Проблема не лише в ґаджетах: як запобігти погіршенню зору в дитини

10961 0
За результатами нещодавнього дослідження здоров’я школярів Львова, кожна третя дитина має проблеми із зором. Чому виникла така ситуація та як на це впливають ґаджети і шкільна програма, — Tvoemisto.tv дізнавалось в офтальмологів та психолога.
Фото: Urkland

Фото: Urkland

Нещодавно у Львові оприлюднили результати дослідження здоров’я школярів міста — і стан їхнього здоров’я наближається до критичного. За оцінками лікарів, кожен третій школяр закінчує школу з хронічними захворюваннями. Частою патологією, яка спостерігається у школярів і наростає з віком, є порушення зору, що зустрічається у 15,9% першокласників і вдвічі збільшується у випускників — 36,5%.
 
За словами Соломії Лужної, міського позаштатного офтальмолога, протягом 10 років навчання зір у дітей погіршується через кілька факторів. По-перше, через зорове перенавантаження: «Діти часто мають додаткові заняття в позашкільний час, займаються з репетиторами, подекуди навіть не роблячи перерви», — додає вона. Впливають на погіршення зору також ґаджети. Дитина повинна пізнавати світ реальний, а не лише віртуальний. Проте, оскільки зараз можна знайти ігри навіть для дітей віком від 9 місяців, повністю уникнути знайомства дитини з телефоном чи планшетом непросто. Та ці контакти можна регулювати.
 
Як довго дитина може користуватись ґаджетами?
 
«Якщо дитина довго сидить перед монітором чи телевізором, в подальшому вона може мати проблеми із запам’ятовуванням слів та лічбою, їй важче спілкуватись з однолітками в реальному житті. Тому перебування дитини перед монітором і телевізором не може перевищувати 45-60 хв на день, але бажано ділити цей час на 2 періоди. Відстань від монітору повинна бути 30 см», — розповідає Ірина Артищук, лікар-офтальмолог дитячий першої категорії Медичного центру Medicover.
 
З 2-3-х річного віку дітям дозволяється  давати телефон або планшет лише на 5-10 хв, з 4 років цей час можна збільшити до 15-20 хв, у 5-6 років — 30-40 хв. Починаючи від 6 років — 1 годину з перервами.
 
Лікарі категорично забороняють давати дітям до 2 років грати в комп’ютерні ігри. Серед найчастіших проблем від надмірного захоплення телефонами та планшетами є спазм акомодації, короткозорість, порушення психіки та нервового стану дитини.
 
Американська асоціація педіатрів рекомендує дивитись мультфільми дітям віком від двох років. Перегляд має тривати від 5 до 10 хв. Мультфільми дітям краще дивитись разом із дорослими, оскільки інформація не завжди може бути корисною для дитини, або й може негативно вплинути на її психологічний й неврологічний стан. Важливо, щоб батьки пояснювали, що відбувається на екрані, аби діти не втрачали зв'язок із реальним світом.
 
Не можна казати, що самі мультфільми шкодять дітям, адже серед них є багато розвиваючих та адаптованих до певного віку. Важливо не зловживати їхнім переглядом. Якщо дитина щодня нерухомо сидить біля яскравого монітора понад годину, вона ризикує отримати проблеми із зайвою вагою, із зором або з шийним відділом хребта.
«Ми не можемо позбутись ґаджетів, і вони потрібні для навчання, але їх використання повинно бути дозованим, не більше години на день, та з позитивною метою для навчання», — додає Соломія Лужна.
 
Як ґаджети впливають на психічне здоров’я дітей
 
Людина має дві основні потреби: у прив’язаності та у свободі, які формуються у перші роки життя. Як пояснює психологиня Ольга Ніжаловська: якщо мама розмовляла та гралась із дитиною, то прив’язаність формується нормально. У такому випадку в майбутньому ґаджет для такої дитини стане просто ґаджетом. Проблеми ж виникають тоді, коли за допомогою технологій діти та підлітки намагаються компенсувати брак материнської та батьківської любові.
 
«Я працюю в реабілітаційному центрі з людьми з різними залежностями, від ігроманії до наркоманії. У них чітко простежується проблема в формуванні прив’язаності. Це може бути гіпоопіка, коли дитину залишали саму та не займались нею. Такі діти в майбутньому не знають, що таке нормальні стосунки. Або гіперопіка, коли дитині не дають свободи. Підміною цих потреб в дорослому віці можуть стати ґаджети», — розповідає психолог Ольга Ніжаловська.
 
Дитина є дзеркалом стосунків своїх батьків. Якщо в родині прийнято снідати із телефоном в руках, дитина засвоює таку поведінку. Якщо батьки вбачають проблему у тому, що їхня дитина забагато часу проводить за різноманітними ґаджетами, важливо замислитись, чи достатньо часу вони проводять всі разом, родиною.
 
Як обрати окуляри
 
Довге перебування перед монітором часом призводить до відчуття різі, печіння та сухості в очах. При нормальному стані кліпання очима відбуваються кожні 20-30 секунд. А сидячи за комп’ютером дитина може не кліпати 2-3 хвилини поспіль. Це спричиняє так званий «комп’ютерний синдром», або «синдром сухого ока». З часом ця проблема має шанс трансформуватись у спазм акомодації або короткозорість.
 
Існують так звані захисні окуляри (для роботи за комп’ютером), які захищають очі від надмірного електромагнітного випромінювання та допомагають уберегти їх від постійного мерехтіння екрану. Найкраще такі окуляри купувати в спеціалізованих магазинах оптики, де в продавця є відповідні документи для продажу та сертифікати якості. Від покупок через інтернет краще відмовитись, адже там можна натрапити на товар сумнівної якості. Не варто розраховувати, що окуляри ціною 200-300 грн захистять ваші очі. Адже вартість якісних окулярів стартує від 700 грн. Найкращі лінзи виробляють у Німеччині, Швейцарії та Японії.
 
«Зараз є великий вибір окулярів. Часто звертають увагу лише на оправу, залишаючи поза увагою лінзи, хоча від їх якості залежить чіткість зображень. Для дітей краще обирати пластикові оправу та лінзи, які є більш безпечними в плані травматизму. Проте скляні лінзи інколи дають кращу чіткість зображення», — розповідає офтальмолог Медичного центру Medicover.
 
Профілактика зору
 
Як розповіла Ірина Артищук, лікар-офтальмолог дитячий Медичного центру Medicover, хорошою профілактикою захворювань очей є зарядка — це вправи для зняття напруги із втомлених очей. Бажано робити їх 2 рази на день по 6-7 повторень. Зацікавити дитину можна, наприклад, вправами, які супроводжуються віршиком. 
 
Соломія Лужна радить у школах на уроках обов’язково робити вправи для розвантаження дітей. Навчальний процес повинен мати 5-10-хвилинні перерви, дітям також потрібно більше часу проводити на природі. Офтальмолог також радить школярам, особливо випускникам, не перетворювати навчання на безперервний процес, виділяти собі години на відпочинок. Важливо рухатися, займатися спортом мінімум 2-3 рази на тиждень.
Оксана Матійків
 

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!