаджувати після свят її де заманеться. Мешканці, зазвичай, не знають нюансів, наприклад, де проходять комунікації тощо, тому засадження, навіть якщо воно приживеться – не факт, що це місце її призначення.

фото: plants-club.ua

Із часом, сподіваюсь, ми прийдемо до такого гарного спільного святкування, коли ялинки будуть рости на подвір’ях, і мікрогромади чи сусіди матимуть таку красуню біля себе та прикрашатимуть разом.

Нині моя рекомендація – новорічні композиції або невеликі живі ялинки, придбані у офіційних представників лісгоспів на визначених ринках. І хочеться наголосити, щоби люди уникали різноманітних пластикових прикрас, а коли закінчуються свята, то дуже ретельно оббирали ялинку від іграшок, щоби на станцію компостування вона пішла без сміття.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!