Що можна зробити вже зараз, аби покращити громадський транспорт у Львові

2240 0
Спочатку треба дати достатню кількість автобусів та зробити окремі смуги для них.
Фото: Vladyslav Muravskyi

Фото: Vladyslav Muravskyi

Щоб покращити громадський транспорт у Львові в умовах обмеженого фінансування і з погляду раціонального підходу до транспортних проєктів треба спочатку максимально все, що можна, реалізувати дешево, а далі підходити до проєктів наступного рівня фінансової та інституційної складності. Про це повідомив в.о. начальника управління вуличної інфраструктури ЛМР департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Павло Сирватка під час круглого столу на тему «Врятувати громадський транспорт: 10 кроків на рівні держави», який транслювало Tvoemisto.tv.

Він переконаний: «Спочатку треба дати достатню кількість автобусів, зробити окремі смуги для них, щоб максимально ефективно використати невеликі кошти і перевезти більше людей. Проблеми необхідно вирішувати за допомоги найдешевших і найпростіших рішень. Хороша смуга громадського транспорту може бути значно ціннішою за складні інфраструктурні проєкти. Це, звісно, не скасовує потреби в останніх, але це можна зробити тут, зараз і відносно дешево».

Також дуже простим і недорогим рішенням, яке в короткостроковій перспективі може значно покращити ситуацію з громадським транспортом у багатьох українських містах, є надання можливості міським перевізникам використовувати гуманітарні автобуси або інший транспорт на загальних пасажирських маршрутах.

«Дмитро Пецій розробив дуже короткий проєкт закону про це. Тепер постала проблема, коли цей гуманітарний транспорт використовують на маршрутах, які здійснюють безоплатне перевезення в багатьох містах. Той же Харків зробив транспорт безоплатним, бо розуміє, що з часом матиме проблеми із законодавством за його формальне використання з метою отримання прибутку. Інші міста на свій страх і ризик перевозять пасажирів більш якісним транспортом, аніж могли б, розуміючи, що потім відповідатимуть за це, – веде далі Павло Сирватка.Водночас одна сторінка змін до законодавства дасть можливість використовувати легально транспорт, який міжнародні спонсори надають Україні, який уже є в містах і часто використовується недостатньо ефективно, бо є це законодавче обмеження. Воно не має сенсу, логіки і просто обмежує розвиток мереж у прифронтових Харкові, Сумах, Миколаєві, Херсоні, які мають потребу залучати й використовувати гуманітарні автобуси, тролейбуси, трамваї».

Читайте також: У Львові запустили на маршрут десятий низькопідлоговий трамвай

Громадський транспорт треба якісно обслуговувати. Зовнішній вигляд і стан рухомого складу – це про довговічність і його сприйняття, бажання пасажирів користуватися ним. Дешевше його обслуговувати, аніж постійно викидати і купувати новий.

Нагадаємо, що громадська організація Vision Zerо ініціювала проведення круглого столу «Врятувати громадський транспорт. 10 дій на рівні держави» з метою представлення та обговорення Рекомендацій, які були розроблені на основі пропозицій від 16 міст та транспортних комунальних підприємств України. До нього долучилися експерти й аналітики, представники міських рад і транспортних комунальних підприємств Львова, Івано-Франківська, Вінниці, Чернігова, представники київських організацій. Детальніше читайте у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!