«Страусина стратегія не працює» або Чому важливо навчитися жити в умовах коронавірусу

3467 0
Недостатньо з дня на день боятися ситуації із коронавірусом, потрібно діяти і навчитися жити в цих умовах, кажуть підприємці.
Фото: Еngin Akyurt, Unsplash

Фото: Еngin Akyurt, Unsplash

Львівські підприємці пропонують владі напрацювати стратегію, як жити в умовах епідемії, адже «страусина технологія не працює». Вони наголошують, що бізнес якраз є відповідальним за своїх працівників і їм потрібно дозволити працювати. Про це йшлося під час дискусії Тvoemisto.tv Чому у Львові вибірково послаблюють карантин і як влада веде діалог з бізнесом у межах проєкту «Підтримка українського бізнесу в час кризи».

Читайте також: Понад 100 днів під замком. Підприємці кажуть, що у Львові відсутня стратегія виходу з карантину

Засновниця інноваційного родинного простору «СвітЛичка» Наталя Смуток запитала представників влади, з якою періодичністю потрібно буде проводити працівникам ІФА-тести, які не дають 100% імовірності, адже ці тести вартують чималих коштів у приватних лабораторіях.

«Коли я маю проводити ці ІФА-тести, з якою періодичністю. Вони вартують багато грошей, у нас багато працівників, як я маю всіх протестувати… Питань більше, ніж відповідей», – каже засновниця соціального проєкту.

За словами заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка, заклади та установи мають самі знати, хто має більший контакт із людьми і кого потрібно тестувати. «Всі мають мати гарантію, що не заразяться», – сказав він.

Крім того, Наталя Смуток наголосила, що дуже важко жити в умовах фальстарту, при тому що ринок приватних дитячих садків та родинних просторів охоплює три сотні працівників. «Я втратила надію, що нас відкриють. Що ми робимо, щоб не боятися? Має бути якась стратегія. Бо я потрапила на терасу, де грає музика, всі танцюють, це якась паралельна реальність», – поділилася підприємиця.

Власниця Домашньої пекарні «Кримська перепічка» Оксана Новікова звернула увагу, що якби бізнесу дали з початку посил не закриватися, а вчитися всім разом жити в умовах епідемії, то ми були б сьогодні не на піку, а вже на спаді захворюваності. Адже у місті багато сфер пов'язані, тому алгоритм має бути чіткий та єдиний для всіх.

«Хтось пече хліб, це не можна зробити онлайн, є стратегічні підприємства і мої співробітники повинні вести дітей у садок. Ми всі відповідальні за своїх працівників, і маємо дати їм алгоритм, як себе вести, бо коронавірус нікуди не дінеться. Якби бізнесу дали посил, не зачиняйтеся вдома, а давайте будемо вчитися, як правильно жити в карантин, то ми б не були на піку, а вже на спаді захворюваності. Страусина технологія тут не працює», – підсумувала Оксана Новікова.

Заступник голови ЛОДА Тарас Грень зізнався, що є певні недопрацювання, але він наголосив, що влада самотужки вірусу не поборить. Він також пояснив, що сьогодні на шальках терезів з одного боку є «бажання, розвиток, економіка, а на іншій шальці стоїть здоров'я», тому важливо балансувати.

«Ми не розуміємо, що буде далі, бо це така хвороба. Адже потім, в разі чого, одразу буде питання, хто за це відповідальний?», – зазначив він.

За його словами, сьогодні перевірки на дотримання карантинних правил проводять нацполіція, держпровслужба, укртрансбезпека та муніципальні органи. Однак більшість постанов, каже чиновник, у суді не мають логічного завершення.

Директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис у свою чергу нагадав, що більшість хворих лежить власне у стаціонарах на території міста, і що найбільше хворих у Львові, Жовківському, Пустомитівському та Яворівському районах. Це мешканці, які працюють, живуть у Львові. Тому ситуація залишається напруженою, наголосив посадовець.

Христина Гоголь

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в рамках Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!