Скільки насправді маршруток курсує у Львові. Інфографіка

9861 7
Добратися на роботу та додому із віддалених районів Львова, городянам нерідко доводиться ледве не з боями. Реальна кількість автобусів на маршрутах Львова не відповідає задекларованій. Це можна побачити на моніторах в управлінні транспорту та у центрі керування рухом. Адже, віднедавна сюди надходить інформація з GPS-автобусів від усіх перевізників.

Два з десяти, чотири з одинадцяти, два з семи - саме таку кількість автобусів на деяких маршрутах Львова ми побачили на моніторі в центрі керування рухом 20 січня о 19.30. Утім, чиновники продовжують стверджувати – немає офіційних скарг від городян, отже, і немає проблеми.

Збирали підписи у церкві

Чи справді львів’янам їздити комфортно, tvoemisto.tv вирішило перевірити. Один з маршрутів, на які найбільше нарікають – маршрут №19. Люди кажуть, як на Сихові, так і на Польовій та Старознесенській, сісти на цю маршрутку в час пік майже неможливо – вона занадто переповнена. Щоби подивитися, як добираються щодня львів’яни із околиць, знімальна група Твоє місто подалася на вул. Польову.

Пані Стефанія, щодня їздить на роботу із вул. Польової маршруткою номер 19. Жінка працює медсестрою в лікарні на вул. Топольній більше 20 років.  Каже, добратися до роботи та додому важко.

 «19 маршрутка дуже погано ходить, та вічно переповнена» - каже вона. Вона нарікає – нерідко переповнені автобуси просто не зупиняються, або сісти в них неможливо – немає місця. Та і графіку вони зовсім не дотримуються – ввечері сходять з маршруту вже о шостій-пів сьомої.

«Я на святий вечір працювала. Маршрутки о 5 годині вже не було, а я на Топольній. То ж я працюю в лікарні, там не підеш з роботи швидше. Я тоді через центр додому їхала: 184 до готелю Львів, а тоді на 20, щоби добратися додому», - каже жінка. За її словами, щоби влада врешті вирішила проблему, мешканці вул. Польової та прилеглих вулиць навіть збирали підписи у церкві. Ініціювали збір підписів і в лікарні сімейної медицини, адже, сполучення із лікарнею та районною поліклінікою, що знаходиться на вул. Топольній вкрай потрібне. Однак, результату зі звернень – жодного.

Як та хто визначає кількість автобусів, що повинна працювати

19 маршрут не унікальний. Пропускати по кілька автобусів, щоби врешті поміститися в якийсь із них нерідко доводиться пасажирам 50, 138, 15, 47А, 23, 42, та інших  маршрутів. Важко сісти на вул. Старознесенській та Богданівській, на Пасічній, біля верхнього Шувару, тощо, нарікають люди у соцмережах.

Звідки брали розрахунки кількості автобусів, які мали б щодня виходити на маршрут, якими стандартами та формулами послуговувалися при визначенні цієї кількості, ми запитали в управлінні транспорту та зв’язку Львівської міської ради. Тут на це питання відповісти не змогли.

«Ці розрахунки робила компанія, яка була залучена до розробки у Львові транспортної мережі – компанія «Луїс Бергер». Я не маю інформації як вони вивчали і досліджували, скільки саме автобусів та якої місткості має працювати на маршруті», - сказав заступник начальника управління транспорту  та зв’язку ЛМР Ігор Собенко.

За його словами, після вводу нової транспортної схеми, ці цифри корегувалися відповідно до звернень перевізників: саме вони зверталися до управління транспорту із проханням  збільшити кількість автобусів, якщо була така необхідність, або ж зменшити цю кількість, якщо пасажирів було недостатньо та перевізник вважав, що маршрут для нього недостатньо вигідний.

Жодних перевірок та підрахунків для того, аби перевірити достовірність інформації від перевізника в управлінні транспорту не робили, сказав Ігор Собенко. «Інформація про кількість перевезених пасажирів надходить від перевізників. Він несе відповідальність за достовірність такої інформації. Ми не маємо права перевіряти фінансову дисципліну перевізників», - сказав він.

Ніхто не скаржиться, отже, усім зручно…

Єдиним критерієм, яким послуговувалися в управлінні транспорту, щоби врахувати позицію львів’ян – це наявність скарг, які надходить від мешканців. Щоправда, йдеться про офіційні скарги, а не скарги у соцмережах, чи у приватних розмовах. А от офіційних скарг на кількість автобусів на маршрутах та на графік їх руху практично немає, стверджує Ігор Собенко.

За його словами, кількість скарг на транспорт у Львові незначна. Та навіть ці скарги, здебільшого, апелюють до  поведінки водіїв та до того, що у маршрутках відмовляються безкоштовно перевозити пенсіонерів. І геть не зачіпають кількості автобусів та інтервал руху.

 

 

Поскаржитися на незадовільну роботу громадського транспорту у Львові можна:

-          на «Гарячу Лінію міста за номером (032) 297-59-11

-          безпосередньо перевізнику ( це номер телефону повинен бути у салоні кожного автобуса та маршрутки;

-          в управління транспорту і зв'язку: вул. Сахарова, 2, тел.: +38 (032) 261-55-66;

-          в управління у справах захисту прав споживачів: просп. Чорновола, 59, тел: 231-76-93, 231-83-63

Підготувала Наталія Горбань


Читайте також:
18 Жовтня, 2015 18:00
Юля Чому зник 2А?????0
1 Серпня, 2015 03:10
ірина А що на левандівці люди не живуть. В нас як хочуть так і іздять. Ідучи на роботу в нічну зміну почула розмову шофера з колегою другоі маршрутки.-ну що ти набрав вже.бо я вже маю і шефу і там ще комусь і себе не обідив. Іду ще пів круга і додому. Це було о19годині.а де ще кінець зміни.так поясніть як можна плакати що ми не рентабельні.іздіть як колись від дзвінка до дзвінка і буде все добре.
31 Січня, 2015 22:40
Ігор Шановним коментаторам: читайте уважно! Яка може бути Левандівка? Людиді потрібно з лікарні - до вул. Польовоа!
31 Січня, 2015 22:38
Ігор На маршруті 6А повинно курсувати не 3, а 6 автобусів!
Є офіційні документи, на які потрібно посилатися під час оформлення публікацій, - паспорт маршруту, договір.
31 Січня, 2015 17:49
Ревізор Щось я не розумію, як панянка хотіла добратия 19 маршруткою на левандівку, оскільки їхала 184 плюс 20:)
31 Січня, 2015 00:42
Ольга Дуже дякую за номери телефонів, а тепер зітріть мій попередній коментар :)
30 Січня, 2015 18:00
Ольга Так і де адреса, куди скарги писати?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!