Український фільм номінували на «Оскар»

2280 0
Йдеться про фільм данського кінорежисера «Будинок зі скалок».
Фото: Трейлер стрічки

Фото: Трейлер стрічки

У вівторок, 24 січня, стали відомі номінанти на цьогорічну премію Американської кіноакадемії – Оскар 2023. Дансько-українсько-шведський документальний фільм «Будинок зі скалок» номінували у категорії «Найкращий документальний фільм». Про це йдеться на сайті oscars.

Претендентів на найпрестижнішу кінонагороду оголосили у прямому ефірі актор Різ Ахмед та акторка Елісон Вільямс. Цьогоріч лідером за кількістю номінацій став фільм «Все завжди і водночас» – він представлений в 11 категоріях. Стрічки «На західному фронті без змін» та «Банші Інішерина» здобули по 9 номінацій. 

До номінації Найкращий документальний повнометражний фільм пройшла стрічка «Будинок зі скалок» данського кінорежисера Сімона Леренга Вільмонта, знята в копродукції України, Данії та Швеції. Фільм понад два роки знімали на Донбасі, а світова прем'єра відбулася у січні 2022 року. Герої фільму – це діти та вихователі Лисичанського центру соціально-психологічної допомоги. У цих дітей дві війни: одна – через росіян, інша – вдома, розповідають творці фільму. Сюжет фільму – реальні історії з їхнього життя.

Також за нагороду побореться ще один фільм, який знімали в Україні. Це індійська історична драма «RRR» режисера С. С. Раджамулі. Він номінований за оригінальну пісню «Naatu Naatu», яка супроводжує сцену індійського весілля, яку знімали в київському Маріїнському палаці у серпні 2021 року. 

Зокрема, на найкращий фільм номіновано: 

  • «Аватар: шлях води»

  • «Банші Інішеріна»

  • «Все завжди і водночас»

  • «Жінки говорять»

  • На західному фронті без змін»

  • «Фабельмани»

  • «Tар»

  • «Трикутник смутку»

  • «Топ Ган-2: Меверік»

  • «Елвіс»

Зазначимо, 95-а церемонія вручення премії Американської кіноакадемії відбудеться 12 березня. Ведучим церемонії Оскар 2023 стане популярний американський ведучий та комік Джиммі Кіммел.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!