У Львові відновили рецепт автентичної страви вірменської громади

3562 1
Місцевих рестораторів закликають долучатись до відновлення забутої гастрономічної спадщини вірменської громади Львова.
фото: Ляна Труш

фото: Ляна Труш

Пажиброда (або ж парена борода) – це зупа, яку готували львівські вірмени. Походження назви пов’язують із тим, що шматочки капусти, звисаючи з ложки, нагадують бороду і, водночас, обпікають підборіддя того, хто їсть.

Пажиброду готують на баранині з савойською капустою та овочами і заправляють горіхами зі спеціями та травами. Оригінальний рецепт страви було втрачено. Натомість у Польщі так почали називати її різноманітні модифікації – від капусняку і до тушкованої капусти з картоплею.

Читайте також: Крим у Львові: три заклади кримськотатарської кухні

Відновленням рецепту займались Клуб галицької кухні та дослідниця Маріанна Душар (авторка кулінарного блогу «Пані Стефа»). Як зазначає один з засновників Клубу галицької кухні Всеволод Поліщук, цей перепис – один із перших автентичних переписів, який їм вдалось розшукати ще три роки тому. І лише тепер вдалось зробити так, щоб страву зміг скуштувати будь-хто охочий. Водночас, він закликає місцевих рестораторів долучатись до відновлення забутої гастрономічної спадщини вірменської громади Львова.

Читайте також: Грузія у Львові. Три заклади зі справжніми хінкалі

На блозі Рanistefa.com йдеться: «Виходячи з того, що це зупа з вірменським корінням, отже основою росолу беру ягнятину з кісточкою. Також, книжки пишуть, що для вірменської кухні властиве готування в кілька етапів і розділення кулінарних операцій». Детально рецепт можна переглянути за посиланням.

Підготувала Олександра Власюк

13 Грудня, 2016 12:25
axab Законопроект щодо фінансування перших виборів старост в об'єднаних громадах готовий до голосування в Парламенті:
[***]://decentralization.gov.ua/news/item/id/3773
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!