Система трансплантації органів в Україні запрацює з 2020 року

2180 0
Оплачувати послуги із трансплантації буде Національна служба здоров’я України.
Ілюстративе фото

Ілюстративе фото

Парламент ухвалив рішення, що усуває усі розбіжності у нормативних актах, що регулюють трансплантацію в Україні. Про це повідомляють у МОЗ.

Читайте також В Україні офіційно затвердили професію трансплант-координатора

Дозвіл на посмертне донорство органів пацієнт надаватиме своєму сімейному лікарю. Ці дані медик вноситиме до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Система має повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року. 

Вирішувати, чи трансплантувати органи від неживого донора буде консиліум лікарів медзакладу, що виконує трансплантацію. Оплачувати послуги із трансплантації з 1 січня 2020 року буде Національна служба здоров’я України.

Новий закон також розширив список людей, які можуть бути родинними донорами. Зокрема до списку додали двоюрідних братів, сестер, дядьків, тіток та племінників. Донорами кісткового мозку також можуть бути повнорідні брати та сестри віком до 18 років. 

Читайте також: В Україні з’явиться єдиний реєстр донорів. Деталі

Нагадаємо, у червні президент підписав закон про трансплантацію органів. Місяцем раніше його схвалив парламент.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!