Пасха онлайн та не відвідувати кладовища. У ПЦУ розповіли, як святкувати Великдень на карантині

6233 0
Старших за 60 років отців просять утриматись від служби, дотримуючись вимог про обов’язкову самоізоляцію, та передати ці повноваження молодших священнослужителям.
Фото: rferl.org

Фото: rferl.org

У ПЦУ оприлюднили рекомендації та заборони, що стосуються святкування Великодніх свят під час карантину. Про це йдеться в рішенні Священного Синоду ПЦУ від 9 квітня.

Читайте також: Як освячувати вербові гілочки в час карантину. Роз’яснення УГКЦ та ПЦУ

Зокрема під час богослужінь у храмах можуть бути священнослужителі, віряни, співці тощо, але разом їх може бути де більше 10-ти. Поза богослужіннями у великих храмах одночасно не можуть бути більше двох людей, а у невеликих – не більше однієї. 

Також у ПЦУ закликали під час поховань дотримуватись рекомендацій МОЗ: допускати не більше 10 присутніх у одному приміщенні з урахуванням 10 кв. м для однієї людини, дистанції в 1,5 м та забороною цілувати померлу людину.

Переглядати богослужіння можна вдома онлайн перед іконою, але не ставитись до цього як до перегляду видовища, кажуть у ПЦУ.

Водночас у православній церкві просять органи місцевого самоврядування не зачиняти храми для особистого відвідування з дотриманням норм карантину та санітарних вимог, а також надати священнослужителям спецдозволи на проїзд у громадському транспорті.

Старших за 60 років отців просять утриматись від служби, дотримуючись вимог про обов’язкову самоізоляцію, та передати ці повноваження молодших священнослужителям.

Читайте також: ПЦУ дозволила проводити богослужіння в храмах без прихожан

На Великдень вірян закликають долучитись до богослужіння через відеотрансляцію та не йти до храмів, а враховуючи заборону масових заходів – звичайні спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території не проводити, щоби не допускати скупчення людей. У Вербну неділю та на Великдень у храмі має бути один черговий священнослужитель, який може обслужити релігійні індивідуальні потреби. У Вербну неділю мирянам після молитов про благословення дозволили самостійно окропити вербу святою водою.

У малих містечках та селах священники можуть посвятити паску біля будинків мешканців із дотриманням дистанції, а також на продаж готуватимуть уже освяченні паски.

«Проведення під час богослужінь Страсної седмиці та на Великдень передбачених Уставом обходжень храму відповідно до місцевих обставин або не здійснювати, або здійснювати обнесення Плащаниці в самому храмі, або здійснювати обхід навколо храму лише у складі тих, хто бере участь у відповідному богослужінні, з дотриманням «соціальної дистанції»; у разі якщо хресний хід на Великдень не здійснюється – відразу після виходу Утреня розпочинається перед дверима храму», – йдеться в рішенні Синоду.

У поминальні дні радять утриматись від відвідування кладовищ, натомість зробивши це 6 червня на Троїцьку батьківську поминальну суботу.

Читайте також: Молитва долає всі віддалі. Владика Володимир Груца про освячення пасок і сповідь онлайн

Нагадаємо, християни східного обряду святкуватимуть Великдень 19 квітня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!