У Львові в день народження Сакса хочуть зібрати разом 200 саксофоністів

3805 0
6 листопада фестиваль «Jazz Bez» та «ДжазКлуб. Львів» влаштовують флеш-моб саксофоністів, щоб відзначити 200-річчя з дня народження легендарного винахідника саксофону Адольфа Сакса. Організатори спробують зібрати разом 200 саксофоністів.
Фото: 8nebo.com

Фото: 8nebo.com

6 листопада о 16:00 біля літнього клубу «Поліграф» на вул. Лесі Українки,45 відбудеться святковий флешмоб саксофоністів. Музиканти разом спробують виконати хоча б одну ноту, а якщо вдасться, то  українські народні мотиви та всесвітні джазові хіти на славу винахіднику саксофону.

А ввечері о 21:00 у «ДжазКлубі.Львів», що знаходиться на другому поверсі «Дзиґи» (вул. Вірменська,35) відбудеться саксофонний джем-сейшн.

Адольф Сакс все життя удосконалював музичні інструменти та винаходив нові. Винахід саксофона 1841 року приніс йому світову славу і банкротство. Інструмент цілих сто років до появи джазу не мав особливого поширення. Але цей винахід став символом вільного мислення, яке передалося і всій джазовій музиці. Тепер у день народження Адольфа Сакса музиканти з усього світу влаштовують акції, присвячені інструменту, який заслужено носить титул «Короля Джазу».

Святкування 200-річчя Адольфа Сакса продовжаться на концертах XV фестивалю «Jazz Bez». Винахіднику саксофону буде присвячено 12 концертів у Львові, Києві, Луцьку та Тернополі за участю таких видатних саксофоністів, як: ректор Льєжської Королівської Консерваторії Стів Губен з Бельгії ,  легенди польського джазу Пьотр Барон і МіколайТшаска та Рішард Кравчук, зірка американського джазу Марк Бернштейн, Мішель Бак з Данії , Джіанні Ґеббі з Італії , Михайло Балог з України.

Як долучитись: організатори запрошують усіх саксофоністів та саксофоністок незалежно від віку та рівня майстерності приєднатися до флешмобу! Основне мати саксофон та вміти зіграти на ньому хоча б одну ноту.

Для реєстрації вкажіть свої прізвище, ім’я, вік  та з яким інструментом ви прийдете на акцію. Відішліть листа  на пошту  [email protected]  або залишіть повідомлення у Фейсбуці. Після реєстрації, ви отримаєте ноти творів , які спільно заграємо.

У випадку негоди флеш-моб відбудеться у галереї «Дзиґа».

Довідка:

Адольф Сакс народився 6 листопада 1814 року у м. Динан в Бельгії.  Майструванню духових навчився у батька, Жозефа Шарля Сакса, придворного музиканта. 1836 Адольф Сакс емігрував у Францію та відкрив у Парижі фабрику духових інструментів, де одержав широку популярність як винахідник і проектувальник.
Найвідомішим винаходом Адольфа Сакса став саксофон, запатентований 1846 року. Саксофон отримав визнання серед провідних композиторів Франції і 1857 він був запрошений викладати саксофон у Паризькій консерваторії. Проте, конкуренти звинувачували Сакса у плагіаті і постійні судові витрати розорили Сакса. Він помер у бідності і був похований на кладовищі Монмартра в Парижі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!