Уперше по-новому. Як святкуватимуть Різдво у головних храмах Львова

2560 0
У львівських храмах двох українських Церков – УГКЦ і ПЦУ– готуються до святкування Різдва 25 грудня, а не 7 січня. Але чи всі церковні громади відзначатимуть різдвяні свята за новим календарем, які традиції залишаться незмінними та чи є віряни, які ще не готові до таких змін, дізнавалося Тvoemisto.tv.

Про перехід на новий календар УГКЦ ухвалила рішення в лютому цього року під час 93-ї сесії Архиєрейського синоду.

ПЦУ перехід на новоюліанський календар з нового церковного року остаточно затвердила на Помісному соборі 27 липня 2023 року. Це рішення стало історичним, адже кілька століть українська Церква мала юліанське літочислення, яке було одним з елементів російської церковної традиції. Новоюліанський календар практично в усьому збігається з григоріанським.

Читайте також: Понад 60% українців підтримують перехід на новий церковний календар

До реформи ПЦУ та УГКЦ кілька століть жили та святкували за старим юліанським календарем, який відстає від світського на 13 днів. Католики і протестанти перейшли на більш точний григоріанський календар ще у XVI столітті за указом Папи Римського, але православні віряни не прийняли календарну реформу. Спроби перейти на сучасний календар в Україні були з початку XX століття, проте їм заважала радянська влада і московський патріархат.

У 2023 році українські Церкви виправили неточність між церковним та світським календарями і тепер майже всі свята відзначатимуть одночасно з католиками. Винятком стане Великдень та пов'язані з ним свята, такі як Вознесіння Господнє і Трійця, дати яких вираховують за місячним календарем.

За юліанським календарем Різдво й надалі святкуватимуть у Росії, Грузії, Єрусалимі та Сербії. За новоюліанським, натомість, живуть більшість православних християн Європи: греки та кіпріоти, румуни та болгари. 

Дата – не головне, святкування – це присутність на богослужінні

В Україні для парафій, які не готові до переходу, тобто святкування Різдва не 7 січня, а 25 грудня, залишили можливість літургійного життя за юліанським календарем до 2025 року. Але, як зазначив керівник пресслужби Курії Львівської архиєпархії УГКЦ отець Михайло Квасюк, в архиєпархії УГКЦ не надходило жодних звернень щодо святкування Різдва 7 січня. Ба більше, перехід на новий стиль зініціювали саме активні віряни.

«Звісно, незвично святкувати празники, в тому числі Різдво, за новим стилем. Призвичаюються і віряни, і самі священники. Однак ми розуміємо, що змінилася дата, а не зміст свята, тому й далі пізнаватимемо глибину і значення кожного свята в духовному житті. Особливо прихід Новонародженого», – каже він.

Зі слів отця, якби священники не спілкувалися з вірянами і самі перейшли на новий стиль, тоді б, звісно, виникло непорозуміння. Але Христова Церква – це всі, що охрестилися і живуть Божим словом. Тому віряни і священнослужителі крокують разом в усіх змінах, що стосуються життя Церкви.

«Кожен ділиться, що йому найважче, що найлегше. Різдво вже не за горами, потрібно знайти можливість приготуватися до народження Спасителя: тиша серця, покаяння, очищення і любов одне до одного. Коли ворог убиває наших рідних і близьких, думаю, важливим для кожного залишається мати поруч когось, хто здатен обійняти. А дата – це всього лиш дата», – вважає отець.

Архикатедральний собор Святого Юрія / Фото: Ser Gre

Архикатедральний собор Святого Юрія давно був готовий перейти на новий календар і святкувати християнські свята з цілим світом. Як зазначив отець Ростислав Будзан, жодних зауважень від вірян не було ще з 1 вересня, коли почав діяти новоюліанський календар.

«Ніяких змін у святкуванні Різдва не буде, адже ми лише перейшли на точні астрономічні дати. Цього року матимемо у Святоюрському соборі мінімальну кількість ялинок і прикрас, кожен може взяти Вифлеємський вогонь і принести його часточку до своєї хати, прийти на святкові літургії, долучитися до святкування народження Ісуса», – пояснює священник.

Отець Ростислав Будзан

Щодо розкладу богослужінь у Архикатедральному соборі, то 24 грудня Велике повечір’я з Литією проведуть о 16.00, а о 21.30 – Божественну Літургію. На Різдво, 25 грудня, Божественну Літургію звершуватимуть о 8:00 та об 11:00, а Велику вечірню – о 17:00.

