Пожежа у Шевченківському гаю знищила гуцульську ґражду і близько 200 експонатів

3659 0
Ґражда – з села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Збудована в середині ХІХ ст.
фото: фейсбук музею народної архітектури і побуту імені климентія шептицького

фото: фейсбук музею народної архітектури і побуту імені климентія шептицького

У Музеї народної архітектури та побуту, що на вул. Чернеча гора у Львові, сьогодні сталася пожежа – у секторі Гуцульщина згоріла ґражда. Разом із нею згоріло близько 200 експонатів. Про це повідомили у Музеї.

«6 лютого близько 2 години ночі до пожежної служби поступив сигнал від мешканців прилеглого району про вогонь на території Музею. О 2.20 пожежна бригада міста уже була на місці. На жаль, вогонь дуже швидко знищив будівлю, адже вона була повністю дерев’яна»,йдеться в повідомленні.

Ґражда – з села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Збудована в середині ХІХ ст. Житло виглядає як маленька фортеця – високий зруб захищає хату і подвір’я від сильних вітрів, хижого звіра або й непроханого гостя.

Читайте також: Унаслідок пожежі згоріла дерев'яна хата в Шевченківському гаю

У Музеї пояснюють також, що перевезення цієї споруди було непростим – будівельникам довелось зробити кілька величезних саней, щоб стягнути масивні вінці її зрубу до дороги, до машин-лісовозів.

Додамо, що постраждалих унаслідок пожежі немає. Усі обставини події зараз з’ясовують фахові служби.

Для довідки

Хата має дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. При правій кімнаті – комора, в якій складали кращий одяг, сукно, вовну, скриню з жіночим вбранням. Із двох сторін хата має хліви («притули»), в яких тримали овець. Вони утеплювали житло, захищали його від холодних вітрів.

Гуцули були вправними майстрами – вінці зрубу припасовані так добре, що ущільнення мохом вже не потребували. Всередині стіни рівненько оброблені рубанком і відшліфовані до блиску, такі ж сволок, гряди і гладкі підлоги. Усі хатні меблі, посуд, найпростіші ужиткові речі: коновка, масничка чи сідло прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!