Як у Львові під виглядом відновлення знищили ще одну віллу

8727 0
Лісник може заявляти, що бере під опіку хворе дерево, а далі – стинає рослину бензопилою, і каже, що полікував.
Фото: Сергій Бобра, Гал-Інфо

Фото: Сергій Бобра, Гал-Інфо

У Львові на вулиці Квітневій, 6 під виглядом повернення до автентичного стану зруйнували віллу Чеслава Мюллера, зведену у 1920-х роках. Історик архітектури, доцент УКУ Ігор Жук – про когнітивний дисонанс і про те, на що закривають очі чиновники.

На початку цьогорічної осені на паркані, яким обнесли історичний будинок на вул. Квітневій, 6, я побачив прикріплений постер, що публічно демонстрував проєкт реконструкції. «Відновлення житлового будинку по вул. Квітнева, 6», – сповіщав заголовок.

Львівські медіа 6 жовтня цього року повідомили про наміри власника відновити цей об’єкт – 95-річну віллу авторства львівського архітектора Чеслава Мюллера. Ішлося про те, що власники хочуть повернути будинку вигляд, що він мав до перебудови у радянський час.

Прочитавши таке, я зітхнув з полегшенням, так само, як й інші львів’яни, небайдужі до долі архітектурної спадщини міста. Адже упродовж кількох попередніх років неодноразово висловлювалися побоювання, що власник має намір знищити віллу Мюллера. В мережі з’явилися дописи  з красномовними заголовками: «У черзі на дерибан», «У Львові готують до знесення ще одну приватну віллу» тощо. Мережею поширювали інформацію про особу Чеслава Мюллера – обдарованого львівського архітектора першої третини ХХ ст., який прєктував віллу на Квітневій, 6 і побудував її як власну оселю.

Читайте також: Як виглядає вілла Бачевських у Львові після реконструкції. Фото

Минулого тижня під час пішої прогулянки південно-західним районом Львова я завернув на вулицю Квітневу, куди десь з півтора місяці не мав нагоди навідатись. І пережив шок, побачивши образ свіжої руїни. За огорожею будинку №6 енергійно орудувала ватага робітників, на об’єкті кипіла робота: лупали стіни. Покрівлі вже не було, так само аттик був давно знесений. Стіни верхнього поверху – майже повністю зруйновані. Мені пригадалося анонсоване бажання власника «відновити автентичний вигляд вілли, зіпсований пізнішими добудовами». Результати відновлення, яким воно є сьогодні,  демонструє фото.

Складається враження, що голови тих, хто «відновлював» віллу Чеслава Мюллера, вразив когнітивний дисонанс – тобто, розлад свідомості, що є наслідком колізії суперечливих ідей та поведінкових установок, які заперечують одна одну. У такому стані людина декларує одне, але робить зовсім інше. Наприклад: лісник може заявляти, що бере під опіку хворе дерево – що він запломбує порожнини у стовбурі, витравить шкідників, підживить ґрунт, прищепить молоді гілочки тощо, а далі – стинає рослину бензопилою, і каже, що полікував.

Читайте також: Як виглядає зсередини вілла Юлієтка, в якій жив Юліан Захаревич. Фото

Якщо порівняти фотографію будику на Квітневій, 6, виконану незадовго до його знищення, й оригінальний проєкт з архіву Львівського магістрату, то видно, що тут належало би відновити хіба що замуровану балконну терасу на другому поверсі бокового північного (правого) фасаду. Але для чого було валити весь периметр стін та фронтони?

До недавнього часу стан вілли був задовільним, що й не дивно: оскільки Чеслав Мюллер будував її для себе ж, будівля демонструвала добру якість конструкцій і матеріалів та високий рівень будівельного ремісництва. Це був вартісний зразок архітектури середини 1920-х років, пам’ятка «дворкового» стилю, гарна у пропорціях і деталях – від якої сьогодні лишився жалюгідний «пеньок».

Чи не була риторика стосовно «автентичного вигляду... зіпсованого пізнішими радянськими добудовами», що його хтось намірявся «відновлювати», лише приводом, щоб обнести об’єкт триметровим парканом, під заслоною якого запустити виконавців з відбійниками і ломами? (І таким чином звільнити ділянку в елітному районі для нової забудови?)

Отже, випадає задати питання чиновникам, на яких покладено контроль за збереженням історичної архітектури Львова: що відбувається – навіщо на Квітневій, 6 повалили стіни?

Когнітивний дисонанс...

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!