Топ-5 подій другого дня Форуму видавців у Львові

2051 0
Сьогодні, 12 вересня, другий день львівського Форуму видавців був насичений подіями, людьми і,звісно, книжками. Якщо ви щось пропустили Tvoemisto.tv пропонує короткий огляд найважливішого та найцікавішого.

Сьогодні на Форумі видавців львівська письменниця Христина Лукащук презентувала першу дитячу книжку про події на Майдані - "Казки про Майдан". "Це книга для маленьких, які все бачать, розуміють і по-своєму сприймають. "Казка про Майдан" перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі виражальними засобами казки. Автор – Христина Лукащук – створила не лише тест, а й дуже символічні, сповнені архетипів та глибинних сенсів, малюнків. А ікона, що на обкладинці, яку намалював Роман Зілінко, буде дітям служити ще й оберегом", – розповіла директор "Видавництва Старого Лева" Мар'яна Савка, пише Gazeta.ua. Книга "Казки про Майдан" розрахована на дітей від 4 до 6 років, ілюструвала книгу сама авторка.

Також у Львові презентували унікальний комп’ютерний шрифт Kobzar KS, створений до 200-річчя Тараса Шевченка на основі почерку Кобзаря. Зроблений на основі факсимільного видання збірки «Три літа», цей шрифт стане ще одним засобом вираження власної національної ідентичності для мільйонів українців у всьому світі, інформують організатори. Kobzar KS можна безкоштовно скачати на сайті "Київстар", тут також можна написати e-mail почерком Шевченка.

Ще однією знаковою подією сьогоднішнього дня Форуму стала авторська зустріч з головою кримсько-татарського Меджлісу Рефатом Чубаровим у Львівській політехніці. "Хто такі кримські татари для України? На це питання ми дали відповідь під час березневих подій в Криму. Кримські татари виступили проти референдуму та виступили за цілісність України. Тепер питання в іншому – чим Україна є для кримських татар. В Україні лише напрацьовуються перші уявлення, пов'язані з повернення Криму. Є різні пропозиції та підходи, але, на жаль, поки що нема системного підходу, який був би прийнятним, чи, іншими словами, нема самої стратегії повернення", – сказав Чубаров, пише Galinfo.

Крім того, у Львові відбулась дискусія «Жінка на Євромайдані: (не) видима сила». Вклад жінок у перемогу Майдану недооцінений і непомітний, проте потужний, – резюмували учасниці, пише Galnet.  Авторка книги «Теплі історії з Майдану» Христина Бердинських, українські письменниці Наталка Сняданко, Ірина Славінська  та Лариса Денисенко розповіли приклади своїх знайомих і незнайомих жінок, які здійснили великі вклади в існування Євромайдану.

Зокрема, Лариса Денисенко зазначила, що саме жінки створили і «розкрутили» ініціативу «Євромайдан SOS». Саме жінки-шопоголіки вигадали виставляти свої речі на розпродаж і віддавати виручені кошти на потреби АТО. «А взагалі, найпотужніша сила в Україні – це бойові бабці», – зазначила Лариса Денисенко.

Відомий український журналіст Сергій Лещенко і директор видавництва «Стар Брайт Паблішинг» Дмитро Кириченко презентували книжку-розслідування «Межигірський синдром. Діагноз владі Віктора Януковича». Вона складається з кількох розділів, присвячених політичним кланам, донецькому клану, корупційним схемам, зокрема і схемам оформлення власності за кордоном, а також про головний символ корумпованої влади Віктора Януковича – резиденцію «Межигір’я», яка була фактично викрадена з державної власності. Приблизно половину книжки становлять вже опубліковані матеріали на «Українській правді», іще половина – ексклюзивні документи з маєтку Януковича. Це – друга книжка журналіста-розслідувача Сергія Лещенка. Минулого року він видав велике розслідування «Американська сага Павла Лазаренка» – про колишнього українського прем’єр-міністра, засудженого у США за відмивання коштів. У книзі відображено всі корупційні схеми, за якими працював прем’єр, а також простежено його зв’язки з Юлією Тимошенко, пише Радіо Свобода.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!