У Німеччині відзначили нагородою український фільм про Іловайськ

1919 0
Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав щорічну німецьку премію для теле- та кінооператорів Deutscher Kamerapreis. Нагороду йому присудили в номінації «кращий новинний сюжет із зони воєнних дій» за телефільм «Втеча з Іловайська», знятий для німецького телеканалу ARD. Церемонія нагородження відбулася у місті Кельн.
фото: youtube.com

фото: youtube.com

Іван Любиш-Кірдей є оператором українського телеканалу «1+1», німецького каналу ARD та «День-TV». Як пише газета «День», журі пояснили свій вибір тим, що оператор, знімаючи бойові дії, не зосереджувався лише на них, а звертав увагу й на реакції та емоції людей – військових, мирних мешканців.

Отримуючи нагороду, пан Любиш-Кірдей подякував каналу ARD за можливість працювати з ним і показувати світу, що насправді відбувається в Україні. А ще подякував фотографу інтернет-видання LB.ua Максиму Левіну, який також був у той час в Іловайську і відзняв деякі кадри. «Саме він був за кермом машини, на якій ми виривалися з Іловайська. Те, що ми живі, – це велика заслуга Макса, а отже це і його нагорода», –  зазначив оператор.

У своїй промові він коротко розповів, в яких екстремальних умовах проходили зйомки стрічки та додав, що для нього спогади про ці дні й досі болісні.

«Ця нагорода – нова відповідальність для мене, нова професійна планка, нижче якої я вже просто не маю права опуститися. Сподіваюся, мине не так багато часу, і я зможу знімати вже мирні репортажі. Нехай так і буде», – сказав пан Любиш-Кірдей.

Довідково. Теле- та кінооператори нагороджуються премією Deutscher Kamerapreis у кількох номінаціях, зокрема «Докудрама», «Телеролик», «Кінофільм», «Висвітлення конфліктів» та інші.

Опублікувала Наталія Середюк

                                                         


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!