Профспілки перепланують у Львові пам'ятку на вулиці Чайковського. Фото

2415 0
Колишній дім адвоката Сеґаля є визначною пам'яткою ранньої (орнаментальної) сецесії у Львові.
Фото: Google Maps

Фото: Google Maps

Пам'ятку архітектури на вулиці П. Чайковського, 6 у Львові перепланують, зокрема облаштують простір горища під офіси. Відповідні містобудівні умови та обмеження на реставрацію з переплануванням Об’єднанню профспілок Львівщини погодив сьогодні, 23 квітня, виконавчий комітет Львова.

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, мова йде про наріжний будинок на вулиці Чайковського, на перетині із проспектом Шевченка.

«Тут планують використати горище для нежитлових функцій, під офіси. Це відомий будинок сецесійного періоду. Внутрішні зміни не позначаться на зовнішньому образі – облаштовані вікна будуть сховані під карнизами. Це пам'ятка архітектури і є містобудівні умови на реставрацію цієї пам'ятки із пристосуванням», – пояснив Антон Коломєйцев.

Управління історичного середовища ЛМР рекомендувало Профспілкам також відреставрувати сходові майданчики та металеві конструкції у будинку.

Керівниця юридичного департаменту Гелена Пайонкевич наголосила, що цей будинок колись передали Профспілкам і він належить їм.

 

Цей будинок – це колишній дім адвоката Сеґаля, який є визначною пам'яткою ранньої (орнаментальної) сецесії у Львові, що характеризується оригінальною композицією фасадів та виразним силуетом. Це зразок престижного житла початку ХХ ст. Будинок є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Перший проєкт фасаду будинку датований 4 квітня 1904 року. Його підписали: Міна Сеґаль, дружина Адольфа Сегаля, інвесторка Ґізеля Шауфель, а також будівничі Зиґмунт Кендзерський та Міхал Улям. Спорудження кам'яниці закінчили восени 1905 року.

У будинку були розташовані офіси різних фірм, приймальні адвокатів та лікарів, Спілчанський банк, Акціонерний кооперативний банк, Крайова промислова спілка та інші орендарі. Сьогодні на другому поверсі розташована Асоціація робітників Львівщини. За радянських часів споруду зайняли обласні комітети різних профспілок. 

У радянський час інтер'єри частково перепланували, зокрема встановили численні перегородки для розміщення якомога більшої кількості фірм та установ. Тут також запрацювала продуктова крамниця.

Христина Гоголь

Фото Центру міської історії

Візуалізація ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!