«У Ватикані є меса, а в нас Божественна літургія. Так, ми одна Католицька церква, але маємо різні традиції святкування, які готують всіх нас до приходу Ісуса Христа», – веде далі отець Ростислав.

Храмі Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові / Фото зі сторінки храму у Facebook

Святково, по-новому, але за узвичаєним порядком відзначатимуть Різдво і в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що на Сихові. Зі слів настоятеля храму Ореста Фредини, для зручності вірян літургії відбудуться у різний час: 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, щоб кожен міг знайти час і на молитву, і на коляду.

Відзначатимуть як належить і наступні свята: 26 грудня – Собор Пресвятої Богородиці, 27 грудня – день пам’яті святого апостола, первомученика і архидиякона Стефана.

«Церква завжди заохочує приходити до храму, йде назустріч нашим немочам, тому в нас будуть звиклі літургії і на Різдво, і на Марії, і на Стефана. Ми як святкували, так і святкуватимемо, адже дата не має значення, головне – віра і присутність у церкві на літургії», – вважає священник.

Читайте також: Що відбулось у церкві Андрія та чому не всі перейдуть на новий календар

Отець розповідає, що між парафіянами не було жодних непорозумінь щодо переходу на новий календар. Навпаки – всі чекали, коли неточності будуть виправлені.

«Ми маємо єднатись у молитві, щороку готуватися до того, що прийде наш Спаситель, аби більше ми не блукали, а отримали світло. Зараз, у непрості роки війни, молячись до Господа, маємо линути в серці, в молитві та подяці до наших захисників. Пригадуймо, як непросто було Йосифу почути благу вість ангела, втікати від ошаленілого Ірода з вояками. Та він знав, що боронить Святу родину, і все робив належно. Кожен наш воїн також боронить на передовій Святу родину, тож, пам’ятаючи великий дар, маємо щодня дякувати нашим Захисникам!» – наголошує отець Орест.

У ПЦУ є ті, що не визначилися

Що ж до храмів Православної церкви України, то, зі слів секретаря управління Львівської єпархії ПЦУ Руслана Матвієнка, у Львові є одна парафія, яка додержуватиме юліанського календаря.

«Загалом церкви ПЦУ переходять на новий календар. Це рішення Помісного собору. Водночас парафіям, які ще не готові це зробити, дали можливість святкувати по-старому. Це все законно, проблем у цьому Церква не бачить. Але ті, що бажають дотримуватися юліанського календаря, повинні організувати збори й двома третинами голосів це вирішити», – розповідає отець.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці на Руській / Фото: Твоє місто

Передріздвяний настрій уже панує в церкві Успіння Пресвятої Богородиці, що на Руській, 5. Її настоятель Ігор Бурмило каже, що проблем із переходом на святкування Різдва 25 грудня в них не було взагалі.

Отець Ігор Бурмило / Фото: Твоє місто

Парафія тут велика. Перехід на новоюліанський календар і святкування Різдва Христового в грудні усі сприйняли нормально – священники взяли активну участь в об’єднавчому соборі, а вірян готували до цього завдяки проповідям.

Як зазначив настоятель храму, щоб об’єднатися та перейти на новоюліанський календар, владика Макарій пожертвував своїми титулами та автокефалією.

«Нас завжди боліло існування так званого польського і українського Різдва, ми розуміли, що різні дати його святкування неможливі, що маємо жити разом. Львів – це Європа, Україна – це Європа. Ми завжди мали тяглість до спільного життя, але різні історичні реалії спричинилися до того, що ми були змушені триматися дати святкування Різдва 7 січня. Далі так бути не може, маємо крокувати разомі з усім християнським світом. Коли ж скептики кажуть, що хочуть святкувати за старим стилем, тоді я беру видання ставропігійського братства початку XVII століття і показую писання: там чітко зазначено, що Різдво Христове – 25 грудня», – каже отець Ігор.

Зі слів священника, насправді вірян, які воліли б святкувати церковні свята за старим стилем, були одиниці. Після розмов, отриманих відповідей та порад священників вони зрозуміли доцільність переходу і доєдналися до більшості. «Тепер ми всі за одно, і я з того дуже радію!» – наголошує він.

Час звершення різдвяних літургій тут залишається незмінним: перша розпочнеться о 7:00, друга і третя о 9:00 та об 11:00 відповідно. На прохання вірян різдвяні богослужіння відбудуться і в наступні два дні, 26 і 27 грудня, але уже двічі – о 8:00 та о 10:00. Таке рішення благословив владика Макарій.

