У Львові не закриватимуть школи через кір

4988 0
Відповідне рішення ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
фото: ua-reporter.com

фото: ua-reporter.com

На сьогодні ситуація із захворюванням на кір у Львові є гострою, проте заборона на відвідування навчальних закладів не вирішить проблему розповсюдження хвороби, тому вводити у Львові карантин недоречно. Про це під час засідання комісії ТЕБ і НС сказав начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Проте львів’янам рекомендують утриматись від відвідування масових заходів та пройти вакцинацію від кору. 

Читайте також: Що треба знати про кір

«Якщо в приміщенні є хворий на кір, то люди, які не вакциновані чи не перехворіли в дитинстві цією хворобою, точно захворіють. Єдиним засобом, що може перервати процес розповсюдження хвороби, залишається тільки вакцинація. Інші обмежувальні заходи мають бути, але вони не принесуть радикального впливу. Ми рекомендуємо уникати масових заходів, але забороняти людям ходити в навчальні заклади рівноцінно забороні виходу в супермаркет, бо захворіти на кір можна навіть в себе в під’їзді», – говорить Володимир Зуб.

За його словами, людей, що мають важкі ускладнення через кір, у Львові поки що немає. Загалом у місті зареєстровано 76 випадків інфекції кору по первинному діагнозу, з них 47 – це діти до 17 років. Окрім того, у Львові 8,9% дітей залишаються не вакцинованими.

Читайте також: У школі на Сихові на кір захворіли 9 дітей

«Для досягнення стійкого колективного імунітету в місті кількість вакцинованих не має бути меншою за 95%. Ми знаємо, що з 2013 до 2016 року в місті вакцини не було, тому є діти, які в силу цих чи інших причин не пройшли вакцинування – тому закликаємо батьків зробити його зараз», – сказав він.

Володимир Зуб каже, що у Львові в наявності є декілька тисяч вакцин, яких має вистачити навіть у випадку раптового зростання кількості охочих пройти вакцинацію. При цьому ризик захворіти на кір після вакцинації лишається, але становить менше, ніж 1%, а в разі захворювання у вакцинованої людини кір мине швидко та без ускладнень.

Читайте також: На Львівщині заборонили пускати до навчальних закладів не вакцинованих від кору дітей

На засіданні комісії було прийнято рішення організувати роботу кабінетів щеплень у суботу, 20 січня. Вакцинацію можуть проходити не тільки діти, а й дорослі. Також комісія вирішила організувати проведення медичними працівниками навчальних закладів ранкового огляду дітей з метою виявлення осіб з ознаками захворювання респіраторними інфекціями та кором і недопущення їх до навчального процесу.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!