«Різдвяне радіо»: родом зі Львова

4411 0
Класична музика, бамкання годинника на ратуші та святковий настрій – інтернет-радіостанція «Різдвяне радіо» вже сьомий рік поспіль радує слухачів своїми ефірами. Керівник львівської компанії MJoy Multimedia, яка створює «Різдвяне», Роман Заяць розповів Tvoemisto.tv про особливості цьогорічного сезону, вибір пісень і різдвяну атмосферу.
фото: archive.mjoy.ua

фото: archive.mjoy.ua

Про концепцію сезону

Щороку з початку осені ми працюємо над концепцією «Різдвяного радіо». Кожного разу вона відображає наш внутрішній стан, на який впливає все, що відбувається в країні, все, що  спостерігаємо довкола. Наприклад , в минулорічному сезоні ми пригадували знакові примирення під час Першої та Другої світових воєн. Тоді була внутрішня потреба, щоб радіо звучало саме так.

Цього року побачили, що є сегмент аудиторії, який готовий слухати класику та насолоджуватися нею. Це музика, яка перевірена часом, яка стимулює думати, розвиватися, відпочивати.

Про вибір пісень

Ми здійснюємо глибокий пошук в усіх музичних напрямках, які обрали. Перевіряємо, чи пісні підходять до нашої сезонної концепції. Раніше практикували фокус-групи, але тепер проводимо вибіркові перевірки. Зокрема, слухаємо в офісі до запуску. Якщо воно тримається купи та звучить разом, то вводимо в ефір. Так, цьогоріч сусідство поп-музики з класикою було би несумісним, тому ми від популярної відмовилися.

Зате серед знайдених речей є блюз і ретро-композиції з 20-х років минулого століття. Також в ефірі звучать колядки, записані ще в 20-30-х роках. Це унікальні речі. Їхній дух, атмосфера, яку вони створюють, і те, як просто вони зроблені, є неповторним.

Насправді, програмування радіо – складна справа. Кожну пісню потрібно категоризувати, зробити до неї опис, вказати, як часто вона має звучати в ефірі, в який період доби та в якому «сусідстві». Адже радіо – це послідовність пісень, звуків, програм. Магія радіо, це тоді, коли не можеш відірватися й не знаєш, що саме тебе тримає біля приймача.

Про різдвяний настрій

У попередніх концепціях ми використовували шаблонний скрип снігу, сміх Санти. Тоді їх не можна було почути на FM-радіостанціях, тому «Різдвяне» заповнювало цю нішу. Але зараз ці речі заполонили медійний простір. І цього року ми пішли в так званий пуризм. Тепер обшивку радіостанції формує виважений голос лектора, класична музика та переважно записані нами автентичні звуки, як от бамкання годинника на львівській ратуші. Саме такі ненав’язливі елементи творять атмосферу.

Ми й самі слухаємо «Різдвяне радіо». Можливо, зараз трохи менше. Але під час створення та тестування воно постійно звучить в офісі. І тоді в нас випадково чи невипадково формується відповідний настрій.

Про програмне наповнення

Основними цього року будуть музичні програми. Вони занурять слухачів у різдвяну атмосферу, завдяки різним музичним стилям: буде блюзове Різдво, свята з класикою, Різдво з альтернативною музикою. Тобто показуватимуть сутність того свята, якого слухачі навряд чи чули. На різдвяні свята в ефір вийдуть програми зі старими українськими мелодіями – колядками. Вони є унікальними та найближчими до класичної музики.

Про аудиторію

Зараз наша аудиторія тільки зростає. Ми бачимо, як щодня та щотижня нас слухає все більше людей. А пік зазвичай припадає на останній тиждень старого року. Тому побачити сприйняття цьогорічної концепції зможемо вже ближче до завершення 2015-го.

Про збір коштів

Цього сезону плеєр «Різдвяного» має посилання на добровільні пожертви. І щодня ми відчуваємо, що там крапають невеликі кошти. Проте не ставимо на меті монетизувати проект таким чином, зібрати гроші. Ми просто хочемо подивитися, якою буде фінансова реакція на радіопродукт, який з погляду комерції не є затребуваним. Це ж просто невеликий подарунок для сегменту HoReCa (HOtels, REstaurants, CAfe – прим. ред.), щоб готелі, ресторани та кафе вмикали нас безкоштовно, якщо мають потребу в такому музичному наповненні.

Про наступні сезони

Дай Бог, щоб в країні все було добре. Тоді ми будемо думати над більш відважними, вар’ятськими, роковими ідеями, театральними постановками на радіо. Адже все, що відбувається довкола, трансформується в концепцію «Різдвяного радіо».

Послухати радіо та налаштуватись на «різдвяну хвилю» можна за посиланням.

Спілкувалася Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!