Проте в самому храмі варто очікувати змін. Як каже настоятель, не буде ялинок, церкву прикрасять десятки дідухів та різдвяних павуків, які за давнім повір’ям сховали Святе дитя від злих воїнів.

Отець додає, що це не означає, що ялинок не буде й у наступні роки, але цього року тут відмовилися від них задля добрих справ. За гроші на придбання ялинок, а також за зібрані впродовж свят пожертви планують придбати третій апарат для розмінування для 1-ї окремої бригади ім. Князя Лева Держспецтрансслужби.

Храм Святого Юрія Переможця / Фото: Твоє місто

За новим календарем цього року святкуватимуть Рідзво й у храмі Святого Юрія Переможця, що на вул. Бобанича, 3, який ще донедавна належав релігійній громаді Святогеоргіївського катедрального собору УПЦ (МП), але громада вирішила перейти до ПЦУ. Хоча, як зазначив у коментарі декан Православної церкви України Львівської єпархії ПЦУ отець-настоятель храму Святого Юрія Переможця Олег Древняк, досі є люди, які хочуть святкувати Різдво в січні:

«Ми робимо новий крок в історії української Церкви і вперше цього року святкуватимемо Різдво з цілим світом у грудні, хоча певним людям це трохи незвично. У них чітко простежується ностальгія за Різдвом у січні. Особливо це помітно на нашій парафії Святого Юрія, яка належала до московського патріархату, а тепер перейшла до Православної церкви України. Віряни підходили до мене, питали, чи буде різдвяна літургія 7 січня, але відповідь була одна – ми переходимо на святкування 25 грудня».

Фото з храму / Твоє місто

Отець признається, що парафіяни спочатку думали, що для тих, хто не готовий перейти на новий календар, звершать різдвяну літургію 7 січня, але передумали, бо хочуть бути одностайними в цьому питанні.

«Якщо ми це зробимо раз, то й інші свята доведеться відзначати двічі. Тому все ж таки вирішили не розділяти людей. Для парафіян, які хочуть святкувати в січні, а таких 20-30%, шукаємо правильні слова, пояснюємо, що мусимо крокувати з цілим світом, а не роз’єднуватися. Одні розуміють, а другим ще треба трохи часу», – веде далі священик.

Однак Божественні літургії тут відправлятимуть всі три дні різдвяних свят у грудні, а також у січні, бо 6 січня – Богоявлення, або Хрещення Господнє, а 7-го – день пам’яті Івана Хрестителя.

Читайте також: Як Львів позбувався російської церкви 

Богослужіння на Різдво 25 грудня звершуватимуть у цьому храмі о 7:00 та о 9:00. Колись, зі слів отця Олега, в храмі правили всеношну, але через війну та комендантську годину цього не робитимуть. На Львівщині є кілька отців, які вирішили додержувати юліанського календаря, проте їх не підтримали віряни, і в підсумку вони залишилися без парафій. Відомо отцеві й про церкву біля Сихівського кладовища, де святкуватимуть Різдво в січні. Мовиться про храм Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України.

Тvoemisto.tv намагалося зв’язатися з отцем Ярославом Гонтарем, який править у цьому храмі, проте його телефон вимкнений. Щоби дізнатися про церкву більше, ми вирішили побувати в ній.

Церква біля цвинтаря на Сихові

Невелика цегляна церква недобудована, двері замкнені, нікого нема – ні священника, ні людей. Зі слів пані Надії, яка продає лампадки неподалік, ця церква завжди замкнена:

«Отець приходить рідко, вірян також не видно. Тут не правиться, принаймні я не бачила цього. Все, що знаю, це те, що попередній священник помер, а отець Ярослав заступив його з літа».

Жінка розповідає, що вона з Пасік-Зубрицьких, що ходить до однієї з двох церков, як і більшість місцевих вірян, а хто ходить до цього храму, не знає.

Проте до церковці ми все-таки потрапили. В пані Надії, як виявилося, були ключі, і вона погодилася впустити у приміщення. Тут усе на стадії ремонту: під ногами пісок, біля стін драбина і будівельні інструменти, черепиця. Поблизу заднього вікна стоїть невеликий стіл і стілець, ближче до середини – фігура Матері Божої. Тому справді постає питання: чи відбуваються тут літургії взагалі, чи правитимуть тут на Різдво?

Але до якої церкви ми не ходили б, Різдво однозначно має стати для нас часом чудес, який цього року пізнаємо разом з усім християнським світом.

Текст: Ольга Шведа

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!