Smart Lviv: зміни у транспорті та зв'язку

3362 0
Іноді навіть невеликих вкладень достатньо для того, щоб змінити життя львів'ян на краще. Tvoemisto.tv з'ясувало, як змінюватиметься місто завдяки інформаційним технологіям вже найближчим часом, зокрема, які ідеї задля комфорту львів'ян планують запровадити у міському управлінні транспорту та зв'язку.

Сьогодні у центрі керування рухом є близько 40 інтерактивних світлофорів, які дозволяють оперативно міняти цикли світлофора в ручному,або в автоматичному режимі  і таким чином збільшувати швидкість проїзду на перехрестях міста. Тим часом, обладнання у місті дозволяє одночасно керувати 200 «розумними»світлофорами.

Утім, щоби оперативно контролювати рух на усіх 200 перехрестях, потрібно встановити там «розумні світлофори» та камери відеоспостереження (один світлофор коштує 300 тис. грн). Це дасть можливість зменшити у місті корки та пришвидшити рух громадського транспорту.

До прикладу, адаптивне регулювання рухом вздовж маршруту трамваю №2 дало можливість збільшити ефективність роботи трамваю на цій лінії. Таким чином, замість 12 трамваїв тепер можна випускати на маршрут лише 10, а інтервал руху залишиться таким самим, сказав  у коментарі tvoemisto.tv заступник начальника управління транспорту та зв'язку Сергій Журбенко.

Читайте також: Smart Lviv: що зміниться в системі водопостачання

Ще одне нововведення, про яке у Львові говорять уже давно, – виведення GPS-даних про рух громадського транспорту для громадян.

«У нас є пропозиція зробити доступними ці дані без затрат із боку міста. Але тоді ця інформація буде доступною лише на певному одному сайті. Тим часом ми хочемо, щоб ця інформація була доступною на різних ресурсах – наприклад, щоб доступ до цієї інформації отримали на таких великих ресурсах як Яндекс та Google, спеціалізовані сайти, до прикладу такі як EasyWay тощо», – сказав Сергій Журбенко.

Читайте також: Чи отримають львів'яни доступ до GPS-навігації на маршрутках?

За його словами, відповідну програму для виводу такої інформації незабаром мають зробити для міста у компанії «СофтСерв -Муніципальні технології». Утім, коли саме вона запрацює? наразі невідомо.

Покращити ситуацію із кількістю автобусів в час пік допоможе ще одне нововведення  e-квиток, вважає чиновник. В Європі цю проблему вирішують таким чином: у час пік на рейс виходять додаткові машини. У нас перевізники з фінансових міркувань не хочуть цього робити, адже для цього потрібні додаткові машини, які будуть простоювати в період, коли пасажиропотік менший.

Читайте також: Smart Lviv: як зміниться міліція найближчим часом

Запровадження електронного квитка передбачає схему, за якою перевізнику платитимуть не пасажири, а місто за те, що він, умовно кажучи, випустить з 6-ї до 10-ї години 10 автобусів, а вдень місто дасть замовлення на випуск тільки 8 автобусів. Якщо перевізник випустить в обід більше автобусів, він за це коштів не отримає.

У міськраді також планують покращити поінформованість мешканців міста щодо компаній, які надають у місті послуги зв'язку. Зараз є багато компаній, які надають  послуги телекомунікації, і більшість мешканців не знають, які саме компанії надають послуги саме у їхніх будинках. Мешканці телефонують до управління транспорту та зв'язку, де працівники змушені витрачати доволі багато часу, щоби знайти та надати мешканцю цю інформацію – адже вона в управлінні є, але не структуризована.

Сьогодні в управлінні транспорту планують зробити таку інформацію доступною в режимі онлайн: на сайті управління транспорту буде сторінка, де можна буде ввести свою адресу – вулицю і номер будинку, та отримати інформацію про те, які компанії надають послуги у цьому будинку, а також контакти цих компаній – адреси сайту, контактні номери, тощо (і кабельного телебачення, і дротового зв'язку (телефону), і Інтернету).

Щоби вирішити цю проблему, потрібен невеликий програмний продукт, який буде підтримуватися, і зацікавити в тому операторів телекомунікації, щоби вони вчасно надавали інформацію про те, яку ділянку міста вони покривають. Ця ідея в управлінні транспорту та зв'язку з'явилася лише недавно, відтак, коли саме буде реалізована, в управлінні поки сказати не можуть.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!