Три рецепти паски від відомої львівської кулінарної блогерки

26463 1
На кожному великодньому столі обов’язковим атрибутом є паска. Пропонуємо три унікальні рецепти з переписів від кулінарної блогерки зі Львова пані Стефи.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Паска «звичайна» (порція на 3-4 середні паски)

Хоча вона і «звичайна», але дуже смачна – тісто легко робиться, після випікання пористе і не дуже кришиться. Можна собі на нього врізати плястерок шинки і з бурачками згамати.

1 кг борошна + запас на домішування
2 склянки теплого молока
паличка (100 г) дріжджів
8-10 жовтків
250 г масла (можна олію без запаху, але я зазвичай таки беру масло)
250 г цукру
200 г родзинок (див. «по-друге»)
100 г цукатів
пів чайної ложечки солі
цедра, ванільний цукор

Читайте також: ТОП-7 унікальних рецептів приготування паски

Спочатку розчинити дріжджі – дріжджі розкришити, додати тепле молоко, кілька ложок борошна і кілька ложок цукру, і поставити в тепле місце. Тим часом розтерти жовтки з цукром і ванільним цукром до піни.

Коли розчина забродить (на це йде хвилин 15-20) – влити її в широку миску з пересіяним борошном і сіллю, перемішати легенько, додати перетерті жовтки і замісити. Якщо рідини забагато – підсипати по трошки борошно. До замішеного тіста додати тепле розтоплене масло і ще раз вимісити до гладкості і щоб жир ввібрався. Додати родзинки, цукати, цедру, акуратно вимісити, накрити рушничком і поставити щоб росло.

Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, обім’яти, розкласти форми на 13 висоти, накрити і дати ще раз підрости.
Як паски підростуть – посмарувати верх жовтком і спекти в гарячій рурі (200°C) десь 40-50 хвилин.
Виймати з форм холодними, зверху можна полюкрувати або притрусити цукром-пудрою.

Паска терта (порція на 2-3 середні паски)

Оцей перепис я взагалі дуже люблю, бо мені він робиться значно простіше, ніж попередній. Паска виходить щільна. А ще я з майже такого тіста печу маківник

1 пачка масла (250 гр)
1 кг борошна
100 г дріжджів
1,5 склянки цукру + кілька ложок
2 склянки молока
ванільний цукор
цедра з 2 цитрин
6 жовтків
родзинки, цукати – по півсклянки

Читайте також: Як правильно випікати паску: секрети львівських майстринь. Фоторепортаж

Розчину готуємо як завжди – молоко підігріти трошечки, накришити туди дріжджі і додати 2 ложечки цукру і ложечку борошна. 2/3 масла втерти з цукром, решту розтопити. Продовжуючи втирати, додати по черзі 6 жовтків, втирати до однорідної пухкої маси. Сюди ж додати ванільний цукор і стерту цитринову цедру.

Вилити розчину в посуд із збитою масою і акуратно розмішати додаючи потрохи борошна. Наприкінці додати родзинки і цукати, решту масла і акуратно вимішати. Накрити рушничком і поставити в тепло підійти.
Як тісто підійде – розділити на форми і дати ще раз підійти. Посмарувати верх жовтком, посипати маком.
Пекти 40 хвилин в гарячій рурі при 180°C. Вистиглі паски полюкрувати.

Паска бакалійова (порція на 2-3 середні паски)

«Важка» (в сенсі напхана додатками) дуже смачна паска.

пів кг борошна
півпалички (50 г) дріжджів
півсклянки цукру
60 г вершкового масла
150 мл 20% вершків
5 жовтків
0,5 чайної ложки солі
7-8 тичинок шафрану – замочити в ложці рому
півсклянки родзинок (можна суміш світлих і темних)
чверть склянки сушеної журавлини
півсклянки цукатів
півсклянки січених горіхів
по «на кінець ножа» тертого цинамону, гвоздички і кардамону

Розчину готуємо як написано вище, в «звичайній пасці», але не на молоці, а на вершках. Накриваємо рушничком і даємо забродити. Жовтки розтерти з цукром. Масло розтопити і вистудити. Родзинки і цукати в нас заздалегідь намочені в коньяку або ромі.

У розчину додати втерті жовтки з цукром, масло, сіль, шафранову настоянку, все вимішати. Просіваємо по ложці борошна, вимішуємо і потім замішуємо гладке тісто. Намащеною розтопленим маслом долонею змазуємо кульку тіста, накриваємо рушничком і ставимо рости години на півтори. Додати в тісто родзинки, цукати, горіхи і вимішати

Викласти тісто в форми (на половину висоти) і дати підрости ще до години часу.
Випікати 40 хвилин при 180°C. Паска добре росте саме при випіканні.
Вистиглу паску полюкрувати або лишити «голою».

Люкр до пасок робиться так: 
200 грам цукру-пудри, сік з півцитрини, 2-3 ложки води, 2-3 ложки рому
На малесенькому вогні, а краще на водяній бані розтерти цукор-пудру з водою і ромом, додаючи сік з цитрини. Має бути біла гладка маса, якою відразу посмарувати вистиглі паски.

Корисні поради:

По-перше, це яйця. Найкраще це домашні, свіженькі, щоб жовтки були жовті-жовті. Але якщо нема – можна зробити настоянку шафрану (кілька шафранинок настоюю на горілці, або спирті), який прекрасно піджовтить нам тісто.

По-друге, бакалії. Родзинки, цукати і всіляке таке. Зазвичай я додаю в паску світлі родзинки, намочені в коньяку або ромі за день до випікання, і потім гарно обтрушені борошном. Цукати я роблю сама з помаранчевих шкірок. До паски ріжу їх досить дрібно. Також завжди додаю цедру з цитрини – цитрину ошпарюю, стираю на тонкій терці цедру і заливаю її ложкою коньяку або спирту, щоб схопилися ефірні олії.

По-третє,  «мікроклімат» – в кухні має бути тепло, ніяких протягів, не гримати дверцятами і ходити біля паски на пальчиках   Бо є великий шанс що дріжджове тісто впаде, застудиться і буде йому зле.

Ну і ще по-якесь там – борошно треба просушувати (бажано) і пересіювати (обов’язково), щоб насичувалося повітрям і не було вогке. Всі складники мають бути кімнатної температури. Дріжджі я беру завжди «мокрі» – тобто не сухі, звичайні дріжджі. Форми вистеляю пергаментом, змащую маслом і присипаю борошном.

Джерело: «Пані Стефа», блог


Читайте також:
16 Квітня, 2017 08:54
Олександр Це авансом на наступний рік? Шановні, ви не знаєте коли паски печуть?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!