Паніка на валютному ринку: 5 думок експертів

5189 0
Курс долара знову б’є рекорди: сьогодні він досягнув нового історичного максимуму – Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 15,7 за долар. Tvoemisto.tv зібрало думки експертів про те, чого далі очікувати українцям.
Фото: joinfo.ua

Фото: joinfo.ua

Економічний експерт Дмитро Яблоновський вважає: «Якщо МВФ надасть кошти на поповнення резервів та інвестори також допоможуть кредитними коштами, тоді ситуація може переломитися, проте це можливо лише за умови реальних змін та реформ, а не декларацій та красномовних промов Яценюка. Щодо вірогідності звільнення глави НБУ, то це також ставить під загрозу стабільність фінансового ринку і може розв'язати руки спекулянтам», пише Слово і Діло.

Керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман пише у своєму блозі, що розгойдування валютного ринку в Україні може бути пов'язане з падінням рубля, новинами про відстрочку отримання кредиту МВФ до січня 2015 року, або це також спосіб тиску на главу НБУ Валерію Гонтарєву: «Центральний банк Росії підвищив облікову ставку з 10,5% до 17%. Підвищення сталося вночі, що свідчить про екстрені характері подій. Воно може призупинити обвальне падіння рубля. Але здоров'я рубля залежить від цін на нафту. А останні націлилися на 40 доларів за барель. Підвищення облікової ставки вганяє російську економіку в спіраль проблем - наступна за цим зупинка кредитування погіршить і без того складну економічну ситуацію. А погана економіка – це фундаментальна слабкість для будь-якої національної валюти… Усі бояться зараз вже не війни, а в першу чергу непослідовної політики НБУ та банкрутства чергового банку. Варто враховувати також неефективний і дуже затягнутий спосіб повернення коштів з ФГВФО. Гроші депозитними вкладникам повертають з труднощами», пише Українська правда.

Економіст Михайло Кухар прогнозує, що долар узагалі може коштувати від 30 до 50-ти гривень, якщо не зміниться нинішня поведінка експортерів. «Співвідношення вільної гривневої маси, що викидається на ринок за рахунок видачі депозитів, зарплат бюджетників та торговельної виручки - як і раніше в рази перевищує пропозицію валюти від експортерів. До кінця цього року "обов'язковий продаж" дасть ринку щонайбільше від 1 до 1,5 млрд доларів. А попит уп'ятеро більший", - заявив експерт. Ситуацію на валютному ринку він називає штучно створеним "горлом пляшки". Коли проти одного-півтора мільярдів доларів експортерів відіграють одночасно 50-150 мільярдів гривень. "За таких умов у нас із курсом може статися що завгодно… "Пропозицію долара можуть збільшити експортери. У НБУ точно була прорахована міра, на скільки збільшиться валютна виручка від підняття обов'язкового продажу валютної виручки експортерами з 50% до 75%. Але якби я був експортером і у мене навіть підходив термін штрафу, я б все-одно не продавав би виручку до нового року, щоб з цієї суми не платити податки. Тому з цього боку великий підмоги не варто чекати. Хоча якщо гривня зросте ще хоча б на 50 копійкок за два-три дні, експортери викинуть на ринок щонайменше півтора мільярди», – цитує експерта Gazeta.ua.

Голова наглядової ради банку «Національний кредит» Андрій Оністрат наголошує: «Щоб зупинити різке зниження курсу гривні необхідно ввести мораторій на дострокове зняття депозитів для населення, обмежити можливість зняття коштів з поточних рахунків 10 тис грн в день, а також ввести жорсткі адміністративні заходи для "конвертаторів". Крім того, до розрахунку нормативу обов'язкового резервування необхідно включити каси і залишки на всіх коррахунках», пише Інтерфакс-Україна.

Заслужений економіст України Олексій Плотніков коментує: «Якщо події розгортатимуться позитивно, то можна прогнозувати, що теперішні параметри зафіксуються, і Новорічні свята Україна зустріне з тим курсом гривні, який ми маємо зараз. Якщо буде негативний розвиток подій, наприклад Україна не отримає коштів від міжнародних валютно-фінансових інституцій, то буде подальше падіння національної грошової одиниці», пише УНН.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!