В Україні почали створювати добровольчі частини пожежників

1884 0
Голова МВС України Арсен Аваков заявляє про початок реформи пожежної служби.
фото: Fishki.net

фото: Fishki.net

Учора, 1 листопада, у Дніпрі Арсен Аваков повідомив, що місто стало першим в Україні, де почали створювати добровольчі частини пожежників: вже наступного року тут з’являться перші 3 депо нового типу з пожежниками-добровольцями та мінімальною кількістю професійних працівників.

«Ця реформа – корінний злам нинішньої системи. Вона передбачає участь добровольців-вогнеборців, як в усьому світі. Також це вагома передача частини функцій місцевій владі», – зазначив Аваков. За його даними, реформа пожежної служби – комплексна, одне із ключових завдань новації – «зламати негативний стереотип пожежного інспектора».

Відтак, наразі у Дніпрі створюють спеціальні пожежні депо, які будуть укомплектовані спеціальною технікою скоротять час прибуття пожежників на місце займання. «Пожежні депо, де базуватимуться команди добровольців, побудують у різних частинах міста – де є найбільша необхідність. Їх також обладнають необхідною інфраструктурою, яка стане у пригоді й пересічним городянам», – пояснили в мерії.

Читайте також: В Україні затвердили новий регламент вирубки лісів

Раніше радник міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва повідомляла, що усі добровольці матимуть професійну підготовку, однак плати за свою роботу не отримуватимуть. До гасіння пожеж їх залучатимуть у разі потреби.

«Доброволець – не значить людина з вулиці. Це професійно навчений працівник. Такі працівники не перебувають постійно в депо, вони перебувають на своїх робочих місцях і залучаються за потреби. У цьому є також соціальний компонент», – вважає вона.

Як повідомила радник міністра, очікується, що до добровольчих підрозділів пожежників записуватимуться демобілізовані бійці АТО, які поки що шукають себе в мирному житті, а також активна молодь, що хоче здобути досвід роботи. Також реформа передбачає ліквідацію пожежної інспекції.

Услід за Дніпром пілотний проект запустять в  Донецькій, Київській, Вінницькій, Тернопільській та Львівській областях. Мета новації – зменшити фінансові збитки від пожеж і головне – зберегти якомога більше людських життів.

За матеріалами: pravda.com.ua, radiosvoboda.org, unian.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!