У Львові сміття планують перетворювати у «каміння»: деталі

3206 0
Грибовицьке сміттєзвалище прийматиме львівське сміття ще три роки. Але тепер його возитимуть туди у вигляді «каменю» і задля стабілізації самого звалища. Про це від час прес-конференції у Львівсьокму прес-клубі 19 липня повідомив начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець.
фото: explorer.lviv.ua

фото: explorer.lviv.ua

Як зазначає посадовець, просто зараз рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище неможливо. Спочатку необхідно «стабілізувати тіло полігону», – інформує Львівський прес-клуб.

2До обстеження звалища ми залучили спеціалістів із «Львівської політехніки». Вони сказали: рекультивація можлива тільки тоді, коли буде застабілізовано тіло полігону, –  каже начальник управління. – Полігон зараз рухається. На щастя, не весь, а лише одна його частина, там де відбувся обвал, який накрив людей. А крім нього, там були й інші зсуви. І якщо тіло полігону не стабілізувати, то ситуація буде тільки погіршуватися. Той смітник перетвориться у живу інженерну споруду, яка буде рухатися вся»,  – каже Юрій Голець.

Читайте також: Як зменшити генерування сміття у Львові. Дискусія

Для того, аби стабілізувати тіло полігону, зі Львова у Грибовичі возитимуть «сміттєве каміння». Його виготовлятимуть із переробленого сміття.  

«Зі сміття, яке вже не можна повторно використати, під потужним пресом зроблять тюки, стягнуті металевими канатами. В об’ємі одного метра кубічного буде одна тонна сміття. Якщо зараз одна тонна сміття займає 6,06 кубометра, то за допомогою цих тюків місце, яке займатиме тонна сміття, буде зменшене в шість раз», – пояснює Юрій Голець. Саме таке «каміння» і має запобігти новим зсувам на звалищі.

У скільки місту обійдеться такий проект – поки невідомо. Як невідомо і те, де саме пресуватимуть сміття. Юрій Голець зазначає, що зараз все знаходиться на стадії погодження документів.  «Це віддалена від житлових будинків територія, – зауважує Юрій Голець. – Робитиме це каміння, тобто стискатиме сміття, двохсоттонний прес, який вже замовили, скоро привезуть і будуть його збирати».

Але, за словами чиновника, перед тим, як почати блокувати зсуви сміття «камінням», необхідно відвести ґрунтові води зі звалища. Юрій Голець каже, що на такі роботи необхідно витратити 15-16 мільйонів гривень. Але поки що з міського бюджету просять лише 10 млн.

Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище. План «А» Садового

Джерело: Львівський прес-клуб

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!